FOLLOW US: facebook twitter

Τρόμος πάνω από το Λέπρεο: Κινδυνεύει το χωριό-Αναμένεται να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη

Ημερομηνία: 15-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Εικόνες που τρομάζουν εκτυλίχθηκαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο Λέπρεο του δήμου Ζαχάρως. Βράχοι από την πλαγιά πάνω από το χωριό κατρακύλησαν και έπεσαν πάνω σε σπίτι. Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα στον κεντρικό δρόμο και τα σπίτια. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, που έχουν ζήσει στο παρελθόν ανάλογα φαινόμενα, αλλά τώρα η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη.

Άμεσα η Π.Ε. Ηλείας και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας προώθησαν το αίτημα του δήμου Ζαχάρως προς το Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Από την άλλη σήμερα το πρωί θα προωθηθεί αίτημα για διενέργεια αυτοψίας στο χωριό από τους γεωλόγους του ΙΓΜΕ, που θα δώσουν σαφείς απαντήσεις ως προς την επικινδυνότητα του φαινομένου.

Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα

Η μεγάλη κατολίσθηση συνέβη περίπου στις δέκα το πρωί. Οι βράχοι που έπεσαν από μεγάλο ύψος στην είσοδο του χωριού, απέκλεισαν το δρόμο που συνδέει την ΕΟ Πύργου – Κυπαρισσίας με το ναό του Επικουρείου Απόλλωνα και διέλυσαν ένα σπίτι. Τα βράχια έπεσαν στη στέγη και κατέληξαν μέσα στα δωμάτια. Ήταν ευτύχημα πως οι ιδιοκτήτες του σπιτιού λίγες ημέρες πριν είχαν αναχωρήσει για την Αθήνα και δεν βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Όπως επίσης θαύμα που γλίτωσε από τα βράχια και το διπλανό σπίτι. Ευτύχημα ήταν και το ότι εκείνη την ώρα δεν περνούσε κανένας από τον κεντρικό δρόμο. Οι βράχοι έκλεισαν μαζί με όγκους χώματος και το δρόμο στο χωριό και με τη συνδρομή των μηχανημάτων του δήμου έγινε η διάνοιξη.

Ο εφιάλτης επέστρεψε…

Ο εφιάλτης των καταπτώσεων πάνω από το Λέπρεο ξυπνά και πάλι, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν είχαν αντιμετωπιστεί παρόμοια προβλήματα. Αυτή τη φορά όμως λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα και από θαύμα δεν συνέβη αυτό. Ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2007, ανάλογα φαινόμενα είχαν υπάρξει στο κέντρο του χωριού, αλλά και προς το δρόμο για τη Φασκομηλιά, στην έξοδο του Λεπρέου. Για αρκετό καιρό τα φαινόμενα είχαν υποχωρήσει, όμως αυτό το χειμώνα, ο ορεινός όγκος στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζαχάρως, φαίνεται πως έχει δεχθεί πολλές βροχοπτώσεις και πλέον τα εδάφη παρουσιάζουν σαθρότητα.

Άμεσα οι αρχές στην περιοχή

Στο σημείο βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δυναμική Πρωτοβουλία” Πανταζής Χρονόπουλος και άλλοι φορείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την κατολίσθηση ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε πως «… το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ένας μεγάλος βράχος έπεσε μέσα στο σπίτι μιας οικογένειας που είχε φύγει πριν λίγες ημέρες για την Αθήνα. Είμαστε εδώ να δούμε πόσο επικίνδυνο είναι για τις επόμενες ώρες και ποιες διαδικασίες χρειάζονται για να μελετηθεί το φαινόμενο. Τη Δευτέρα πρέπει να απευθυνθούμε στο ΙΓΜΕ να στείλει γεωλόγους, να κάνουν μελέτη και να δούμε τι απαιτείται να γίνει και ύστερα να απευθυνθούμε στο υπουργείο για να γίνει νέα μελέτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την άρση της επικινδυνότητας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος μιλώντας για την κατολίσθηση επισήμανε πως «… ήταν άμεση η κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και του δήμου Ζαχάρως, για τη διάνοιξη του δρόμου. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας θα αναλάβουν την εκτίμηση του κινδύνου. Έχει ενημερωθεί και ο Περιφερειάρχης για το συμβάν και αναμένουμε τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζαχάρως, Δημήτρης Κόσσυφας, ανέφερε πως μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις συνέβη η κατολίσθηση. «Το ευτύχημα ήταν πως δεν είχαμε θύματα, ούτε στο δρόμο, ούτε στο σπίτι. Το σπίτι έχει πάθει ζημιά. Εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα ως δήμος για να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Φοβάμαι πως θα έχουμε και άλλες κατολισθήσεις στο σημείο».

Φοβισμένοι οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι του Λεπρέου έχουν βρεθεί αντιμέτωποι ξανά στο παρελθόν με το φαινόμενο, όμως αυτή τη φορά τα πράγματα φαίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Ευτυχώς που δεν περνούσε κανέναν από κάτω και έλειπαν οι άνθρωποι από το σπίτι. Δεν φοβόμαστε απλά, τρέμουμε για τα βράχια. Η Πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε και τα νερά της βροχής πέφτουν εδώ. Πολλές φορές έχουν γίνει κατολισθήσεις μετά τις πυρκαγιές. Παλιά είχε πέσει όλο το βουνό εδώ στο χωριό. Πρέπει να κάνει κάτι η Πολιτεία» είπε ο Νίκος Κουνάδης.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος Λεπρέου Αλέξης Κοκκώνης επισήμανε ότι «… όλα αυτά τα είχαμε φτιάξει πριν από χρόνια. Μετά τις πυρκαγιές του 2007 όμως ξανά είχαμε κατολισθήσεις. Φοβόμαστε, υπάρχει κίνδυνος, με την πρώτη βροχή μπορεί να έχουμε νέες κατολισθήσεις. Πρέπει να κάνουν παρεμβάσεις, να βάλουν συρματοπλέγματα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος