FOLLOW US: facebook twitter

Το “ΝΑΙ” των δήμων Πύργου & Αρχαίας Ολυμπίας στην δίμηνη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

Ημερομηνία: 24-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Η παράταξη της «Νέας Πνοής» χαιρετίζει την απόφαση των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας για τη θετική τους εισήγηση του μέτρου εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Εδώ και δεκαετίες το Δημόσιο Νηπιαγωγείο προσπαθεί  να βγει από την  υποβαθμισμένη και δευτερεύουσα θέση που του προσδίδει το κράτος  για να πάρει τη θέση που πραγματικά του αξίζει. Ο ρόλος του πάντοτε ήταν και συνεχίζει να είναι σταθερά προσανατολισμένος στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε νηπίου.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά τον μεγάλο απεργιακό αγώνα του 2006 θεσμοθετήθηκε  με το νόμο 3518/2006 η υποχρεωτική ΕΤΗΣΙΑ φοίτηση των νηπίων 5-6 ετών και θεωρούμε ότι, μετά το πέρασμα μιας δεκαετίας, η ψήφιση της υποχρεωτικής φοίτησης και των νηπίων ηλικίας 4-5 ετών (ΔΙΕΤΗΣ) επιβάλλεται επιτακτικά, εφόσον η Προσχολική Αγωγή αποτελεί παγκόσμια αναγνωρισμένο θεσμό και αναπόσπαστο στοιχείο του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε προηγμένης κοινωνίας.

Τα Δημόσια Νηπιαγωγεία έχουν καθοριστικό και σημαντικό ρόλο, προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλα τα νήπια, ανεξαρτήτου κοινωνικοοικονομικού, πολιτισμικού ή πολιτιστικού  περιβάλλοντος, ανεξαρτήτων ιδιαιτεροτήτων και κατηγοριών, για σωματική, συναισθηματική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη μέσα στo πλαίσιο των ευρύτερων στόχων  της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι συντεχνιακού τύπου λογικές, απόψεις-τοποθετήσεις από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, δείχνουν να εποφθαλμιούν το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μέσα σε κλίμα συκοφαντίας στα ΜΜΕ ορισμένοι προσπαθούν να πλήξουν και να υποβαθμίσουν το ρόλο του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και να καταστρατηγήσουν τα εργασιακά δικαιώματα των Νηπιαγωγών.

Γιατί;

Γιατί γι’ αυτούς η εκπαίδευση είναι εμπόρευμα. Φαντάζονται το σχολείο να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αφήνοντας κέρδη στα ταμεία τους. Οι πελάτες είναι οι γονείς, που για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα σχολεία, θα πρέπει να βάλλουν το χέρι στην τσέπη, ότι γίνεται τώρα με τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα χαθεί η επιχορήγηση του Δήμου από το ΕΣΠΑ. Ξεχνούν τα χιλιάδες παιδιά μικρότερης ηλικίας (2,5-4χρ) που μένουν εκτός παιδικών σταθμών λόγω της κάλυψης των θέσεων από παιδιά προνηπιακής ηλικίας, που συνήθως προηγούνται-προτιμούνται. Γιατί άραγε;

Τέτοιου τύπου λογικές μας βρίσκουν αντίθετους. Τα δημόσια Νηπιαγωγεία ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, υπόκεινται στο Υπουργείο Παιδείας  και αποτελούν  τη  βάση και το θεμέλιο του Δημοτικού Σχολείου. Αποδυναμώνοντας το Νηπιαγωγείο κινδυνεύει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο αγώνας που δίνεται τώρα είναι κρίσιμος και καθοριστικός για την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Ας στηρίξουμε όλοι το δημόσιο σχολείο για να διασφαλίσουμε το μέλλον τους.

Για τη ΝΕΑ ΠΝΟΗ

Μελπομένη Παπουτσή, Νηπιαγωγός, Αιρετό μέλος- Ταμίας στο Δ.Σ. Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πύργου

Πατσή Παναγιώτα, Νηπιαγωγός

Παπαγεωργίου Βάσω, Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος