FOLLOW US: facebook twitter

«Τρέχουμε για την υλοποίηση σημαντικών υποδομών»: Συνάντηση εργασίας και Εκτελεστική Επιτροπή χθες στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

Ημερομηνία: 04-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτική

Με στόχο τον συντονισμό για την  υλοποίηση σημαντικών  υποδομών και την απορρόφηση των διαθεσίμων κονδυλίων, πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με τους Αντιπεριφερειάρχες και τις αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες.

«Είμαστε στην αρχή μιας κρίσιμης χρονιάς, στη διάρκεια της οποίας οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό παραγωγικό περιβάλλον για τη Δυτική Ελλάδα. Έχουμε διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έχουμε διεκδικήσει και εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, επομένως, είναι ώρα να τρέξουμε την υλοποίησή των έργων. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να είμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί»  ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση και ζήτησε να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Ο προγραμματισμός αφορά έργα, ύψους 38.000.000 ευρώ, ήδη ενταγμένα, που είτε υλοποιούνται, είτε δημοπρατούνται. Επίσης, έξι έργα που εντάχθηκαν προ ημερών   στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ένα που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 49.000.000 ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ορισμό υπευθύνων, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει προσωπικά, σε συνεργασία με ομάδα υπευθύνων, την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των έργων, με στόχο την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Χριστίνα Σταρακά  (Αιτωλοακαρνανίας), Γρηγόρης Αλεξόπουλος (Αχαΐας), Γιώργος Γεωργιόπουλος  (Ηλείας), καθώς επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου,  διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τα έργα της Ηλείας

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 49.080.000 ευρώ που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων  Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ,  με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση και την θετική εισήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε.

Τα έργα που αφορούν την Ηλεία είναι:

  • «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ»  Προϋπολογισμού 5.000.000 €.
  • «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ, ΥΠΟΕΡΓΟ: ΓΛΥΦΑ –ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ» Προϋπολογισμού 4.500.000 €.
  • «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ, ΥΠΟΕΡΓΟ: ΑΠΑΛ/ΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΛΥΦΑ –ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ» Προϋπολογισμού 500.000 €.

Επίσης, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται ο δρόμος Πύργος-Καλό Νερό, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, συνολικού μήκους 52 χιλιομέτρων, που αποτελεί τη συνέχεια της οδού Πατρών-Πύργου, καθώς το έργο είχε εξαιρεθεί από το έργο της Ολυμπίας Οδού και δεν  έχει συμπεριληφθεί στις διαδοχικές εργολαβίες.

Το σχέδιο δράσης της ΠΔΕ το 2018

Εξάλλου, συνεδρίασε και η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο για το σχεδιασμό δράσης της Περιφέρειας για το 2018.

Το στίγμα του βηματισμού που θα ακολουθηθεί έδωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά  την τοποθέτησή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της δεύτερης θητείας μας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχοντας αναπτύξει μια ισχυρή σχέση με την κοινωνία.  Οπλισμένοι με γνώση και  αυτοπεποίθηση, διαθέτουμε σχέδιο και όρεξη για δουλειά. Πατάμε σε γερές βάσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις στην κατεύθυνση της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης. Θα δουλέψουμε ως ομάδα με μία και μόνη φιλοδοξία, να υπηρετήσουμε τους πολίτες».

Στη συνέχεια τέθηκαν οι προτεραιότητες ήδη δρομολογημένων δράσεων που αφορούν:

  • την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στη Δυτική Ελλάδα. Έμφαση θα δοθεί στα έργα ΕΣΠΑ, τις Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις (ΒΑΑ), τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επεμβάσεις (ΟΧΕ) και τα έργα που οδηγούν στους αναπτυξιακούς πόλους
  • τη στήριξη των μικρομεσαίων στον άξονα της επιχειρηματικότητας,  με όχημα το δίκτυο της «Συμμαχίας» των 32 φορέων που έχουν ενταχθεί  σε αυτό. Στόχος είναι να υπάρξει και ειδική κατεύθυνση προς την καινοτομία.
  • την υλοποίηση του κοινωνικού προγράμματος. Σε αυτό, εκτός των άλλων, εντάσσεται η προστασία της οικογενειακής στέγης, όπως ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας από τον προηγούμενο Ιούλιο. Επίσης, περιλαμβάνονται οι δύο κινητές μονάδες για την υγεία και την πρόληψη, αλλά και η υλοποίηση των δράσεων  της ΠΔΕ που έχουν αγκαλιαστεί από τους φορείς της περιοχής μας.

Παράλληλα, προσδιορίστηκαν οι  νέοι τομείς στους οποίους θα στραφεί ια το 2018 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Οι προτεραιότητες είναι:

  • 1η Προτεραιότητα: Η Ενεργειακή Περιφέρεια. Άμεσα πρόκειται να αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις ενεργειακές κοινότητες. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη πολιτική για την αξιοποίηση θεσμικών εργαλείων. «Διαθέτουμε τις προϋποθέσεις. Πανεπιστήμιο και Τεχνικά Επιμελητήρια θα είναι οι συνεργάτες μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
  • 2η Προτεραιότητα: Η Ψηφιακή Περιφέρεια, με τη συγκρότηση ομάδας think tang για τη χάραξη ψηφιακής πολιτικής. «Η Περιφέρειά μας πρέπει να παρακολουθεί το μέλλον. Στις νέες μας προτεραιότητες είναι η συγκρότηση ομάδας εργασίας με εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΕ ώστε να συνδιαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Δυτική Ελλάδα» περιέγραψε ο κ. Κατσιφάρας.
  • 3η Προτεραιότητα: Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα  Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). «Η επιχειρηματικότητα και η ανασυγκρότηση της υπαίθρου είναι η αιχμή του δόρατος» πρόσθεσε.
  • 4η Προτεραιότητα: Ο τουρισμός. «Έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής και βγαίνουμε δυνατά στις αγορές», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή συμμετείχαν,  εκτός από τον Περιφερειάρχη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος