FOLLOW US: facebook twitter

Φάρμακα: Η απελευθέρωση των τιμών και η τιμή του τετιμημένου

Ημερομηνία: 03-10-2017 | Συντάκτης:

Άρθρο του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου, πρ. Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας

Τα τελευταία δύο χρόνια η πολιτική που εφαρμόζεται παντού και ειδικότερα στην Υγεία δείχνει ότι οι υπεύθυνοι κινούνται τα πλαίσια μιας διπολικής διαταραχής ….

Αριστεροί από τα γεννοφάσκια τους με πολλά πολλά αγωνιστικά ένσημα εκτίμησαν εσχάτως τα καλά της φιλελευθεροποιημένης αγοράς χωρίς ωστόσο να πάψουν να δηλώνουν ότι είναι πολύ αριστεροί και πολύ αγωνιστές….

Και αν αυτοί τα έχουν τακτοποιήσει καλά μέσα τους να είναι και από δω και από κει,  εμείς που υφιστάμεθα τα αποτελέσματα της πολιτικής τους δύσκολα θα αποφύγουμε τα ψυχοφάρμακα….

Τι άλλο να πούμε όταν

  • Μειώνουν τις τιμές που πληρώνει το Ασφαλιστικό Σύστημα και την ίδια στιγμή αυξάνουν τις συμμετοχές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι
  • Σχεδιάζουν μεγαλόπνοες μεταρρυθμίσεις όπως είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με πρόγραμμα ΕΣΠΑ και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για 2 + 2 χρόνια και μετά έχει ο θεός…
  • Λένε και ξαναλένε ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και την ίδια στιγμή το παραδίδουν στην ελεύθερη αγορά έρμαιο ποικίλων συμφερόντων
  • Καμώνονται ότι είναι υπέρ του Δημοσίου Συστήματος Υγείας την ίδια στιγμή που μειώνουν δραματικά την χρηματοδότηση του.

Και δεν είναι τυχαία η αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα που βρίσκει τα «νέα» κενά του συστήματος και σπεύδει να τα καλύψει με το αζημίωτο βέβαια…

Για τα φάρμακα είχαν τόσα στον πρόγραμμα τους….

Και τι δεν είχαν πεί

  • Κοινωνικό αγαθό
  • Ευκολία πρόσβασης
  • Προάσπιση της Υγείας του λαού
  • Διάθεση μόνο από τα φαρμακεία

Και άλλα και άλλα …

Τώρα όμως όλα αυτά έχουν ξεχαστεί και κάποιοι όψιμοι θαμώνες της φιλελευθεροποίησης της αγοράς προσπαθούν να εφαρμόσουν το μοντελάκι αυτό και στα φάρμακα για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές …..

Αυτά βέβαια τα  λένε με την λογική ότι όλο και κάποιοι θα τους πιστέψουν και μέχρι να ανακαλύψουν ότι αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες το πουλάκι θα έχει πετάξει….

Βέβαια με τα φάρμακα το θέμα δεν ήταν και τόσο απλό όσον αφορά την απελευθέρωση γιατί έπρεπε πρώτα να λύσουν μερικά προβλήματα ιατρικής και φαρμακολογίας αλλά ο καλός μύλος όλα τα αλέθει ….

Έτσι εν μια νυχτί δηλώσανε ότι κάποια φάρμακα είναι ακίνδυνα και παράλληλα συστήσανε στο ποίμνιο που θα τα προμηθεύεται ότι δεν είναι ανάγκη να ρωτά κάποιον ειδικό αλλά να προσέχει ο ίδιος και να μην ανησυχεί όλα θα πάνε καλά…..

Κάποια στιγμή ανακαλύψανε και μερικά φάρμακα που είναι τελείως τελείως ακίνδυνα οπότε αυτά μπορεί να διατίθενται χωρίς πρόβλημα και εκτός φαρμακείων στα πλαίσια της αυτοδιάγνωσης και αυτοθεραπείας….

Και όταν οι αρμόδιοι για την Υγεία μιλούν για αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία τα λόγια είναι περιττά….

Έτσι έγινε επί τέλους πραγματικότητα αυτό που προσπαθούσαν τόσα χρόνια να πετύχουν διάφοροι φιλελεύθεροι της φωτιάς..

Που να ήξεραν ότι αυτό το project μόνο πιστοποιημένοι «σοσιαλιστές» μπορούσαν να το υλοποιήσουν τόσο «αναίμακτα» και το σημαντικότερο χωρίς να χάσουν και την πιστοποίηση….

Όλα αυτά βέβαια μαζί με την απαραίτητη απελευθέρωση των τιμών γιατί έτσι λέει θα μειωθούν οι τιμές …..

Και αυτό το λένε αυτοί που μέχρι χθες καθόριζαν τις τιμές με Κρατική διατίμηση.

Τόσες και τόσες φορές είχαν μειώσει τις τιμές με Υπουργική απόφαση τι τους εμπόδιζε να το κάνουν και τώρα???

Είναι εμφανή πλέον τα κίνητρα τους και ότι και να λένε δεν μπορούν να κρύψουν την πρόθεση τους που δεν είναι άλλη από την μονοπώληση του κυκλώματος των φαρμάκων από συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα….

Οι τιμές ήδη αρχίζουν σιγά να παίρνουν την ανηφόρα …

Η αγορά άρχισε ήδη να λειτουργεί με την ίδια λογική που λειτουργεί σε κάθε άλλο καταναλωτικό προϊόν άλλωστε και το φάρμακο καταναλωτικό προϊόν το θεωρούν με τον τρόπο που το διαχειρίζονται.

Οι εταιρείες ήδη προσπαθούν να εφαρμόσουν σύστημα εκπτώσεων που τα μικρά και τα μεσαία φαρμακεία θα είναι αδύνατον να ακολουθήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται ….

Κάποιοι μεγάλοι «παίχτες» είναι σε  στάση αναμονής για να αλώσουν πλήρως την αγορά του φαρμάκου με τιμές απολύτως ανεξέλεγκτες.

Οι μόνοι χαμένοι θα είναι αυτοί που θα έχουν ανάγκη να βρουν το φάρμακο τους και οι οποίοι θα γίνουν ο κύριος «στόχος» μέσα από ανεξέλεγκτες διαφημιστικές καμπάνιες που θα τους οδηγήσουν στην επιλογή του φαρμάκου με τα ίδια κριτήρια που τώρα διαλέγουν γαριδάκια.

Και όλα αυτά ντροπιαστικά γίνονται την στιγμή που στο Υπουργείο Υγείας προΐστανται δυο γιατροί.

Κάποιοι θα πουν ότι έχουν υποτάξει την επιστήμη στις πολιτικές σκοπιμότητες.

Η αλήθεια είναι όμως ότι όντας πάντα κυνηγοί της καρέκλας ποτέ δεν ήταν επιστήμονες και φυσικά ούτε και τώρα….


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος