FOLLOW US: facebook twitter

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου στο Λαδικό

Ημερομηνία: 30-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

ladiko-8dimotiko-themata-fusikwn-katastrofwn6

Στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών για θέματα φυσικών καταστροφών ξεναγήθηκαν στο εγκαταλελειμμένο χωριό ‘φάντασμα΄ του δήμου Κρεστένων

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου υλοποιεί τη φετινή σχολική χρονιά δύο προγράμματα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με θέμα τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου: «Σε γνωρίζω Σεισμούλη, δεν με τρομάζεις πια» και «Γνωρίζω το σεισμό νικώ τον πανικό». Για το σκοπό αυτό το σχολείο του Λαμπετίου έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: “Ιόνιο: Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει” που συντονίζει το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου.

ladiko-8dimotiko-themata-fusikwn-katastrofwn2

 Στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για θέματα φυσικών καταστροφών οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Κρεστένων όπου υλοποίησαν το πρόγραμμα: «Φυσικές καταστροφές: Προστατεύω τη φύση και προστατεύομαι» Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και έχει σχεδιαστεί για ομάδα 25-30 ατόμων.

ladiko-8dimotiko-themata-fusikwn-katastrofwn1

ladiko-8dimotiko-themata-fusikwn-katastrofwn3

Υλοποιείται στους χώρους του Κ.Π.Ε. (αίθουσες γνωριμίας-έκφρασης) και στο πεδίο (εγκαταλελειμμένο χωριό Λαδικό). Οι μαθητές με την συνοδεία των δασκάλων τους ξεναγήθηκαν στο Λαδικό, το εγκαταλελειμμένο χωριό ‘φάντασμα΄ του δήμου Κρεστένων και όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, έμειναν κατενθουσιασμένοι και έμαθαν πολλά για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την ανάγκη συνεχούς ετοιμότητας και σωστής προετοιμασίας.

ladiko-8dimotiko-themata-fusikwn-katastrofwn4

Με κράνη εργοταξιακά, υπακούοντας στις οδηγίες των συνοδών δασκάλων τους, είδαν από κοντά παλιά κατεστραμμένα σπίτια στο Λαδικό και έμαθαν πολλά για το θέμα των φυσικών καταστροφών, έχοντας μπροστά τους ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα. Ο διευθυντής του σχολείου κ.Αθανάσιος Κατσίμπελης ο οποίος κατά τη θητεία του ως Αναπληρωτής Υπεύθυνος του ΚΠΕ ήταν από τους εμπνευστές του προγράμματος εξέφρασε τα συγχαρητήρια στην Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Κρεστένων, τον Υπεύθυνο του Κέντρου κ.Πέτρο Γαβρά και την Αναπληρώτρια Υπευθύνου κα.Αγγελική Τσούρα για την άψογη υλοποίηση της δράσης

ladiko-8dimotiko-themata-fusikwn-katastrofwn5

Σκοπός του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες τα κατάλληλα εφόδια ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώνουν συμπεριφορές, στάσεις και αξίες στην κατεύθυνση της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων ώστε να αποφεύγονται, κατά το δυνατόν, οι φυσικές καταστροφές και να αμβλύνονται οι συνέπειες όσων είναι αναπόφευκτες.

ladiko-8dimotiko-themata-fusikwn-katastrofwn10

Στόχοι του προγράμματος:

– Ενημέρωση για τα ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία των φυσικών καταστροφών.

– Ερμηνεία των φυσικών φαινομένων σύμφωνα με τα δεδομένα των φυσικών επιστημών.

– Διάκριση των ειδών φυσικών καταστροφών και των κινδύνων που τις προκαλούν: γεωλογικοί, υδρολογικοί, κλιματικοί, πυρκαγιές.

– Ανίχνευση του ρόλου του ανθρώπου στην εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.

– Καταγραφή και αξιολόγηση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών για τη φύση και τον άνθρωπο.

– Συνειδητοποίηση της ανάγκης προετοιμασίας για την ορθή διαχείριση της κρίσης: ενέργειες πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εκδήλωση του φαινομένου.

– Αναζήτηση αξιών και στάσεων που με συγκεκριμένες δράσεις μπορούν να οδηγήσουν στην πρόληψη.

– Βιωματική προσέγγιση, ιδιαίτερα του σεισμού.

– Προσομοίωση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν την ώρα του κινδύνου, τα παιχνίδια, οι δραστηριότητες, η ομαδικότητα και η ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας και άμιλλας είναι κάποιοι πολύ σημαντικοί ψυχοκινητικοί στόχοι.

– Συνειδητοποίηση της χαράς της παροχής βοήθειας, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης

ladiko-8dimotiko-themata-fusikwn-katastrofwn7

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Γνωριμία της Ομάδας με παιχνίδια και δραστηριότητες Θεωρητική προσέγγιση των φυσικών καταστροφών.

-Εργασία πεδίου στο εγκαταλελειμμένο χωριό Λαδικό με θεματικούς άξονες: παρατήρηση και καταγραφή του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου, σύγκριση της συμπεριφοράς των δομικών υλικών (παραδοσιακών και σύγχρονων) στο σεισμό, τρόποι αντιμετώπισής του, ανασύνθεση της συμπεριφοράς της συγκεκριμένης κοινωνίας πριν – κατά τη διάρκεια – μετά το σεισμό, αξιολόγηση των επιλογών της πολιτείας για την επίλυση του προβλήματος. Δραστηριότητες αυτοέκφρασης των μαθητών (τραγούδι, λογοτεχνία, δημιουργική έκφραση, εικαστικά, θέατρο, χορός) με αφετηρία τη συγκεκριμένη θεματική και εμπειρία. Αξιολόγηση του προγράμματος.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος