FOLLOW US: facebook twitter

Το Χρονογράφημα: Το ατέρμονο κυνήγι των φόρων

Ημερομηνία: 06-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

skitso-programmatikes-dilwseis

Παρά τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων-πρακτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010, όταν η χώρα μας μπήκε στη μεγάλη οδυνηρή περιπέτεια των μνημονίων- τα έσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 24% ενώ των άμεσων φόρων κατά 5,24%.

Από την άλλη βεβαίως η ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία σκαρφάλωσαν σε δυσθεώρητο ποσό  των 90 δις ευρώ. Τρανή απόδειξη ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί προ πολλού. Τίποτα όμως δε δείχνει ότι το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός, προβληματίζει και ευαισθητοποιεί θεσμούς και οικονομικό επιτελείο, που επιμένουν στην αδιέξοδη αυτή πολιτική, θεωρώντας την μονόδρομο.

Η φιλολογία έστω και για επιμέρους αναπτυξιακές επιλογές παραμένει κενό γράμμα και όλα εξαντλούνται στην δοκιμασμένη συνταγή των φοροεισπρακτικών επιδρομών. Κι αν κάποιοι κατά καιρούς μας χαϊδεύουν τα αυτιά υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «φως στο τούνελ» αυτό μπορεί να εκληφθεί ως το πιο σύντομο ανέκδοτο. Οι προϋποθέσεις για ένα αναπτυξιακό μπαμ που θα αλλάξει το κλίμα , σηματοδοτώντας μια βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, δεν συντρέχουν, όσο βρισκόμαστε στην άχαρη φάση της «οικονομικής εξυγίανσης» και δε γίνονται βήματα στους τομείς των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.  Όσον αφορά τις προσδοκίες από τις επιβεβλημένες από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεις , αυτές με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία, είναι μάλλον υπεραισιόδοξες και ως εκ τούτου αμφιβόλου αποτελέσματος.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον , η πορεία των κρατικών εσόδων, οι στόχοι των οποίων αναμένεται να κριθούν κυριολεκτικά στην εκπνοή του έτους, σε συνδυασμό με την στάση των πιστωτών, θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο για τις εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Η ανακοίνωση σαν παράδειγμα των επίσημων στοιχείων της Eurostat την ερχόμενη άνοιξη, θα καθορίσει αν θα ενεργοποιηθεί ο περιβόητος «κόφτης», δηλαδή ο προσφάτως θεσμοθετημένος αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής.

Βεβαίως , πολύ πριν συμβούν όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει εκτιμήσει  προς τα που γέρνει η πλάστιγγα και ο πρωθυπουργός θα έχει αποφασίσει αν συμφέρει να ενδώσει στις πιέσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος