FOLLOW US: facebook twitter

Υπό την σκέπη της ΚΕΔΕ η πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια»

Ημερομηνία: 16-12-2017 | Συντάκτης:

Ομόφωνη απόφαση στην πρόταση του δήμου Ζαχάρως που εισηγήθηκε ο Αλ. Καστρινός

Πολιτικές παρεμβάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ με απόφαση που έχαιρε ευρείας πλειοψηφίας στη χθεσινή συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου, με τους αιρετούς να μεταφέρουν την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Την πρόταση – εισήγηση που έφερε το προσκήνιο ο δήμος Ζαχάρως, μετέφερε και παρουσίασε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, παρουσία του επικεφαλής της παράταξης «Δυναμική Πρωτοβουλία» Πανταζής Χρονόπουλος.

Στην εισήγησή του ο κ. Καστρινός, τόνισε πως το βασικό αίτημά που πρέπει να διεκδικηθεί, είναι να αποκτήσει και νομικά ο δανειολήπτης ή ο εγγυητής το δικαίωμα να καταθέσει ισόποση προσφορά εξαγοράς του δανείου, σε σχέση με άλλους υποψήφιους αγοραστές και τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει επαφή με τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των δανείων με βάση τα κοινωνικά και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Στον “κορμό” αυτών των πολιτικών παρεμβάσεων βρίσκεται το αίτημα να υπάρχει θεσμοθετημένη προτεραιότητα στον δανειολήπτη και στον εγγυητή έναντι των ξένων  funds, προκειμένου να μπορέσει να αγοράσει και να αποπληρώσει το δάνειό του στην τιμή που θα το αγόραζαν τα funds, με αποτέλεσμα να σωθεί η πρώτη κατοικία. Η δε πρόταση για σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού από τους δήμους, η οποία θα αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό χαρακτήρα για την προστασία του δανειολήπτη και του εγγυητή έναντι των funds, στα πρότυπα της Κύπρου, έτυχε αποδοχής από τους αιρετούς, αλλά γρήγορα αυτοί αντιλήφθηκαν τις δυσκολίες, στο να ληφθεί τέτοια πρωτοβουλία. Υπογραμμίστηκε, μάλιστα, ότι απαιτούνται σημαντικές και σε βάθος νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα περιπλέξουν τη λειτουργία των δήμων.

Πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ

Ειδικότερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, όπου κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Σύσταση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και επιστημονικών εκπροσώπων με αντικείμενο την καταγραφή και κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων, σε πανελλαδικό επίπεδο.
  • Δρομολόγηση σειράς επαφών και συναντήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδας και εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου, μέσω του οποίου, θα ισχυροποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για ανεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα προστατεύει δανειολήπτες αλλά και εγγυητές των δανείων.
  • Αίτημα για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει το Δικαίωμα πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στον δανειολήπτη ή ένα άτομο που εκείνος θα υποδείξει (μοντέλο Κύπρου).
  • Αίτημα για την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών α κατοικίας, ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
  • Επαναφορά σχετικής νομοθετικής διάταξης που δεν θα υποχρεώνει τους Δήμους να προβαίνουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών από τους δημότες τους, αλλά θα προβλέπει την εξάντληση της υποχρέωσης των Δήμων να βεβαιώνουν τις σχετικές οφειλές στις αρμόδιες ΔΟΥ.

«Η πρόταση του δήμου Ζαχάρως βρήκε ανταπόκριση, καθώς το ΔΣ της ΚΕΔΕ κατανόησε απόλυτα τη σπουδαιότητά της και την κοινωνική διάσταση που έχει. Πλέον, ενωμένη η αυτοδιοίκηση προχωρά στη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Θα επιδιώξουμε την πολιτική ρύθμιση ώστε να θεσπιστεί το μοντέλο της Κύπρου, σύμφωνα με το οποίο ζητάμε να έχει το δικαίωμα προσφοράς ο δανειολήπτης και ο εγγυητής πριν από την πώληση του δανείου σε επενδυτικά κεφάλαια, με τους δήμους αρωγούς μέσα από τις εταιρείες ειδικού σκοπού. Δεν θα αφήσουμε τα πατρικά σπίτια να τα πάρουν τα κοράκια» δήλωσε μετά την απόφαση της ΚΕΔΕ, ο Πανταζής Χρονόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος