FOLLOW US: facebook twitter

Χρέος και σχέδια επί χάρτου

Ημερομηνία: 26-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ένα πρόγραμμα «ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας» που φαίνεται να συζητούν σοβαρά οι ευρωπαίοι εταίροι και υπό προϋποθέσεις δεν αρνείται η Αθήνα, ίσως αποτελέσει την «επόμενη μέρα» και την μεταμνημονιακή πραγματικότητα της χώρας.

Βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου αποτελούν α) η δημιουργία ενός ισχυρού «κουμπαρά» 18-19 δις ευρώ που θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις δανειακές μας ανάγκες στα πρώτα μεταμνημονιακά χρόνια, β) ένα μοντέλο ήπιας ρύθμισης του χρέους έτσι ώστε η εξυπηρέτηση του να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ και γ) η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο η απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους- που αυτή τη στιγμή είναι πάνω στο τραπέζι- είναι εκείνη που θα καθορίσει και θα διασφαλίσει την μόνιμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Όσο πιο προχωρημένη είναι, τόσο το μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές θα γίνεται πιο ξεκάθαρο.

Με τα επιτόκια κάτω της μιας μονάδας που επικρατούν σήμερα στις διεθνείς αγορές και με τους επενδυτές να διψούν για μεγαλύτερες αποδόσεις, πολλοί θα ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο και να στραφούν στα δικά μας ομόλογα.

Όσο όμως κι αν έχουν βελτιωθεί τα θεμελιώδη της οικονομίας μας, κι ακόμη κι αν τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%, πάλι δεν είναι αρκετά για τη δραστική μείωση του χρέους που θα εμπεδώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.

Συνεπώς η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί μονόδρομο. Τα εργαλεία είναι γνωστά, το θέμα είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να το πάνε οι Ευρωπαίοι εταίροι όταν τον Αύγουστο του 2018 έρθει το πλήρωμα του χρόνου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος