FOLLOW US: facebook twitter

Χρήστος Λαμπρίδης: «Εργαλείο ανάπτυξης για τα λιμάνια το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων»

Ημερομηνία: 09-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα
Από αριστερά οι κύριοι, Κων. Μυλωνάς Τεχ. Σύμβουλος Δ.Λ.Τ.Π., Διον. Καλαματιανός ΓΓ ΥΝΑΝΠ, Λεων. Βαρουξής Πρόεδρος Δ.Λ.Τ.Π., Διον. Αντωνόπουλος Αντιπρόεδρος Δ.Λ.Τ.Π. και ο Αντιπλοίαρχος ε.α. Ζώης Υφαντής, αριστείνδην μέλος και ειδκός σύμβουλος του Δ.Λ.Τ.Π.
-Δεν συμπεριλαμβάνεται το Κατάκολο στα 10 λιμάνια που θα αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ
-Δεν υπάρχει θέμα συγχώνευσης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων

Την πολιτική της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ) και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που είναι ανοιχτά σε κάθε διαβούλευση για την αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και για την άσκηση πολιτικής,  ώστε η χώρα να «πιάσει» το χαμένο έδαφος τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στην Ημερίδα της ΓΓΛΠΝΕ για το ΠΔΕ που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά στις 5/03/2018. Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι μέσω του ΠΔΕ και με το νέο θεσμικό πλαίσιο του νόμου 4504/17 η χώρα μπορεί να δημιουργήσει στα λιμάνια της, ευρωπαϊκών προδιαγραφών υποδομές, για να γίνει η ελληνική λιμενική βιομηχανία ένας από τους πόλους της πολυπόθητης για την Ελλάδα ανάπτυξης

Σημείωσε επίσης την μελέτη που γίνεται για ένα θεσμικό πλαίσιο και ένα θεσμικό όργανο  που δε θα θίγει την ανεξαρτησία των λιμενικών ταμείων, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα να λύσουν τα Ταμεία τις αδυναμίες τους, κυρίως σε θέματα στελέχωσης και να προχωρήσουν στην υλοποίηση προγραμμάτων.

Ο Κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για τα έργα, αλλά πρέπει να είναι ώριμες και οι μελέτες.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ανοίγοντας την Ημερίδα στον Πειραιά, επεσήμανε την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Λιμενικού Συστήματος προς την κατεύθυνση της βιώσιμης λειτουργίας του. Σημείωσε ότι το υφιστάμενο λιμενικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, λόγω του μεγάλου αριθμού φορέων διαχείρισης λιμένων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι υποστελεχωμένοι και με έλλειψη τεχνογνωσίας. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία αξιοποίησης των εργαλείων που προσφέρει η Κεντρική Διοίκηση για την άντληση πόρων για λιμενικά έργα, «ακόμα ακόμα και για την είσπραξη των λιμενικών τελών», όπως είπε ο κ. Λαμπρίδης.

«Έχουμε ολοκληρώσει έναν πρώτο γύρο δημόσιας διαβούλευσης για την οργάνωση του λιμενικού συστήματος με στόχο την ισχυρή και βιώσιμη λειτουργίας του. Για το σκοπό αυτό τις επόμενες ημέρες ανατίθεται σε σύμβουλο η επεξεργασία των σχολίων της διαβούλευσης και η δημιουργία των βασικών σεναρίων αναδιοργάνωσης του λιμενικού συστήματος για τα οποία και θα υπάρξει δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων με τους φορείς», τόνισε ο κ. Λαμπρίδης.

Όσον αφορά το Κατάκολο , ο κος Λαμπρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα 10 τουριστικά λιμάνια που θα δοθούν για αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπρόσθετα  ανέφερε ότι συγχωνεύσεις δημοτικών λιμένων  , παρά τα προβλήματα που παραπάνω ανέφερε , δεν θα γίνουν , αλλά θα το υπουργείο θα κινηθεί σε μία κατεύθυνση δημιουργίας μιας «οικονομίας κλίμακος» , με την δημιουργία μιας περιφερειακής υπηρεσίας στήριξης και αρωγής των Δημοτικών λιμένων , σε ότι πρόβλημα το καθένα αντιμετωπίζει .

Ο Γεν. Γραμματέας ΥΝΑΝΠ κος Διον. Καλαματιανός, αγορεύων κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Διονύσης Καλαματιανός

Ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας κος Διονύσης Καλαματιανός τόνισε τη μεγάλη σημασία του  Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κυρίως ως εργαλείου «που ανοίγει πραγματικά την υλοποίηση των έργων στα λιμάνια, ώστε  να βελτιωθούν και να αλλάξει η εικόνα τους. «Είναι λοιπόν σημαντική η σημερινή  Ημερίδα με την πρωτοβουλία του κ. Λαμπρίδη για την ενημέρωση των φορέων, όπως έδειξε η αντίστοιχη ενημέρωση που έγινε στην Ηλεία, στον Πύργο την προηγούμενη εβδομάδα. Εμείς παίρνουμε ερεθίσματα από εσάς με τις ερωτήσεις και τις συζητήσεις, ώστε να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Καλαματιανός.

Ακολούθησε ενημέρωση των στελεχών  του Υπουργείου για το νέο νόμο. Ο Πλοίαρχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κος Ι. Μυτιληναίος Προϊστάμενος της Δνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του ΥΝΑΝΠ, ανέλυσε διεξοδικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για την κατασκευή έργων κυρίως συντήρησης και επισκευών των λιμενικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) που εξασφαλίζει κάθε χρόνο το υπουργείο ναυτιλίας σε συνεργασία με το υπουργείο ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να υποβάλλουν προτάσεις έως του ποσού των 124,000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Ο κος Μυτιληναίος ανέλυσε όλες τις πτυχές του προγράμματος με κύριο στόχο να περιοριστούν τα προβλήματα που παρατηρούνται στην απορρόφηση των διατιθέμενων κονδυλίων.

Στη συνέχεια το στέλεχος του Υπουργείου κα Αστερίου Ελένη ενημέρωσε αναλυτικά για τις προδιαγραφές των τεχνικών προτάσεων που υποβάλλονται για έγκριση στο υπουργείο ώστε αυτές να είναι πλήρεις και παρουσίασε το νέο ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής.

Το πάνελ της ημερίδας: από αριστερά, η κα Ελένη Αστερίου Υπάλληλος ΥΝΑΝΠ αρμόδια για τα θέματα Π.Δ.Ε., ο κος Νεκτάριος Σαντορινιός Υφυπουργός Ναυτιλίας, ο Υπουργός ΥΝΑΝΠ κος ΠΑΝ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ο κος Χρ. Λαμπρίδης ΓΓΛΛΠΝΕ, ο Πλοίαρχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κος Ιωάν. Μυτιληναίος Δ/ντης ΔΙΛΙΚΥΠ και υ Υποπλοίαρχος (Ο) ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κα Βασ. ΣΚΟΥΡΑ υπεύθυνη Οικονομικών θεμάτων ΠΔΕ.

Τοποθέτηση Λεωνίδα Βαρουξή

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους προέδρους των Λιμένων  που ήσαν παρόντες να αναφερθούν στα σοβαρότερα θέματα – προβλήματα του κάθε λιμανιού.

Ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ  Λεωνίδας Βαρουξής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι εγκρίσεις τεχνικών μελετών σε  θέματα ασφαλείας που εκκρεμούν απαιτούν μια «έξυπνη λύση» , καθότι είναι γνωστόν ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία δεν διαθέτουν δική τους  τεχνική υπηρεσία , θέμα για το οποίο ο κος Λαμπρίδης απάντησε  ότι θα φροντίσει άμεσα το Υπουργείο να ξεπεραστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Ο κος Βαρουξής ενημέρωσε τους παριστάμενους Γενικούς για την πορεία των διαδικασιών που αφορούν τα έργα ανάπλασης της χερσαίας ζώνης και ο κος  Λαμπρίδης τον ενημέρωσε ότι εντός  εβδομάδος θα υπογράψει την έγκριση του Υπουργείου για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης Λιμενικού Ταμείου και Περιφέρειας.

Παράλληλα ο κος Καλαματιανός ενημέρωσε ότι μετά από παρέμβασή του στον αρχηγό  ΓΕΝ υπεγράφη η εν λόγω έγκριση και θα αποσταλεί άμεσα στο ΔΛΤΠ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος