FOLLOW US: facebook twitter

Τσίπρας-Ζάεφ με το βλέμμα στην ονομασία της ΠΓΔΜ

Ημερομηνία: 24-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σημαντική χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας. Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ Τσίπρας και Ζάεφ θα συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις πάνω στο ζήτημα της ονομασίας. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συζητήσουν για τις επαφές που έχουν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών ώστε να βρεθεί λύση για την ονομασία της χώρας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ανοίγει τα χαρτιά του για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καταθέτοντας τη θέση της Αθήνας για σύνθετη ονομασία έναντι όλων και εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτισμού.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ανέδειξε το μεταναστευτικό ως πρόβλημα του μέλλοντος για την Ευρώπη, σημειώνοντας την αδυναμία που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η Ένωση στην αντιμετώπισή του στο πλαίσιο συζήτησης με τίτλο «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο»

Νίκολα Ντιμιτρόφ

Παραινέσεις από τις Βρυξέλλες στην ΠΓΔΜ

Την ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τους γείτονες της καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με το Κράτος Δικαίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της, επισήμαναν οι Βρυξέλλες στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ντιμιτρόφ συναντήθηκε την Τρίτη με την εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής Φρεντερίκα Μογκερίνι καθώς και με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας ξεκάθαρο μήνυμα -μετά το ΝΑΤΟ- και προς την κατεύθυνση να βρεθεί μια αποδεκτή λύση απ’ όλους για το θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών ενημέρωσαν τον Ν. Ντιμιτρόφ για τα βήματα προσέγγισης των δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιήσει ως την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία που αποκτά η εναρμόνιση της ΠΓΔΜ προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τόσο σε σχέση με τα ζητήματα της εξωτερικής όσο και με τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος