FOLLOW US: facebook twitter

«Χρυσή» χρονιά για το καρπούζι

Ημερομηνία: 12-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ξεκίνησε με μεγάλη ζήτηση η εξαγωγή στην Ηλεία- Υπερπαραγωγή προϊόντος-Ικανοποιητική θεωρούν οι καρπουζοπαραγωγοί την τιμή των 25-35 λεπτά το κιλό

Με την ελπίδα να φτάσει η σεζόν στο τέλος, όσο καλά ξεκίνησε, ζουν οι παραγωγοί του καρπουζιού στην Ηλεία,που βιώνουν μια καλή χρονιά για το προϊόν τους. Η συγκομιδή στην πρώιμη και τη μεσοπρώιμη καλλιέργεια έχει ξεκινήσει και χιλιάδες τόνοι προϊόντος φεύγει από τα χωράφια της Ηλείας για το εξωτερικό. Η ζήτηση στην Ευρώπη που υπέστη ζημιές από το χιονιά του περασμένου Απριλίου είναι μεγάλη και αυτό ευνοεί την χώρα μας, που έχει φέτος υπερπαραγωγή προϊόντος.

Τις τελευταίες ημέρες στα καρπουζοχώραφα της Ηλείας επικρατεί οργασμός. Εργάτες που κόβουν το καρπούζι, που το φορτώνουν και νταλίκες που γεμίζουν με παλετοκιβώτια, έτοιμα για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Η Ιταλία όπως λένε οι παραγωγοί παρουσιάζει αυτή την περίοδο τη μεγαλύτερη ζήτηση και ακολουθούν η Γερμανία, η Πολωνία και άλλες χώρες. Και μην ξεχνάμε πως αυτή την περίοδο ο υδράργυρος εκεί έχει ανέβει σε καλοκαιρινά επίπεδα, όταν στην Ελλάδα βιώνουμε ακόμα ήπιες καλοκαιρινές ημέρες. Η τιμή του καρπουζιού, κυμαίνεται από 25 έως 35 λεπτά το κιλό, που χαρακτηρίζεται πολύ ικανοποιητική από τους παραγωγούς και μπορεί να τους στηρίξει τη δεδομένη στιγμή, μετά από κάποιες άσχημες χρονιές που προηγήθηκαν. Εκείνο που ελπίζουν είναι να βγει η σεζόν χωρίς προβλήματα από τον καιρό, ώστε να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια και η συγκομιδή απρόσκοπτα.

«Κανείς δεν περίμενε ότι θα εξελιχθεί τόσο καλά η χρονιά»

 Ο παραγωγός Γιώργος Γιαννόπουλος από την περιοχή του Βουνάργου μας δήλωσε πως «… είναι μια πολύ καλή χρονιά. Κανείς δεν περίμενε κανείς ότι θα εξελιχθεί μια τέτοια χρονιά. Όλοι περιμέναμε πως δεν θα πήγαινε καλά επειδή υπάρχει υπερπαραγωγή. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ζήτηση έξω και διώχνουμε το καρπούζι εξαγωγή. Στο εσωτερικό είναι λίγες οι ποσότητες που διώχνουμε. Μας ζητούν περισσότερες ποσότητες στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Πολωνία.

Η Ιταλία έχει και μεγαλύτερη ζήτηση από άλλες χρονιές, ίσως επειδή έχουν καθυστερήσει στη δική τους παραγωγή λόγω καιρού. Εμάς μας βοήθησε ο καιρός εδώ και πιθανότατα η κακοκαιρία που έκανε τον Απρίλιο στην Ευρώπη. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μην έχει προϊόντα εκεί και πλέον είναι μεγάλη η ζήτηση για καλοκαιρινά φρούτα εκεί. Υπάρχουν ελλείψεις στην Ευρώπη σε φρούτα και το καρπούζι καλύπτει τη ζήτηση. Οι τιμές είναι πολύ ικανοποιητικές. Φέτος είναι μια πολύ καλή χρονιά για το καρπούζι. Μακάρι να πάει καλά έως το τέλος».

Στην περιοχή της Αμαλιάδας ο παραγωγός Γιώργος Καραχάλιος είναι επίσης αισιόδοξος. «Προχωρά η συγκομιδή. Η χρονιά είναι καλή και οι τιμές είναι καλές. Υπάρχει ενδιαφέρον στο εξωτερικό από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25 και 35 λεπτά και το προϊόν φεύγει για εξαγωγή» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος