FOLLOW US: facebook twitter

Τριπλή μεταβατική περίοδος για «συμμόρφωση» 1.100 παιδικών σταθμών

Ημερομηνία: 30-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Μια χρονίζουσα εκκρεμότητα που εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων μικρών παιδιών και βρεφών σε δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και βεβαίως για την ίδια τη λειτουργία των δομών παιδικής φροντίδας, επιλύουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.

Με Προεδρικό Διάταγμα που συνέταξαν από κοινού, καθορίζονται τρεις μεταβατικές περίοδοι για την συμμόρφωση των λεγόμενων «πρώην κρατικών» παιδικών σταθμών στις προδιαγραφές έκδοσης άδειας λειτουργίας τους, με το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του να ενημερώνει ότι έχει εξασφαλίσει για τους δήμους τα χρηματικά ποσά που θα δαπανηθούν για τις απαιτούμενες εργασίες για την συμμόρφωση στις προδιαγραφές ασφαλείας.

Το 2001 ένα πλήθος παιδικών σταθμών που ανήκαν στη δικαιοδοσία του κράτους πέρασαν στους δήμους. Παρουσιάστηκε εμπλοκή, στα επόμενα χρόνια, με την αδειοδότησή τους, καθώς δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές λειτουργίας που όριζε η νομοθεσία.

Τη στιγμή που οι πόροι της Αυτοδιοίκησης μειώνοντας κατά περίπου 60%, οι δήμοι δεν διέθεταν τα απαραίτητα κονδύλια για την ενίσχυση του εξοπλισμού και των υποδομών των «πρώην κρατικών» σταθμών. Το πρόβλημα «λυνόταν» με διαδοχικές παρατάσεις της προθεσμίας εντός της οποίας έπρεπε να συμμορφωθούν στις προδιαγραφές οι συγκεκριμένες δομές, που σύμφωνα με υπολογισμούς ανέρχονται σε περίπου 1.100 ανά την Ελλάδα.

Εφόσον έχουν εξασφαλιστεί τα χρηματικά ποσά για τις εργασία που θα απαιτηθούν, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το Προεδρικό Διάταγμα, με τις μεταβατικές διατάξεις του, δίνει τρεις μεταβατικές προθεσμίες μέχρι οι δομές να ανταποκριθούν στις νέες προδιαγραφές:

  • Η πρώτη περίοδος, μέχρι 31-07-2018, αφορά την τήρηση βασικών προδιαγραφών ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης του,
  • Η δεύτερη, προβλέπει αποκλειστική προθεσμία δύο ετών για τη συμμόρφωση σε θέματα κινητού εξοπλισμού,
  • Η τρίτη, προβλέπει ορίζοντα πενταετίας για την πλήρη συμμόρφωσή τους,προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες κτιριακές προσαρμογές.

Όσον αφορά τον Κανονισμό Λειτουργίας δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, η σχετική υπουργική απόφαση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος