FOLLOW US: facebook twitter

Τσιπουροκατάνυξη στο Πανόπουλο

Ημερομηνία: 21-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

tsipouro-panopoulo4

Ο Σπύρος Ντίνος κάλεσε φίλους και κατοίκους του χωριού για να δουν από κοντά την παραγωγή παραδοσιακού τσίπουρου και να το γευτούν 

Οι  παραδοσιακές γιορτές του σπιτικού τσίπουρου σε παρείστικη ατμόσφαιρα, είναι πολύ διαδεδομένες αυτήν την περίοδο σε πολλά χωριά της Ηλείας, από ντόπιους τσιπουροπαραγωγούς που παρασκευάζουν με τον παραδοσιακό τρόπο τσίπουρο για οικιακή κατανάλωση από τα σταφύλια τους και καλούν φίλους για να πιουν και να περάσουν όμορφα.

tsipouro-panopoulo1

Άλλωστε το τσίπουρο είναι το ποτό της παρέας στα ορεινά και ημιορεινά χωριά μας και έχει φανατικούς φίλους και οπαδούς, ακόμα και νέα παιδιά.

tsipouro-panopoulo8

Σε αυτήν λοιπόν την λογική, της τσιπουροκατάνυξης, πριν από λίγες μέρες ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Σπύρος Ντίνος από το Πανόπουλο, διοργάνωσε το σπίτι του στο Πανόπουλο μια μικρή γιορτή τσίπουρου αλά παλαιά, με πολλούς φίλους και γνωστούς από την περιοχή καλεσμένους, θέλοντας να δείξει πως βγαίνει παραδοσιακά το τσίπουρο από το καζάνι. Λάτρης ο ίδιος της παράδοσης, με δικά του αμπέλια, κάθε χρόνο παρασκευάζει τσίπουρο και καλεί φίλους να το γευτούν όλοι μαζί. Από την… παραγωγή στην κατανάλωση!

tsipouro-panopoulo7

Το τσίπουρο δημιουργείται αποκλειστικά από τα ράκη των σταφυλιών είναι ένα δυνατό απόσταγμα, πάντα από στέμφυλα που σιγοβράζουν στους παραδοσιακούς άμβυκες και η παραγωγή του χάνεται στο βάθος του χρόνου, λέγεται δε ότι ξεκίνησε τον 14ο αιώνα στο Άγιο όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί και με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στις αμπελουργικές περιοχές της χώρας.

tsipouro-panopoulo3

Τελετουργία η κατ’ οίκον παραγωγή τσίπουρου

Ο κ. Ντίνος λοιπόν, παράγει τσίπουρο «κατ’ οίκον» και όλην αυτήν την τελετουργία θέλησε να την μοιραστεί με φίλους και κατοίκους του Πανόπουλου, για να μάθουν και οι νεότεροι πως παράγεται με παραδοσιακό τρόπο στο σπίτι.

tsipouro-panopoulo6

Κάτω από το σπίτι του στήθηκαν και τα τραπέζια με επίσης παραδοσιακούς μεζέδες και τοπικά εδέσματα που προσέφερε ο ίδιος και η οικογένειά του και ούτε λίγο ούτε πολύ, από την συγκεκριμένη τσιπουροκατάνυξη πέρασαν περίπου 100 άτομα!

tsipouro-panopoulo9

Σε δύο καζάνια ετοίμασε και ζεστή φασολάδα με καυετερές πιπεριές από το χωράφι του και πολλά άλλα καλούδια για να τρατάρει τους καλεσμένους του, μεταξύ των οποίων και πολλά νέα παιδιά. Αληθινή γιορτή από αυτές που μένουν χαραγμένες στη μνήμη σου, με πολύ κέφι, πολύ ποτό, πολύ φαγητό, όλα σε αφθονία! Βεβαίως όλοι του ευχήθηκαν να είναι καλόπιοτο και να ανταμώσουν ξανά του χρόνου και πάλι για το τσίπουρο της χρονιάς.

tsipouro-panopoulo2

Προσκεκλημένος εκ μέρους του δήμου Ολυμπίας και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης που εκλέγεται στην περιοχή Αντρέας Μπενέτσης που αποθανάτισε με το φωτογραφικό του φακό την σπιτική παραδοσιακή γιορτή τσίπουρου του φίλου του Σπύρου Ντίνου και παραχώρησε ευγενικά στην Πρωινή τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό. Γιατί η παράδοση πρέπει να ‘ταξιδεύει’ για να μαθαίνουν και οι νεώτεροι…

tsipouro-panopoulo5

Φωτογραφίες Ανδρέας Μπενέτσης 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος