FOLLOW US: facebook twitter

Χαμένοι στο γράμμα του νόμου και… plan B!

Ημερομηνία: 22-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

ipothikofylakeio-leitourgia-apokathistatai

Αντισυνταγματική η τροπολογία για τα Υποθηκοφυλακεία σύμφωνα με απόφαση των Ολομελειών Πρωτοδικείων μεταξύ των οποίων του Πύργου και της Αμαλιάδας

Οι αποφάσεις έχουν γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα- Ο απόηχος για τα Υποθηκοφυλακεία Πύργου και Αμαλιάδας  

Ανησυχία έχουν προκαλέσει για το μέλλον των δύο Υποθηκοφυλακείων Πύργου και Αμαλιάδας,  οι αποφάσεις που έλαβαν οι Ολομέλειες Πρωτοδικείων της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Ολομέλειες των Πρωτοδικείων του Πύργου και της Αμαλιάδας, που έκριναν ως αντισυνταγματικό το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που μετατρέπει τα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία σε έμμισθα.

Οι αποφάσεις ήλθαν ύστερα από σχετικό ερώτημα του αρμόδιου υπουργού κ. Σταύρου Κοντονή στα Πρωτοδικεία (σσ: όπως επιτάσσει ο νόμος και δεδομένου ότι στην αρμοδιότητα τους υπάγονται τα υποθηκοφυλακεία), και ενώ η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με πρόεδρο τον κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη, έχει αντιδράσει έντονα, καθώς βάσει του νομοσχεδίου ανατίθενται καθήκοντα προϊστάμενου υποθηκοφυλακείου σε ειρηνοδίκες.

Την Δευτέρα, απεφάνθη σχετικώς η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών, του μεγαλύτερου της χώρας, ενώ την περασμένη εβδομάδα προηγήθηκαν οι αποφάσεις των Ολομελειών των Πρωτοδικείων Σύρου, Πύργου και Αμαλιάδας.

Το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που παρέστη στις σχετικές διαδικασίες έχει καταθέσει πολυσέλιδο υπόμνημα διατυπώνοντας την άποψη περί αντισυνταγματικότητας του άρθρου 32 του ν. 4456/2017 ο οποίος αναθέτει καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε δικαστικούς λειτουργούς.

Η συγκεκριμένη θέση αποτέλεσε και το βασικό σκεπτικό των Ολομελειών, πίσω από τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας.

Στη φάση αυτή δεν αναμένονται αποφάσεις και άλλων Πρωτοδικείων της χώρας.

Ωστόσο, από νομικούς κύκλους αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή είναι γνωμοδοτική και δεν είναι δεσμευτική και επομένως δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη που έχει δρομολογηθεί για τα Υποθηκοφυλακεία Πύργου και Αμαλιάδας. Επίσης πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα που αναμενόταν για να προχωρήσει η τροπολογία για τα Υποθηκοφυλακεία Πύργου και Αμαλιάδας, έχει πάρει ήδη το δρόμο του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακόμα και αν υπάρξει εκ μέρους του ΣΤΕ αρνητική γνωμοδότηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει έτοιμο… plan B, σύμφωνα με το οποίο θα γίνουν έμμισθοι προς το παρών οι συμβολαιογράφοι που θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα ως Υποθηκοφύλακες.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ότι αφορά τον Πύργο και την Αμαλιάδα, διερευνά και κάνει ενέργειες για την εκμίσθωση κτιρίων ή την ανανέωση των μισθωμάτων στα υπάρχοντα κτίρια, συλλέγοντας τα σχετικά στοιχεία.

Τι επισημαίνει η Ένωση Δικαστών

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) επισημαίνει την άμεση ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 32 του νόμου 4456/2017 που προβλέπει την ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε ειρηνοδίκες.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ σε  χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μετά τις αποφάσεις όλων των ολομελειών των δικαστηρίων της χώρας (πρωτοδικείων), στις οποίες είχε σταλεί το ερώτημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης να γνωμοδοτήσουν για «τη δυνατότητα μετατροπής των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα και οι οποίες έκριναν αρνητικά, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 32 του ν. 4456/2017 κατά το σκέλος που αναθέτει καθήκοντα μονομελούς διοικητικού οργάνου σε δικαστικούς λειτουργούς, τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη νομοθετικής αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης». Ακόμη, η ΕΔΕ αναφέρει ότι οι γνωμοδοτήσεις των ολομελειών των πρωτοδικείων «μπορεί μεν να μην είναι τυπικά δεσμευτικές για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο έχουν ιδιαίτερη νομική βαρύτητα και δεν θα ήταν συμβατό με τις αρχές ενός κράτους δικαίου να αγνοηθούν από την κυβέρνηση».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος