FOLLOW US: facebook twitter

Το Χρονογράφημα: Οι λοιπές διαστάσεις της εθνικής δικαιοσύνης

Ημερομηνία: 20-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Παρά τα όσα έχω καταλογίσει κατά καιρούς σε λειτουργούς της δικαιοσύνης, πιστεύω ειλικρινά ότι γενικά τα δικαστήρια στην Ελλάδα είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, παρά τα υπαρκτά προβλήματά τους.

Με αφορμή τις εργασίες του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα στην Αρχαία Ολυμπία και τους αξιότιμους ομιλητές οι οποίοι θα συμμετέχουν, είναι ευκαιρία να πούμε δύο λόγια για την δικαστική λειτουργία στην Ελλάδα εν έτει 2017.

Όπως πληροφορηθήκαμε, θέμα του συνεδρίου είναι «Η εθνική δικαιοσύνη υπό την ευρωπαϊκή της διάσταση», μία όντως ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπως άλλωστε κάθε πεδίο το οποίο εξετάζεται μέσα από τη σχέση των ελληνικών θεσμών με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς.

Ωστόσο, θεωρώ ότι οι σεβαστοί δικαστές και νομικοί επιστήμονες θα πρέπει αργά ή γρήγορα να θέσουν επί τάπητος ορισμένα μείζονα ζητήματα, τα οποία είναι βέβαιο ότι συνδέονται ουσιαστικά με την ποιοτική αναβάθμιση της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα με την διευκόλυνση τόσο των πολιτών όσο και των δικαστικών λειτουργών στο ομολογουμένως απαιτητικό τους έργο.

Επιγραμματικά, δεν μπορεί να μην σημειώσουμε την χρόνια καθυστέρηση που παρατηρείται στην τεχνολογική αναβάθμιση του συστήματος ή την απουσία μέχρι σήμερα θεσμών εξωδικαστικής επίλυσης.

Θα πρέπει λοιπόν και οι ίδιοι οι δικαστικοί να ανακινήσουν με κάποιο τρόπο το θέμα, ούτως ώστε να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να φέρει το συντομότερο προς ψήφιση στη Βουλή σχετικό σχέδιο νόμου. Αρκεί μόνο να θυμίσω ως απλό παράδειγμα το συναινετικό διαζύγιο.

Άλλα θέματα είναι η ανατροπή του λεγόμενου τεκμηρίου αθωότητας από τα μίντια, ο ορισμός (κατά το Σύνταγμα) των επικεφαλής των τριών ανώτερων δικαστηρίων της χώρας από την κυβέρνηση, η διαφθορά (όποτε ο ίδιος ο θεματοφύλακας της νομιμότητας είναι διεφθαρμένος) κλπ.

Τέλος, ένα βαθύ ζήτημα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα είναι οι σκέψεις που έχουν εκφραστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν από κυβερνητικά στελέχη για την πιθανότητα σύστασης ενός συνταγματικού δικαστηρίου.

Καλό θα ήταν λοιπόν να μάθουμε κάποια στιγμή ποια είναι η άποψη των δικαστικών και ποιες οι επιφυλάξεις τους ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γιατί, κυρίες και κύριοι δικαστές, αν δεν γνωμοδοτήσετε εσείς που ζείτε και αναπνέετε το νόμο, κάθε περαιτέρω συζήτηση είναι μάλλον άνευ ουσίας.

Κατά συνέπεια, για να κατακτήσουμε στην Ελλάδα το προνόμιο ακόμη πιο αποτελεσματικών δικαστηρίων, η συμβολή σας δεν είναι απλώς τυπική, αλλά άκρως απαραίτητη.

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος