FOLLOW US: facebook twitter

Το Πολυτεχνείο 44 χρόνια μετά συνεχίζει να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα

Ημερομηνία: 17-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην Ηλεία – Πορεία το απόγευμα στον Πύργο

Την επέτειο του Πολυτεχνείου θα τιμήσουν σήμερα και στην Ηλεία πολιτκοί, κοινωνικοί και τοπικοί φορείς, εργατικά κέντρα και σωματεία μαθητές, εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι 44 χρόνια μετά εξακολουθούν να εμπνέονται από την μοναδική εκείνη αιματοβαμμένη εξέγερση των φοιτητών. Το Πολυτεχνείο είναι εδώ, 44 χρόνια μετά  για να μας υπενθυμίζει  το νόημά του και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα.

Μέρα σταθμός στην πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, που γίνεται παρακαταθήκη ιερή για τις επερχόμενες γενιές αφού μπορεί να τις διδάξει αντίσταση, αγώνα για τα αιτήματα της κάθε εποχής και την υλοποίηση των οραμάτων της. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου ‘Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» πιο επίκαιρα από ποτέ στην μνημονιακή Ελλάδα…

Σε όλα τα σχολεία της Ηλείας διοργανώνονται γιορτές και αφιερώματα για το Πολυτεχνείο, ενώ στον Πύργο σήμερα στις 7 το απόγευμα οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης θα πραγματοποιηθούν με συγκέντρωση στην πλατεία ΟΤΕ.  Και στην Αμαλιάδα σήμερα ο δήμος Ήλιδας συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου ενώ την Κυριακή διοργανώνει Ανώμαλο δρόμου με την συμμετοχή των μαθητών.

ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ε Ηλειας

17 Νοέμβρη 2017 – 44 Χρόνια μετά …

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, η  εξέγερση του Πολυτεχνείου  ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, παραμένει φωτεινός φάρος κι οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα. Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα. Και θα είναι επίκαιρα όσο ο Φασισμός θα απειλεί την Ελευθερία και τη Δημοκρατία όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε κάθε γωνία του πλανήτη. Ο αγώνας για το παγκόσμιο δυνάμωμα της Λαϊκής Κυριαρχίας  , για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, δεν σταματά ποτέ.

Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών,  κάθε μέρος όπου άνθρωποι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, στη μάχη για την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών. Μια μέρα σαν αυτή, θυμόμαστε και  τιμάμε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε λάμψη μέσα στο σκοτάδι της επτάχρονης δικτατορίας, κάθε προσπάθεια ανατροπής της επαίσχυντης τυραννίας.

Και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί μαζί  με τον αντιδικτατορικό – αντιφασιστικό αγώνα  παραμένουν επίκαιροι και οι στοίχοι του Μπρέχτ: «Μην χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό».

Έτσι όταν νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού αλλά και της αναθεώρησης της Ιστορίας,   προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους.

Ο διαρκής αγώνας για Λαϊκή κυριαρχία , κοινωνική απελευθέρωση , παγκόσμια ειρήνη είναι οι έμπρακτη μνήμη και τιμή στους νεκρούς του πολυτεχνείου , του αντιδικτατορικού αγώνα και της λαϊκής πάλης για ένα δίκαιο και καλύτερο αύριο.

Η διαρκής αμφισβήτηση ενός κόσμου που βασίζεται στην εκμετάλλευση των πολλών προς όφελος των λίγων , η αμφισβήτηση του δικαιώματος μιας ελάχιστης μειοψηφίας να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πλούτου , η αμφισβήτηση της Ευρώπης της λιτότητας , των κλειστών συνόρων , του εθνικισμού και του νεοφιλελευθερισμού , είναι τα καθήκοντα που έχουμε κληρονομήσει από τους Αγωνιστές του παρελθόντος , τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου , της Νεολαίας Λαμπράκη , και της ΕΠΟΝ .

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο αντιδικτατορικός αγώνας παραμένουν ζωντανοί όσο ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νέα γενιά  συνεχίζει να αγωνίζεται μαζί με όλους τους λαούς για έναν κόσμο ειρήνης, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Μνήμη σημαίνει αντίσταση.

Τάκης Γεωργόπουλος

Συντονιστής  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Συγκέντρωση της ΕΛΜΕ στην πλατεία ΟΤΕ

«Πολυτεχνείο»: η ίδια αναγκαιότητα

Κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις και την πορεία για το Πολυτεχνείο, σήμερα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία ΟΤΕ απευθύνει η ΕΛΜΕ Ηλείας. Με ανακοίνωση της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Έχοντας περάσει 44 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73, τότε που ο λαός ξεσηκώθηκε για να δηλώσει ότι δεν ανέχεται την στρατοκρατική χούντα και τις έξωθεν αμερικανικές επεμβάσεις, παραμένουν ακόμη  ζωντανά τα αιτήματα για πραγματική δημοκρατία και λαϊκή πολιτική αυτοδιάθεση. Ακόμα πιο επίκαιρο γίνεται και το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί και η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οδηγούν σε πλήρη φτωχοποίηση τα λαϊκά στρώματα. Το φαινόμενο της πείνας και οι διαστάσεις που αυτό λαμβάνει στη χώρα μας έχουν επικαιροποίησει  πλήρως το αίτημα για «ψωμί», κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε ως αναχρονιστική ανάμνηση.

Στον τομέα της παιδείας παραμένει επίσης ζητούμενο η πραγματική μόρφωση των παιδιών μας. Τότε οι κυβερνώντες  ενέτασσαν τα ζητήματα της παιδείας ως μέρος της πολιτικής προπαγάνδας, υπέρ του στρατιωτικού καθεστώτος. Σήμερα θέλουν να μετατρέψουν την παιδεία σε θεράποντα της Αγοράς και των πολυεθνικών, οι οποίοι αποτελούν τους σύγχρονους αντιδραστικούς θεσμούς επιβολής αντιδημοκρατικών μέτρων.

Θέλουν σχολεία που θα προπαγανδίζουν ως αναγκαιότητα αυτό που το κεφάλαιο χρειάζεται για να  κερδίζει.  Και μέσα σε αυτά είναι και η προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι απροκάλυπτα πλέον ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ιμπεριαλιστικούς θεσμούς… Καλούμε τους μαθητές και μαθήτριές μας, το φοιτητικό κόσμο, τους άνεργους και τους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, αντλώντας δύναμη και έμπνευση από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να πρωτοστατήσουν σήμερα στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της απάνθρωπης πολιτικής των μνημονίων, της λιτότητας και του ξεριζωμού των λαών.

  • Το «πολυτεχνείο» ζει και ωθεί την καρδιά μας και το νου μας σε γενικό ξεσηκωμό
  • Ζει στον αγώνα μας ενάντια στην εξαθλίωση, το ξεπούλημα και την καταστολή.

Το «πολυτεχνείο»  αναγεννιέται σε κάθε μεγαλειώδη εξέγερση απέναντι  στην χούντα της Ε.Ε., ΔΝΤ και των ντόπιων υπηρετών του.  Ήρθε η ώρα για το δικό μας ’73».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ) 

Κάλεσμα στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Κάλεσμα συμμετοχής στην πορεία για την 44η επέτειο του λαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, απευθύνει η Ομάδα Γυναικών Πύργου, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) , για σήμερα στην πλατεία ΟΤΕ στις 7μ.μ..

«Την ώρα που η κυβέρνηση διατηρεί, επεκτείνει και σχεδιάζει νέες βάσεις του ΝΑΤΟ από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και τον Άραξο, το σύνθημα του Πολυτεχνείου «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που σκοπό έχουν το αιματοκύλισμα των λαών αλλά και η προκλητική στάση της κυβέρνησης να προχωρά σε εξοπλιστικές δαπάνες για τη διευκόλυνση του ΝΑΤΟ τη στιγμή που κατακρεουργεί συντάξεις, μισθούς, επιδόματα κλπ., καταδικάζοντας το λαό να ζει με ψίχουλα, να αποτελεί μόνιμη απειλή για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας, εμάς τις γυναίκες πρέπει να μας βρει απέναντι».

Εκτός από την σημερινή επέτειο και Λαϊκός Ανώμαλος Δρόμος στην Αμαλιάδα

Πρόγραμμα εορτασμού του Πολυτεχνείου από το δήμο Ήλιδας

Την επέτειο του Πολυτεχνείου εορτάζει σήμερα ο δήμος Ήλιδας ανακοινώνοντας πρόγραμμα εκδηλώσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο Λαϊκός ανώμαλος δρόμος την Κυριακη.

Το πρόγραμμα εορτασμού από τον δήμο Ήλιδας  έχει ως εξής:

11.00 π.μ.        Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

11.15 π.μ.        Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας

11:30 π.μ.       Κατάθεση Στεφάνων

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

10.30  π.μ. Λαϊκός ανώμαλος δρόμος με αφετηρία την πλατεία Αγίου Αθανασίου, σε συνεργασία με το τμήμα στίβου του Α.Σ.Α. «ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος