FOLLOW US: facebook twitter

Το Χρονογράφημα: Ε, περιφερειάρχη!

Ημερομηνία: 07-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ανεξαρτήτως της «κυήσεως» και της γέννησής τους, όλες οι μορφές σύγχρονου κράτους αντιμετώπιζαν το ίδιο θεμελιακό πρόβλημα: πώς και με ποιους θεσμούς θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες και η συνακόλουθη εξουσία στα κατά τόπους όργανα;

Η νεότερη τάση (αν και δεν είναι και τόσο νέα) στην λύση αυτού του προβλήματος, θέλει την ολοένα και πιο θεσμοθετημένη μετάθεση των αρμοδιοτήτων στον χαμηλότερο δυνατό επίπεδο (βλέπε ευρωπαϊκή αρχή της επικουρικότητας). «Κοντά στον πολίτη», δεν υπόσχονται πάντα τα συνθήματα των πολιτικών;

Αυτό το νόημα είχε ακριβώς η συνταγματική, μάλιστα, πρόβλεψη της ύπαρξης και λειτουργίας πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ΟΤΑ: Να δώσουν στις τοπικές κοινωνίες την δυνατότητα, την ευκαιρία, για να ακριβολογούμε, να λύσουν μόνες τους τα του οίκου τους, τα της πόλης, τα του νομού τους, και σήμερα πια, τα της περιφέρειάς τους;

Αυτό το νόημα ακριβώς είχαν οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης». Ειδικά σε σχέση με την τελευταία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων του κάποτε πανίσχυρου (και διορισμένου») εκπροσώπου του κράτους στην επαρχεία, νομάρχη, πέρασαν απευθείας στον Περιφερειάρχη.

Διότι, συγνώμη κιόλας, αλλά ποιος ασχολείται σήμερα με τις γενικές γραμματείες αποκεντρωμένης διοίκησης ή ακόμη, με τον επικεφαλής τους, που ο ΣΥΡΙΖΑ τον βάφτισε συντονιστή; Κανείς, διότι επί της ουσίας εκείνος ο οποίος αποφασίζει είναι ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ.

Τώρα, το ότι ο Περιφερειάρχης μπορεί να μην ασχολείται με τους «υπόλοιπους», είναι βεβαίως άλλη τάξεως ζήτημα, αλλά ζήτημα, δίχως αμφιβολία.

Βλέπετε το «θέμα» που έχει προκύψει αναφορικά με τη σχέση της Ηλείας με την Περιφέρεια, στην οποία διοικητικά ανήκει, αναδεικνύει εν τέλει πολύ περισσότερα διδάγματα για το βαθιά προβληματικό καθεστώς που διέπει τη νομική εξίσωση της τοπικής με την κεντρική διοίκηση.

Διότι, τι συμβαίνει όταν ένας περιφερειάρχης, επί παραδείγματι, αντί να είναι ευρέως τοπικός ως προς  τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του, αποδεικνύεται στενά τοπικός; Σα να συμπεριφέρεται, ας πούμε, σαν δήμαρχος κι όχι σαν περιφερειάρχης; Τότε υπάρχει προφανώς ένα ζήτημα, κι όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί ο (εκάστοτε) περιφερειάρχης, τόσο το καλύτερο και για τον ίδιο…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος