FOLLOW US: facebook twitter

Χαιρετισμός Μπαλαούρα στην τελετή έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους

Ημερομηνία: 04-12-2016 | Συντάκτης:

mpalaouras

Όταν ακούγεται φεστιβάλ κινηματογράφου ο νους πάει σχεδόν πάντα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Δυο πόλεις με υπερπροσφορά πολιτιστικών προϊόντων, σε σημείο τέτοιο που και οι ίδιοι οι κάτοικοί τους να μην προλαβαίνουν ούτε να ενημερωθούν γι’ αυτά, ούτε και να τα παρακολουθήσουν, χαμένοι μέσα στη φασαρία της διαφήμισης και της διαδικτυακής πληροφόρησης.

Στην περιφέρεια όμως, όπου η προσφορά πολιτιστικών προϊόντων είναι μικρότερη και η ζήτηση πολλές φορές μεγάλη, η παραγωγή με πυρήνα την περιφέρεια, η διοργάνωση στην περιφέρεια και τέλος, η διάχυση από την περιφέρεια προς όλη την επικράτεια ενός καλλιτεχνικού φεστιβάλ κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πιο αναγκαία και πιο σημαντική απ’ ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εδώ ο κόσμος μπορεί να έχει λιγότερες επιλογές, αλλά όχι λιγότερη δίψα. Γι` αυτό με ρίζες στις μικρότερες πόλεις πολύ συχνά κάποιοι άνθρωποι τραβάνε μπροστά για να δώσουν στην τοπική κοινωνία αυτό που της λείπει, το κάτι παραπάνω.

Έτσι σκέφτηκαν κι έτσι σκέφτονται και οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και έστησαν και εξακολουθούν να στήνουν, για δέκατη ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και το μικρό του αδερφάκι, το Camera Zizanio, που φέτος γίνεται κι αυτό δεκαέξι χρονών. Στην κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας δίνεται η δυνατότητα στους πράγματι πνευματικούς ταγούς, όπως ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, ο λογοτέχνης Χρήστος Κωνσταντόπουλος και τόσα άλλα ζιζάνια  να απομακρύνουν τις τσουκνίδες, γονιμοποιώντας τη νεανική γύρη,  ωσάν να προσκαλεί ο μεγάλος μας ποιητής «Στο χάσμα π΄άνοιξε ο σεισμός ευθύς γεμίστε το άνθη».

Νεανική δημιουργία και νεανικό κοινό, παγκόσμιες δημιουργίες σύγχρονου κινηματογράφου, ταινίες μικρού μήκους και κινούμενα σχέδια, που φτιάχνουν μια γιορτή για όλη την Ηλεία, για όλη την Ελλάδα, για όλο τον κόσμο και ειδικότερα για νέους και νέες που κατακτούν το δικό τους ζωτικό χώρο, αποτυπώνοντας με το δικό τους βλέμμα τη σημερινή εικόνα του κόσμου στοχεύοντας στη ριζική αλλαγή του.

Καλή επιτυχία και φέτος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος