FOLLOW US: facebook twitter

Το μεγάλο ζητούμενο για την Πατρών – Πύργου είναι το χρονοδιάγραμμα

Ημερομηνία: 25-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

siskepsi-olympia-odos1

Διεκδικούν εκ νέου οι θεσμικοί φορείς της Ηλείας – Όχι άλλη αναβολή και καθυστέρηση

«Είμαστε εδώ για να ξαναβάλουμε το … τρένο πάνω στις ράγες» δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας

Τη συνέχιση της κατασκευής του συνόλου του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του έργου της Ολύμπιας Οδού, χωρίς άλλη αναβολή και καθυστέρηση, διατράνωσαν πως διεκδικούν εκ νέου, οι θεσμικοί φορείς της Ηλείας που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο μικρό συνεδριακό της Π.Ε. με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γεωργιόπουλου.

Μια σύσκεψη, που έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης της πρόσφατης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης και κοινού αγώνα απ’ όλο το πολιτικό και θεσμικό δυναμικό της περιοχής και στην οποία τονίστηκε απ’ όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών- Πύργου αλλά και προώθησης του φακέλου προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν και οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων για να καταλήξουν στον Πρωθυπουργό και ήδη οι κ.κ. Απ. Κατσιφάρας και Γ. Γεωργιόπουλος είχαν την ευκαιρία χθες να ζητήσουν τη στήριξη για την υλοποίηση του έργου από τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα αλλά και του προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη.

siskepsi-olympia-odos5

Αρχικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, επισήμανε ότι στόχος τους είναι να κινητοποιήσουν τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να διατρανώσουν ακόμα μια φορά, τη βούληση και την πίστη τους για αυτό το έργο και να διατηρήσουν την κατασκευή του ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω της οποίας διεκδικούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση σε τρία βασικά ερωτήματα. 1) Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης; 2) Έχει υποβληθεί ως μεγάλο έργο η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει υποβληθεί φάκελος και αν έχει εγκριθεί και 3) Πότε θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθεί ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να ολοκληρωθεί;

Ακολούθως ο κ. Κατσιφάρας, εξέφρασε την πρόθεση του να μην υποχωρήσει ούτε βήμα στην υλοποίηση κατασκευής του δρόμου, επισημαίνοντας πως το θέτουν σε δημόσια συζήτηση για να σημάνουν συναγερμό. «Ο χρόνος περνάει και απομακρυνόμαστε από την ουσία και αυτό θα έχει επιπτώσεις. Μονόδρομος είναι η ενότητα πάνω σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες καθώς πρόκειται για έργο πρώτης αναπτυξιακής προτεραιότητας. Βασικό λοιπόν θέμα μας είναι το χρονοδιάγραμμα και στον αγώνα μας αυτό θα μιλάμε, όχι μόνο για το δρόμο Πατρών Πύργου αλλά και για το Πύργος- Καλό Νερό και καλό Νερό- Τσακώνα. Γιατί θέλουμε την Ολύμπια Οδό στο σύνολο της. Είμαστε εδώ για να ξαναβάλουμε το τρένο πάνω στις ράγες. Κάνουμε μια αυτονόητη αλλά αναγκαία πολιτική πρωτοβουλία».

siskepsi-olympia-odos4

«Έργο υψίστης σημασίας»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, επισήμανε ότι βρίσκονται σε διαδικασία εγρήγορσης καθώς το έργο αυτό αφορά την αναπτυξιακή πορεία και την οδική ασφάλεια των δυο νομών, χαρακτηρίζοντας την υλοποίηση του υψίστης σημασίας για την Περιφέρεια. «Θέλουμε το συντομότερο δυνατό χρονοδιάγραμμα, διότι το ΕΣΠΑ κάποια στιγμή θα τελειώσει. Κακώς έγινε η κατάτμηση, που είναι πολιτική απόφαση, διότι ενέχει τον κίνδυνο ενστάσεων και καθυστερήσεων. Το έργο θα κινδυνεύσει με απένταξη και τότε ποιος θα πάρει την ευθύνη» ανέφερε και ζήτησε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν θα διατεθούν αλλού και ότι δε θα μπουν διόδια. Παράλληλα, αναφερόμενος στη χάραξη επανέλαβε τη σταθερή θέση της Περιφέρειας ότι δεν υπάρχει πλέον ζήτημα αλλαγής.

siskepsi-olympia-odos3

«Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαλτάρη- Γεωργοπούλου, επισήμανε ότι δεν πρέπει να τους διαφεύγει τι έγινε στο παρελθόν, ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις ενώ τόνισε ότι ίσως θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθούν στον καθ’ ύλην αρμόδιο για το έργο, τον Υπουργό Υποδομών ώστε να έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και απαντήσεις. Τόνισε ωστόσο, ότι η ίδια από τις επαφές που είχε με τον κ. Σπίρτζη στη Βουλή, έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξει περεταίρω καθυστέρηση τους διαγωνισμούς και στην υλοποίηση του έργου. «Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε, θα είμαστε κοντά και θα συνδράμουμε με ότι δυνάμεις έχουμε, όχι μόνο για να το παρακολουθούμε αλλά και για να συνεχίσουμε να πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση για την υλοποίηση του».

Ακολούθως, ο Ηλείος βουλευτής Δημήτρης Μπαξεβανάκης, άσκησε κριτική στο χρονοδιάγραμμα του 2007, όταν και ψηφίστηκε η σύμβαση παραχώρησης για την Ολυμπία Οδό, καθώς και στη μη υλοποίηση του έργου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Έδωσαν στους εργολάβους τα κέρδη από το φιλέτο Πάτρα-Κόρινθος και άφησαν στο δημόσιο τις ζημιές. Έτσι λειτουργεί ο ελληνικός καπιταλισμός» είπε και χαρακτήρισε ατόπημα της Περιφέρειας την υπεράσπιση της δημοπράτησης ως ενιαίου έργου, τονίζοντας ότι η δημοπράτηση σε επιμέρους διαγωνισμούς έγινε για να συμμετάσχουν περισσότερες εταιρείες και να μειωθεί το κόστος. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα που είχαν εξαγγελθεί και ανέφερε ότι «όλοι βοηθάμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον  και μαζί με όσους ανιδιοτελώς αγωνίζονται προς όφελος του λαό, αλλά όχι με όσους δεν έκαναν τίποτα επί δεκαετίας και τώρα δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον».

Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, τόνισε ότι το 2015 υπήρχε έργο με ενάριθμο και η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές: είτε να κάνει τον διαγωνισμό και να τον κηρύξει άγονο αν δεν είχε έκπτωση είτε να τον αναβάλει για να δει έπειτα τι θα κάνει και πως «η επιλογή της ακύρωσης και της κατάτμησης έγινε για να πάρουν οι κουμπάροι τα έργα. Και αν δεν υπήρχε η Τράπεζα Αττικής, θα είχε γίνει και η 4η δημοπρασία. Πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Σπίρτζης είναι αναξιόπιστος. Ο καθένας κρίνεται στον παρόντα χρόνο ανάλογα με τις πράξεις του».

Κριτική από τους Δημάρχους

Ο Δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής επισήμανε μεταξύ άλλων ότι θα είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση του σπουδαίου αναπτυξιακού αυτού έργου ενώ ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος τάχθηκε υπέρ των δυναμικών ενεργειών, τονίζοντας ότι αντί της σύσκεψης στο Διοικητήριο θα ήταν προτιμότερη η διεξαγωγή της σε έναν κόμβο της ΕΟ Πύργου-Πατρών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών «για να δείξουμε ότι φτάνει η κοροϊδία. Δεν αντέχουμε άλλο. Μόνο η Ηλεία δεν έχει δρόμο».

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη καταλογίζοντάς του ευθύνες για την πορεία του έργου λόγω της θέσης που είχε στην προεδρία του ΤΕΕ τα προηγούμενα χρόνια, και πρόσθεσε ότι η ιδέα της κατάτμησης για να υπάρξει ευρύτερος ανταγωνισμός είναι υποκριτική, αφού όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν θυγατρικές χαμηλότερης τάξης. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της Περιφέρειας στο θέμα της χάραξης, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα έχει κριθεί οριστικά στο ΣτΕ, και πρόσθεσε ότι για να εγκριθεί ο φάκελος του έργου από την ΕΕ, θα πρέπει ο αυτοκινητόδρομος να συνδέεται με σύγχρονο οδικό δίκτυο. «Πρέπει το έργο να έχει αρχή μέση και τέλος. Δρόμος που συνδέει το πουθενά με το πουθενά δεν θα γίνει δεκτός».

Ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, κατηγόρησε ευθέως τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη ως πολιτικό ψεύτη και ζήτησε από τον περιφερειάρχη να επιδείξει δυναμισμό στη διεκδίκηση. «Ο κ. Σπίρτζης είναι τσακωμένος με την αλήθεια. Να είμαστε ανατρεπτικοί στη διεκδίκησή μας. Επίσης να προσέξουμε μη δώσουμε και εδώ άλλα 200 εκατ. για τον δρόμο, όπως έγινε στον δρόμο Πάτρα-Κόρινθος…» ανέφερε ο δήμαρχος Πηνειού, κάνοντας ειδική μνεία στον πρώην υπουργό Υποδομών, Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την απόφασή του να συμπεριλάβει στη δημοπράτηση τα έργα προαίρεσης.

«Η αντίδρασή μας είναι ένα εργαλείο παρέμβασης που στόχο έχει να μπει η διεκδίκησή μας στην κορυφή της λίστας με τις κυβερνητικές προτεραιότητες» τόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι παραμερίζοντας κραυγές και ψιθύρους που μπλοκάρουν την υπόθεση. « Χρειάζεται ενότητα και στήριξη. Ως Ηλείοι πρέπει να συνεργαστούμε για να έχουμε αποτέλεσμα. Ο κ. Κατσιφάρα, παρότι η αντιπολίτευση,  είναι αντίθετη, είπε όχι στην αλλαγή χάραξης και με συγκίνησε. Επίσης ο κ. Χριστοδουλόπουλος, συνετέλεσε στην επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων παρά τα παιχνίδια της αντιπολίτευσης. Αμφότεροι χρειάζονται στήριξη».

siskepsi-olympia-odos2

Υπόμνημα από τη Ν.Ε. ΤΕΕ Ηλείας

«Να δοθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες των διαγωνισμών»

Υπόμνημα με τις θέσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηλείας για το ζήτημα της εξέλιξης της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου της Ολυμπίας Οδού στο Τμήμα Πάτρα – Πύργος απέστειλε ο πρόεδρος Χρήστος Γεωργακόπουλος. «Η πρόσφατη αναβολή της 4ης δημοπράτησης και ο τρόπος που αυτό συνέβη δεν τιμάει κανέναν και σίγουρα δημιούργησε μια σαφώς ιλαρή εικόνα. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηλείας δεν θέλει και δεν πρέπει να εμπλακεί σε πολιτικές σκοπιμότητες ή κομματικές ίντριγκες. Η κατασκευή του έργου αυτού είναι τόσο κρίσιμη για το νομό μας που στην παρούσα φάση οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε για την ολοκλήρωση του έργου στο σύνολο του τεχνικού και φυσικού του αντικειμένου. Για να συμβεί αυτό πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε:  να δοθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής του συνόλου των διαγωνισμών.  Να προωθηθεί το συντομότερο ο φάκελος του έργου προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή. Οποιαδήποτε άλλη κουβέντα είναι περιττή και αποσκοπεί στο να καθυστερήσει και άλλο το έργο. Ως Τεχνικό Επιμελητήριο έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εκτενέστερα μέσω του Προέδρου του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Νομαρχιακή Επιτροπή είναι διαθέσιμη και προσφέρεται να συμμετάσχει με όποιον τρόπο επιλεγεί από την Περιφερειακή Διοίκηση Ηλείας, η οποία οφείλει και είναι η μόνη που μπορεί να συντονίσει τις προσπάθειες όλων των φορέων του νομού για την επίτευξη του στόχου μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος