FOLLOW US: facebook twitter

«Τσουχτερό» πετρέλαιο, «τσουχτερός»… χειμώνας

Ημερομηνία: 13-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης- Στα 90-92 λεπτά το λίτρο

«Μαχαίρι» στο επίδομα κατά 50%

Με το επίδομα θέρμανσης να είναι «κουτσουρεμένο» κατά 50%, βαρύ θα είναι το κόστος για τα νοικοκυριά, παρότι η τιμή του πετρελαίου όπως εκτιμάται διαμορφώνεται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 90 με 92 λεπτά το λίτρο.

Η ακριβής τιμή ωστόσο που θα διαμορφωθεί σήμερα Παρασκευή, ημέρα που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, θα εξαρτηθεί αφενός από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και αφετέρου από τη διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους εταιριών και πρατηριούχων τα οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας ήταν 7,64 λεπτά το λίτρο πέρυσι τον Οκτώβριο αλλά αυξήθηκαν στα 10,6 λεπτά τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι εξαιρετικά βαρύ αν υπολογίσει κανείς ότι για να γεμίσει μια δεξαμενή πετρελαίου χρειάζονται κατ’ ελάχιστον 1.000 λίτρα. Δηλαδή θα πρέπει να πληρωθούν 900 με 920 ευρώ.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση πετρελαίου, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Ηλείας Χρήστος Στεφανόπουλος, αυτή βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Κάθε χρόνο η μείωση στην κατανάλωση είναι και μεγαλύτερη.

Εκτιμάται ότι η τιμή θα διαμορφωθεί στα 90 με 92 λεπτά το λίτρο ωστόσο είναι ακόμα πολύ ακριβό για τα δεδομένα της κρίσης που διανύουμε. Επίσης, με τα νέα μέτρα που έχουν περάσει και οι επιδοτήσεις θα είναι μειωμένες και σε ποσά και σε αριθμό δικαιούχων και όπως αντιλαμβάνεστε οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες».

«Με αυτή την τιμή, ο καταναλωτής δεν μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο και στρέφεται σε άλλες μορφές ενέργειας ή στο… πάπλωμα και την ηλεκτρική κουβέρτα» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ηλείας Χρ. Στεφανόπουλος.

Ο κ. Στεφανόπουλος, επισήμανε ότι λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν δεν έχουν ξεκινήσει παραγγελίες και πως όταν ξεκινήσουν τα κρύα, ελπίζουν να κινηθεί η αγορά. «Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ολοένα και μειώνεται η κατανάλωση.  Πώς να κινηθεί η αγορά, όταν το πετρέλαιο διατίθεται τόσο ακριβά.

Ευελπιστούμε κάποια στιγμή να καταλάβει το κράτος, ότι με αυτή την πολιτική δε μπορεί να γίνουν πωλήσεις και κατ’ επέκταση η είσπραξη των απαιτούμενων φόρων. Ουσιαστικά χάνει. Μια μείωση στην τιμή θα σήμαινε μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου και από την κατανάλωση θα έρχονταν και ο φόρος για το κράτος και το κέρδος για τον κλάδο μας. Με αυτή την τιμή, ο καταναλωτής δεν μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο και αναγκαστικά στρέφεται σε άλλες μορφές ενέργειας ή στο… πάπλωμα και την ηλεκτρική κουβέρτα» υποστήριξε ο κ. Στεφανόπουλος.

Βασικό όμως πρόβλημα για φέτος, αποτελεί η επικείμενη περικοπή του επιδόματος θέρμανσης. Το σχετικό κονδύλι προβλέπεται να περικοπεί κατά 50% κάτι που σημαίνει δύο πράγματα: ή το επίδομα θα πρέπει να περιοριστεί από τα 25 λεπτά ανά λίτρο που είναι σήμερα στα 12-13 λεπτά, ή που θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια κάτι όμως που θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισοί δικαιούχοι, περίπου 350.000 νοικοκυριά να μείνουν χωρίς επίδομα και να δουν αυτομάτως τη θέρμανση του


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος