FOLLOW US: facebook twitter

Το νέο μυθιστόρημα του Νίκου I. Κωνσταντινίδη παρουσιάζει το Σάββατο η Μικτή Χορωδία Πύργου

Ημερομηνία: 15-03-2017 | Συντάκτης:

Layout 1

Συνέντευξη του συγγραφέα στην Ελένη Παπαδοπούλου

Το νέο βιβλίο του Νίκου Ι. Κωνσταντινίδη «Αθανασία» από τις εκδόσεις Παπαζήση, παρουσιάζει το προσεχές Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στις 8.30 το βράδυ στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας, η Μικτή Χορωδία Πύργου.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Παύλος Αυγερινόπουλος και η Μικτή Χορωδία Πύργου, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Η Πρωινή φιλοξενεί σήμερα μια συνέντευξη γνωριμίας με τον Νίκο Κωνσταντινίδη που μας μιλά για την «Αθανασία», ένα όνομα και μια έννοια με βαθύτερη σημασία, καθώς όπως μας λέει του αρέσουν τα ονόματα με συμβολισμό.

Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο του στη «ΔΙΟΔΟ» και τον ΟΚΑΝΑ, γιατί το κεντρικό πρόσωπο είναι η Μαρία, ένα νέο κορίτσι που έχει μπει στο σκοτεινό κόσμο των νακρωτικών.

-Πριν λίγα χρόνια παρουσιάστηκε ένα βιβλίο σας στο Πύργο, με τίτλο «Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΜ», πάλι σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μικτή Χορωδία του Πύργου Επανέρχεστε με ένα νέο μυθιστόρημα. Ο τίτλος του νέου βιβλίου «Αθανασία». εκπλήσσει και δεν φαίνεται να έχει σχέση με τα προηγούμενα σας  βιβλία. Ποιο ήταν το ερέθισμα για την γραφή του βιβλίου;

Πραγματικά είναι μεγάλη η χαρά μου που έρχομαι ξανά στο Πύργο γιατί εκτός από την παρουσίαση του βιβλίου, θα μου δοθεί η ευκαιρία να συναντήσω αγαπημένα πρόσωπα, την αδελφή μου Μίκα Κωνσταντινίδη, η οποία ζει και εργάζεται εδώ πολλά χρόνια, τα ανίψια μου Θεόδωρο και Κωνσταντίνα, μέλη της οικογενείας μας, τον Σπύρο Κολλιόπολο, μέλη της σπουδαίας Μικτής Χορωδίας του Πύργου και άλλους πολλούς φίλους.

Είναι αλήθεια ότι δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι. Κάθε φορά καταπιάνομαι μ’ ένα νέο θέμα, παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι έχω σταθερές αρχές και ένα κεντρικό φιλοσοφικό τρόπο αναζήτησης στα δύσβατα πνευματικά μονοπάτια.  Όπως αναφέρεται και στο εξώφυλλο του βιβλίου:  μύχια επιδίωξη του ανθρώπου ήταν και είναι να κατανοήσει αυτό το «κάτι άλλο» της ύπαρξής του, το οποίο πάντα ερέθιζε και ερεθίζει την ανθρώπινη σκέψη. Όταν ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος στερείται αυτή τη γνώση ή έχει συγκεχυμένη άποψη αισθάνεται ατελής και ελλιπής. Χρησιμοποίησα τον τύπο γραφής του μυθιστορήματος  για να φτάσω στο στόχο μου, που είναι να διαβαστεί το βιβλίο από το πλατύτερο αναγνωστικό κοινό. Θα μου ήταν ευκολότερο να γράψω ένα δοκίμιο για ένα  μικρότερο κοινό. Πιστέψτε με όμως, όποιοι διαβάσουν το βιβλίο θα έχουν στις μοναχικές ώρες τους ένα σύντροφο που θα τους ταξιδέψει στο κόσμο της άγνωστης πραγματικότητας, της φαντασίας και πολύ περισσότερο της αλήθειας.

konstantinidis

-Που αναφέρεται το βιβλίο; Ο τίτλος του είναι ένα γυναικείο όνομα ή μια έννοια;

Είναι και τα δύο. Μ’ αρέσουν τα ονόματα με συμβολισμό: Ελπίδα, Ελευθερία, Αθανασία… Όμως το όνομα Αθανασία είναι μια έννοια με βαθύτερα νοήματα που προκαλεί το ενδιαφέρον. Το Βιβλίο αναφέρεται σ’ ένα νέο κορίτσι, την Μαρία, η οποία μπαίνει στο κόσμο των ναρκωτικών.  Φτάνει στα όρια της ζωής και του θανάτου. Η Αδελφή της η Ελένη, η οποία έχει μια κόρη, την Νάνσυ,   γίνεται το στήριγμά της.  Ο Θάνος είναι ένας διαζευγμένος διανοούμενος δημοσιογράφος, με πνευματικές αναζητήσεις, ο οποίος ζει μόνος του μακριά από τη γυναίκα του  Ελευθερία και τον γιό του Ανδρέα. Παράλληλα γράφει ένα βιβλίο με τίτλο: «Αθανασία»

Η μοίρα τους συνδέει όλους. Στο καινούργιο ξεκίνημα της ζωής τους, θα αναθεωρήσουν τον τρόπο σκέψης τους και θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της ζωής. Η ζωή όμως είναι απρόβλεπτη. Όλα ανατρέπονται και είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν σε νέο περιβάλλον σε μια χώρα που παραπαίει, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

-Επομένως το story αναφέρεται στο σήμερα; Που διαδραματίζεται;

Ναι είναι σύγχρονο. Με φόντο την τρέχουσα επικρατούσα  κατάσταση, η οποία δεν  αφήνει  ανεπηρέαστες τις εξελίξεις, σκιαγραφούνται οι ζωές των ηρώων του μυθιστορήματος, το οποίο διαδραματίζεται στην Αθήνα, την Ιταλία, την Γερμανία και την Ρόδο.

-Έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα δύο video σχετικά με το βιβλίο στο διαδίκτυο. Τι έχετε να μας πείτε γι αυτά;

Το ένα με τίτλο «Αθανασία – Άνοιξε τη καρδιά σου» είναι δημιούργημα του ανιψιού μου Θοδωρή Κολιόπουλου και το άλλο το άλλο η ποιήτρια – φίλη μου Λίτσα Μοσκιού το βιβλίο της οποίας, με τίτλο: «Απ’ της ψυχής τ’ απόσταγμα» θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε τον Νοέμβριο. Το πρώτο περιλαμβάνει ένα απόσπασμα με φιλοσοφικό περιεχόμενο και το δεύτερο διάφορα αισθαντικά αποσπάσματα κυρίως με λογοτεχνικό περιεχόμενο.

konstantinidis-xorodia

-Γιατί αφιερώνετε το βιβλίο σας στη «Δίοδο» και τον ΟΚΑΝΑ;

Γιατί η «Δίοδος» τοπικά δίνει έναν ουσιαστικό αγώνα ο οποίος πρέπει να στηριχθεί, γιατί η πρόληψη είναι χρησιμότερη της θεραπείας και γιατί ο ΟΚΑΝΑ είναι ένας εναλλακτικός θεραπευτικός θεσμός ο οποίος δεν έχει την στήριξη, όπως θα έπρεπε, λόγω των συνθηκών, της Πολιτείας με συνέπεια να δίνει ένα άνιση αγώνα για να σώσει ζωές. Όμως το βιβλίο αφιερώνεται και σε όσους ανθρώπους ψάχνουν τη λύτρωση και αναζητούν την Αλήθεια.

Είναι βιβλίο το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί στην ενδοσκόπηση, την γνώση, την αναζήτηση, τον εναλλακτικό τρόπο σκέψης και πράξης. Σκοπός είναι, μέσα από την ευχάριστη  μυθιστορηματική αφήγηση να φωτίσει τους λιγότερο περπατημένους πνευματικούς δρόμους προς την Αλήθεια.  Υπάρχουν παραδοχές, στηριγμένες στην αρχαία σοφία και την σύγχρονη επιστήμη, οι οποίες όμως είναι σε μόνιμη αναμονή ή καλύτερα στην σκόπιμη σιωπή. Αν εμβαθύναμε την ουσία της ανθρώπινης φύσης και γνωρίζαμε περισσότερα για το θείο δημιούργημα, είμαι βέβαιος θα αναθεωρούσαμε πολλά από το μίζερο τρόπο ζωής μας. Η πνευματική μας εξέλιξη και η ηθική μας θα έπρεπε να βαδίζουν σε διαφορετικά σκαλοπάτια. Σημασία λοιπόν έχει να ανακαλύψουμε προς ποιο ανθρώπινο ή θεϊκό μέλλον πορευόμαστε. ..


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος