FOLLOW US: facebook twitter

«Χρωστάμε στον ασθενή, δε χρωστάει…»

Ημερομηνία: 22-12-2016 | Συντάκτης:

diamadopoulos-kostas

Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης από το Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κ. Διαμαντόπουλο

«Ο δρόμος για τη σταθεροποίηση και την ανασυγκρότηση της ΝΜ Πύργου  θα είναι μακρύς και ανηφορικός» δήλωσε

«Στις πρώτες δηλώσεις  μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου είχα αναφέρει ότι η διοίκηση μιας νοσηλευτικήςμονάδας είναι… πόλεμος. Πέντε μήνες μετά η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται. Στον πόλεμο υπάρχουν μάχες κερδισμένες και μάχες χαμένες, μάχες φανερές και μάχες κρυφές, μάχες για τα δύσκολα και μάχες… για τα αυτονόητα». Με τα λόγια αυτά, ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, έδωσε μια πρώτη εικόνα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Πύργου, τους πρώτους πέντε μήνες από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του. Με χθεσινή συνέντευξη τύπου, προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό για όλα όσα πέτυχαν αλλά και για τις προσκλήσεις της επόμενης μέρας, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων, την προμήθεια σημαντικών ιατρικών μηχανημάτων, την επαναλειτουργία του μαστογράφου και των μετρήσεων οστικής πυκνότητας καθώς και την ενίσχυση της Νοσηλευτικής μονάδας με ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

«Ο στρατηγικός στόχος για σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση των νοσηλευτικών μονάδων της περιοχής εξειδικεύεται σε επιμέρους στόχους που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας, την τεχνολογική αναβάθμιση, την αξιοποίηση ανενεργών υποδομών, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, την οικονομική σταθερότητα και την ενίσχυση σε προσωπικό το οποίο θα κατανέμεται ορθολογικά» επισήμανε ο κ. Διαμαντόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος για τη σταθεροποίηση και την ανασυγκρότηση  της ΝΜ Πύργου  θα είναι μακρύς και ανηφορικός. Βαδίζουμε με μικρά, σταθερά και σίγουρα βήματα και διαχειριζόμαστε τις κρίσεις γρήγορα και αποτελεσματικά πριν η «φωτιά» επεκταθεί, μιας και η  καθημερινότητα μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις. Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι ισορροπείς, υπάρχουν στιγμές  που δυσάρεστα γεγονότα  ακυρώνουν μια προσπάθεια και σκοτεινιάζουν την εικόνα της μονάδας. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν παράπονα. Δε κρύβουμε τα προβλήματά μας στο συρτάρι, παρεμβαίνουμε για να τα λύσουμε και το προσωπικό καταβάλει τεράστια προσπάθεια. Αν με ρωτάτε αν είμαι ικανοποιημένος, θα σας πω ότι δεν είμαι. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε… Χρωστάμε στον ασθενή, δε χρωστάει…».

nosokomeio-pyrgos Παθολογική και ΤΕΠ

Αναλύοντας, όλα όσα κατάφεραν να πετύχουν, μίλησε για την Παθολογική κλινική, την οποία όπως είπε, κράτησαν όρθια σε μια δύσκολη περίοδο με ελάχιστο ιατρικό προσωπικό αλλά και για τη στελέχωση των ΤΕΠ με Γενικούς Ιατρούς και Συντονίστρια Διευθύντρια σχεδιάζοντας ταυτόχρονα χωροταξικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του ενιαίου ΤΕΠ και τη λειτουργία ιατρείου διαλογής. «Παραλάβαμε μια ακέφαλη… κλινική με τρεις παθολόγους από τους οποίους ο ένας μετακινημένος τις μισές ημέρες του μήνα. Μετακινήθηκε πλήρως και ορίσαμε Συντονιστή Διευθυντή. Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθεί η βοήθεια που προσφέρθηκε και προσφέρεται από την 6η ΥΠΕ με τη μετακίνηση παθολόγων από την Πάτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση. Όσον αφορά τα ΤΕΠ το Δ.Σ. ενέκρινε την προμήθεια φορητού υπερηχοκαρδιογράφου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη μετακίνηση επειγόντων περιστατικών στην Καρδιολογική. Αντί δηλαδή να ανεβαίνει ο ασθενής θα κατεβαίνει ο γιατρός…».

Χειρουργικό, ΜΕΘ, Ακτινολογικό, Παιδιατρική

«Στο χειρουργικό τομέα  βελτιώνουμε την ποιότητα των επεμβάσεων στους ουρολογικούς ασθενείς  με την προμήθεια συστήματος για τη διουρηθρικήεκτομή του προστάτη  με τη χρήση φυσιολογικού ορού (σύστημαTURis) ενώ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την αναβάθμιση δύο αναπνευστήρων η οποία τους καθιστά εφάμιλλους αντίστοιχων σύγχρονης τεχνολογίας. Το ακτινολογικό τμήμα ενισχύθηκε με μια ακόμη ακτινολόγο. Μέχρι τέλους του χρόνου θα παραλάβουμε ένα δεύτερο ψηφιακό εμφανιστήριο ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τμήματος ακόμα και σε περίπτωση βλάβης. Ήδη το ΔΣ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο έχει εγκρίνει την μετακίνηση  ακτινολόγου της ΝΜ Πύργου που θα εκπαιδευτεί στη μαστογραφία για δύο μήνες. Είναι το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για τη λειτουργία του μαστογράφου. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την επισκευή του μηχανήματος μέτρησης της οστικής πυκνότητας το οποίο για τρία περίπου χρόνια ήταν ανενεργό με βλάβη. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου λειτουργεί ο ορθοπαντομογράφος για πανοραμικές ακτινογραφίες δοντιών. Ήδη εξελίσσεται διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια εγγραφέα CD/DVDώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από τα ακτινογραφικά φιλμ το ετήσιος κόστος των οποίων φτάνει τις 120 χιλ. ευρώ».

Όσον αφορά την Παιδιατρική, τόνισε ότι η πρώτη του επίσκεψη στην κλινική του επιφύλασσε μια αρνητική έκπληξη. «Δεν υπήρχε αναίμακτο χολερυθρινόμετρο. Οι παιδίατροι αναγκάζονταν να τρυπούν τη φτέρνα των παιδιών για να μετρήσουν τη χολερυθρίνη στο αίμα των νεογέννητων. Το κόστος…. σταγόνα στον ωκεανό των δαπανών μιας νοσηλευτικής μονάδας. Πετύχαμε… το αυτονόητο και δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτό».

ΚΕΦΙΑΠ και Ξενώνας «Ψυχαργώ»

Ο κ. Διαμαντόπουλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ΚΕΦΙΑΠ, μια δομή που την παρέλαβαν με περιορισμένο προσωπικό και εξοπλισμό, χωρίς συντήρηση και υποδομές ανενεργές. «Μετακινήσαμε  δύο άτομα, ένα φυσικοθεραπευτή και μια νοσηλεύτρια, συντηρήσαμε τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, θέσαμε σε λειτουργία το δινόλουτρο και την πισίνα. Στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας προβλέπονται 8 θέσεις για το ΚΕΦΙΑΠ. Χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης με τα ΑΜΕΑ» είπε ενώ ανακοίνωσε ότι ο ξενώνας «Ψυχαργώ» ανοίγει και πάλι τις πόρτες του. «Στον ξενώνα σκοντάψαμε… σε μια απόφαση Δ.Σ. του Νοέμβριο του 2014 που προέβλεπε «τη μη αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων…». Για δυο περίπου χρόνια ο ξενώνας είχε αφεθεί κυριολεκτικά στον αυτόματο… πιλότο. Μετακινήσαμε δύο άτομα, ένα βοηθό θαλάμου από την Αμαλιάδα και μια νοσηλεύτρια από τον Πύργο, και στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ λάβαμε την απόφαση για «σταδιακή αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων».

Οικονομική σταθεροποίηση

Μιλώντας για τα οικονομικά στοιχεία, επισήμανε ότι το 2016 η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου έχει έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ ύψους 1,7 εκατ. ευρώ όταν το 2015 τα αντίστοιχα έσοδα δεν ξεπέρασαν τις 500 χιλ. Παράλληλα, τόνισε ότι έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση  5,7 εκατ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές και ήδη μέχρι τις 16/12 έχει απορροφηθεί το 82% της έκτακτης επιχορήγησης. «Η τόνωση της ρευστότητας  και η ανταπόκριση στις υποχρεώσεις μας προς τους προμηθευτές διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική μας ισορροπία».

Οι επόμενοι στόχοι

Ο κ. Διαμαντόπουλος, έθεσε και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου, την απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας- ικανότητας για ένταξη συγχρηματοδοτούμενων έργων, την απόκτηση πιστοποιητικού ενεργητικής απόδοσης  ως αφετηρία για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (εντός Ιανουαρίου θα είναι έτοιμη η διακήρυξη) αλλά και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των πληροφοριακών συστημάτων και εγκατάσταση του ηλεκτρονικού ιατρικού φάκελου. «Είναι αδιανόητο ο κλινικός να μην μπορεί να δει τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων και να χρειάζεται να περιμένει πότε θα φτάσει η «οβίδα» με το σωληνωτό ταχυδρομείο».

 Ενίσχυση με προσωπικό

Με γιατρούς και λοιπό προσωπικό ενισχύθηκε όμως, το τελευταίο 5μηνο η Ν.Μ. Πύργου. Εκτός από την επικουρικό Ακτινολόγο που προαναφέρθηκε, μια μόνιμη γιατρός ενίσχυσε την Αιμοδοσία και μια με διάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ τη ΜΕΘ. Επίσης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στις θέσεις Παθολογίας και Ψυχιατρικής και ήδη τα ονόματα έχουν σταλεί στο Υπουργείο ενώ σήμερα ολοκληρώνεται και η θέση Καρδιολόγου. «Στην προκήρυξη του Ιανουαρίου για 2000 θέσεις μονίμου ιατρικού προσωπικού φιλοδοξούμε να εξασφαλίσουμε μια ικανοποιητική κατανομή. Ακόμα, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα η ΝΜ Πύργου έχει ενισχυθεί με 8 Νοσηλεύτριες (5 μόνιμες, 1 επικουρικό προσωπικό και 2 με διάθεση από ΚΕΕΛΠΝΟ), 2 Διοικητικούς ( 1 μόνιμη και 1 με διάθεση από ΚΕΕΛΠΝΟ), 1 ηλεκτρολόγο (επικουρικό προσωπικό), 1 παρασκευάστρια (επικουρικό προσωπικό) και 1 Χειρίστρια ακτινολογικού (επικουρικό προσωπικού). Αναμένουμε την πρόσληψη δυο ακόμη μονίμων, μιας νοσηλεύτριας και ενός διοικητικού. Στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας  προβλέπονται 19 θέσεις νοσηλευτικού και εργαστηριακού προσωπικού για τον Πύργο και 8 για την Αμαλιάδα. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν και τα προσωρινά αποτελέσματα προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ του Αυγούστου για 5 θέσεις νοσηλευτικού και εργαστηριακού προσωπικού  για το ΓΝ Ηλείας».

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος