FOLLOW US: facebook twitter

Χαμηλή πτήση στην αγορά

Ημερομηνία: 31-01-2017 | Συντάκτης:

ekptoseis-ianouriio-hleia

Σε μέτρια επίπεδα η κίνηση των χειμερινών εκπτώσεων το πρώτο 20ημερο

Υποχρεωτικά από αύριο η τοποθέτηση μηχανημάτων POS στα καταστήματα

Σε μέτρια επίπεδα, κυμάνθηκε, το πρώτο 20ημερο των χειμερινών εκπτώσεων και οι ελπίδες των εμπόρων για ανάκαμψη της κίνησης φθίνουν. Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ναι μεν δημιούργησαν μια αισιοδοξία στην αγορά, οι καταναλωτές όμως, παρότι έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί στις υψηλές εκπτώσεις, αφού ψωνίζουν με μέτρο και τα απολύτως απαραίτητα…

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, έχει «γονατίσει» την αγορά της Ηλείας και δεκάδες επαγγελματίες με δυσκολία πλέον ανταπεξέρχονται στις  υποχρεώσεις τους ενώ το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί έχει ως αποτέλεσμα και οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα διστακτικοί.

Η κίνηση που παρατηρήθηκε το πρώτο 20ημερο των χειμερινών εκπτώσεων, όπως υποστηρίζουν οι έμποροι, δεν θυμίζει σε τίποτα περίοδο εκπτώσεων.

«Δυστυχώς, παρά τις υψηλές εκπτώσεις η αγορά παραμένει δυσκίνητη» ανάφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κ. Κώστας Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι ο τζίρος των καταστημάτων κινείται σε αρνητικά επίπεδα. «Τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων, η κίνηση ήταν υποτονική και η κατανάλωση μικρή. Απ’ ότι φαίνεται, αν η κίνηση δεν αυξηθεί και το πρώτο δεκαήμερο του και τα εμπορεύματα των καταστημάτων δεν έχουν εκποιηθεί τότε οι έμποροι θα βάλουν ακόμα υψηλότερες του 50% εκπτώσεις. Έστω και τιμές κόστους, αρκεί να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

sapsalis-nikos

«Δραματική» όμως χαρακτήρισε την περίοδο των εκπτώσεων μέχρι σήμερα και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Νίκος Σαψάλης. «Η κίνηση είναι απογοητευτική και όλοι ευελπιστούν ότι κάτι μπορεί να γίνει με την πληρωμή μισθών και συντάξεων τις επόμενες ημέρες. Οι εκπτώσεις στην αγορά της Αμαλιάδας είναι υψηλές σε προϊόντα της σεζόν, ωστόσο η ανταπόκριση του κόσμου κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και όπως όλα δείχνουν το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για όλους».

Μηχανήματα POS

Εξάλλου, όπως σημείωσαν οι δυο πρόεδροι, από αύριο Τετάρτη, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναρτούν σε εμφανές σημείο, στις βιτρίνες των καταστημάτων τους, ενημερωτικό σημείωμα, σχετικά με την αποδοχή ή μη καρτών και μέσων πληρωμής. Μάλιστα, συνέστησαν στους συναδέλφους τους εμπόρους, να μην αμελήσουν καθώς η ενημέρωση των καταναλωτών είναι υποχρεωτική. «Για την αποφυγή εκπλήξεων και αχρείαστων προστίμων σε αυτή τη δύσκολη εποχή, συστήνουμε σε όλους τους συναδέλφους να αναρτήσουν πινακίδες ενημέρωσης, των πελατών τους, είτε δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, είτε όχι. Σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1000) ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως, σημείωσαν, βάσει και της σχετικής ανακοίνωσης της ΕΣΕΕ, ότι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν όλοι οι έμποροι στην τοποθέτηση μηχανημάτων POS, απαιτείται η χαλάρωση των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών για τις σχετικές συναλλαγές. «Τα παράπονα εμπόρων, που δεχόμαστε, για υπερβολικές χρεώσεις από τις τράπεζες, συνεχώς πληθαίνουν και πολλές φορές το κόστος της χρέωσης αποτελεί τροχοπέδη για την μαζικοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η ΕΣΕΕ ήδη προγραμματίζει νέο κύκλο συναντήσεων τόσο με τους αρμόδιους Υπουργούς, όσο και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος, με αποκλειστικό θέμα την δραστική μείωση των χρεώσεων των ελληνικών τραπεζών και την εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά επίπεδα».

petropoulos-kostas

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος