FOLLOW US: facebook twitter

Φοβούνται από σήμερα πλημμύρες και όχι το χιόνι!

Ημερομηνία: 11-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

sop-suskepsi-kakokairia-plimmires4

Έκτακτη σύσκεψη χθες του Συντονιστικού οργάνου της ΠΕ Ηλείας για την κακοκαιρία- Περιμένουν κι άλλο αλάτι αλλά δεν έχουν αλαιτέρα

Τις  πλημμύρες που ενδεχομένως μπορεί να ακολουθήσουν από σήμερα μόλις λιώσει το χιόνι και όχι τον ίδιο το χιονιά, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, φοβούνται πλέον οι αιρετοί των δήμων, αφού λίγο- πολύ η χιονόπτωση στην Ηλεία, είτε αντιμετωπίστηκε είτε συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν. Οι φόβοι αυτοί εκφράστηκαν στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, για να ζητήσει από τους δημάρχους αν να καταθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την χιονόπτωση και να συνδράμουν όπου χρειαστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Ε.ΕΣ, εθελοντές κλπ όλοι όσοι εμπλέκονται και βοηθούν στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, τα μεγαλύτερα προβλήματα με το χιόνι τα αντιμετωπίζει ο δήμος Ολυμπίας στα ορεινά του και ακόμα ο δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων. Ο κ. Γεωργιόπουλος στην ενημέρωση που έκανε τόνισε ότι η χιονόπτωση των τριών τελευταίων ημερών στην Ηλεία, ήταν ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο σε έκταση, αφού έπληξε ακόμα και τα πεδινά του νομού έως και τις παραθαλάσσιες περιοχές και το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρξε στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο με τον πάγο και την ολισθηρότητα του δρόμου και ευτυχώς όπως είπε η συνδρομή της Αστυνομίας και της Τροχαίας στη ρύθμιση της κυκλοφορίας ήταν καθοριστική. Η ΠΕ Ηλείας έχει 80 τόνους αλατιού για τους δρόμους στη διάθεσή της – αναμένονταν ως χθες το βράδυ φορτηγά από τις αλυκές- αλλά όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης η Π.Ε Ηλείας δεν έχει αλατιέρα. Για το λόγο αυτό έκανε έκκλης όσους μπορούν να βοηθήσουν με δικά τους μηχανήματα, οι δήμοι αλλά και εθελοντές να το κάνουν, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στις υπηρεσίες να καταρτίσουν τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν να αγοράσουν δύο αλατιέρες να υπάρχουν στο μέλλον κι ας είναι αχρείαστες.

sop-suskepsi-kakokairia-plimmires3

Ακολούθως οι εκπρόσωποι των δήμων περιέγραψαν εν συντομία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το χιόνι και περιέγραψαν την κατάσταση. Ο δήμος Πύργου όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Α. Σκαρτσιάρης, δεν είχε σοβαρά προβλήματα με το χιόνι, εστιάζοντας τα κυρίως στο Γούμερο, Κλεινδιά, Καρυά και Αγία Άννα, ο δήμος καθάρισε τους δρόμους με τα μηχανήματα του και συνεχίζει να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και αντιμετώπισε την κατάσταση και με την ρίψη αλατιού το οποίο όμως όπως είπε, δεν έφτασε, γιατί το παίρνουν από το χώρο που το τοποθετούν και δημότες για τις αυλές τους. Τέλος τόνισε ότι είναι δύσκολο να ρίξουν το αλάτι χωρίς αλατιέρα και γι αυτό πρέπει να μεριμνήσει η ΠΕ Ηλείας. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι δεν έχουν πρόβλημα με το χιόνι, δεν ήταν πολύ στο δήμο του, αν εξαιρέσεις την περιοχή της Πηνείας όπου το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ολισθηρότητα των δρόμων. Για παν ενδεχόμενο κι επειδή το ΚΤΕΛ δεν μπορούσε να πάει σε κάποια χωριά, τα σχολεία στην περιοχή της Πηνείας τα έκλεισαν από την Δευτέρα και θα είναι και αύριο κλειστά. Καταλήγοντας τόνισε ότι η βροχή θα είναι από σήμερα το πρόβλημα, γιατί μόλις λιώσει και το χιόνι θα υπάρχει μεγάλος όγκος νερού.

sop-suskepsi-kakokairia-plimmires5

Ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας Γ. Γεωργακόπουλος, ανέφερε ότι εκ των πραγμάτων ο δήμος Ολυμπίας ήταν εκείνος που είχε και εξακολουθεί να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα με το χιόνι και αν δεν είχαν προετοιμαστεί εδώ και μέρες κατάλληλα, δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Πολύ χιόνι και προβλήματα στην Δ.Ε Φολόης, Λασιώνος, στη Δίβρη, Αγία Τριάδα, Πανόπουλο κλπ, όπου υπάρχουν πάνω μηχανήματα, εκχιονιστικό με λεπίδα, γκρίτερ, JCB κλπ, ενώ έριξαν αρκετούς τόνους αλατιού και αναμένουν κι άλλους γιατί χθες το βράδυ αναμενόταν κι άλλη χιονόπτωση και τα φορτηγά είχαν κολλήσει στην ουρά στις αλυκές. Βρίσκονται εν αναμονή της έλευσης ακόαμ 25 τόνων αλατιού στο Λάλα και θα μεταφερθούν όπου χρειάζεται για να είναι σε ετοιμότητα, ενώ έχουν ειδοποιηθεί ιδιώτες με μηχανήματα και εθελοντές για να βοηθήσουν. Καταλήγοντας και ο κ. Γεωργακόπουλος, επισήμανε ότι το θέμα είναι τι θα γίνει από σήμερα και μετά, αν έρθουν ισχυρές βροχές, αφού θεωρεί ότι κινδυνεύουν με πλημμυρικά φαινόμενα στο δήμο, ενδέχεται να πλημμυρίσει και ο Βιολογικός με ότι αυτό συνεπάγεται, από την άνοδο της στάθμης του Αλφειού. Εκ μέρους δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων ο κ. Μίλτος Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι στα ορεινά είχαν προβλήματα, έριξαν πολύ αλάτι αλλά δεν υπάρχει αλατιέρα και δυσκολεύονται πολύ και εξέφρασε κι εκείνος τους φόβους του για πλημμυρικά φαινόμενα από το Αλφειό. Και ο αντιδήμαρχος Σ. Βασιλείου από τον δήμο Πηνειού, αν και σχολίασε ότι στο δήμο του δεν είχαν θέμα με το χιόνι, φοβούνται το «αύριο» με τις πλημμύρες γιατί δεν καταλαβαίνει πως γίνεται πάντα να πλημμυρίζουν τα πεδινά, να σχεδιάζουν μόνιμα και έργα να μην γίνονται. Την ίδια φοβία εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης, μίλησε για ακαθάριστο αποστραγγιστικό δίκτυο και έθεσε θέμα με την άνοδο της στάθμης στο φράγμα Πηνειού που πρέπει να το προλάβουν. Στο σημείο αυτό ο κ. Χριστοδουλόπουλος είπε ότι η στάθμη αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 2 μμέτρα, αλλά πάση θυσία δεν πρέπει από τον υπερχειλιστή να ανέβει πάνω από το 1 μέτρο. Ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι αμέσως θα γίνει μια ενημέρωση για τα φράγματα, σε Πηνείο και Λάδωνα, στον Αλφειό υπάρχουν σε δύο σημεία μέσα εργολάβοι που μπορούν να βοηθήσουν και η ΠΕ Ηλείας θα φροντίσει να κάνει ότι χρειάζεται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος