FOLLOW US: facebook twitter

«Το… μαγαζί έκλεισε» είπαν οι αγρότες στον Αποστόλου!

Ημερομηνία: 17-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

apostolou-suskepsi1

Ο Υπουργός σε δύο διαδοχικές συσκέψεις σε Λεχαινά και Βαρθολομιό και αυτοψία σε καλλιέργειες μαζί με αγρότες

Σε δύο διαδοχικές συσκέψεις στα δημοτικά καταστήματα Βαρθολομιού και Λεχαινών, προήδρευσε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου  και άκουσε προσεκτικά τα όσα ανέφεραν οι παριστάμενοι.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στην τοποθέτησή του μίλησε για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποζημίωση των πληγέντων. Πέρα από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, υπάρχουν λύσεις μέσα από το μέτρο 5.2 της νέας προγραμματικής περιόδου, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν πρωτίστως και φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις στους πληγέντες.

apostolou-suskepsi3

«Το μαγαζί έκλεισε» ήταν μια από τις φράσεις που ακούστηκαν από τα στόματα των αγροτών που ζήτησαν μια γενναία πολιτική απόφαση για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Επισήμαναν πως με τα σημερινά δεδομένα ήδη έχει χαθεί και η επόμενη καλλιεργητική περίοδος για το 2017. Σχολίασαν δε πως με την δουλειά τους στηρίζουν την εθνική οικονομία με τις εξαγωγές και την εισροή συναλλάγματος και έδωσαν χαρακτηριστικά παραδείγματα, εξαγωγικών συμφωνιών που μετά την τελευταία καταστροφή, χάνονται… Πρότειναν διάφορες ανταποδοτικού τύπου λύσεις για τις αποζημιώσεις, ζήτησαν να βρεθούν τρόπο για την εξασφαλίσεων των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και κυρίως των θερμοκηπίων. Σε πολλά από όσα ειπώθηκαν ο υπουργός κ. Αποστόλου συμφώνησε και τόνισε πως όντως μπορούν να βρεθούν λύσεις, ωστόσο το θέμα της χρονικής εφαρμογής παραμένει αγκάθι σε κάθε περίπτωση.

Η παρέμβαση του προέδρου του ΕΛΓA

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές εξήγησε τα δεδομένα που αφορούν τον ΕΛΓΑ, το θέμα των αυξήσεων που όπως τόνισε επιβαρύνει δικαίως μόνο τους μεγάλους καλλιεργητές και αποτελεί δίκαιη παρέμβαση για τους μικρότερους και τόνισε πως θα προταθούν τις διευκολύνσεις για τις διαδικασίες. Το ίδιο ανέφερε για τις περιπτώσεις των θερμοκηπίων ο κ. Αποστόλου που τόνισε πως μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

apostolou-suskepsi2

Αυστηρή παρέμβαση Γιαννόπουλου στα Λεχαινά

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος μαζί με άλλα μέλη της Ομοσπονδίας παραβρέθηκαν στη σύσκεψη των Λεχαινών και τοποθετήθηκε. Πρωτίστως έθεσε το θέμα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και ζήτησε η παρούσα κυβέρνηση να το βάλει στο τραπέζι. Χαρακτήρισε ως θάνατο για τον αγρότη τη διαδικασία των ΠΣΕΑ επαναφέροντας στη μνήμη γεγονότα του 2007 και αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα που ισχύουν. «Θέλουμε να πληρωθούμε όλοι γιατί όλοι πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ και προκαταβολικά, τον πληρώνουμε λες και είναι ο «νταβατζής» μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος. «Ο οργανισμός που είναι για σένα, τον πληρώνεις και πρέπει να σε πληρώνει πάντα» σχολίασε και άνοιξε και το θέμα της σταφίδας λέγοντας πως στο αλώνι κατεστραμμένο βρίσκεται το 50% της παραγωγής και τόνισε πως πλέον δεν έχει μείνει καμία καλλιέργεια που να γλίτωσε από τη μανία της φύσης ώστε να προσφέρει εισόδημα, αναφέροντας την ελιά, τη σταφίδα, το καλαμπόκι, τα θερμοκήπια. «Αν πληρωθούμε μετά από ένα – δύο χρόνια ή και σε έξι μήνες, πως θα πληρώσουμε τα χαράτσια και τις υποχρεώσεις μας. Θα μας κατασχέσουν τα χωράφια γιατί δεν θα έχουμε να πληρώσουμε» είπε ο κ. Γιαννόπουλος μεταξύ άλλων και προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξουν τα πράγματα οι αγρότες θα ξαναβγούν πολύ σύντομα στους δρόμους.

rigas-mpalaouras-apostolou

Η παρέμβαση του εκδότη της Πρωινής

Στη σύσκεψη των Λεχαινών παραβρέθηκε και ο εκδότης της εφημερίδας «Πρωινή» Γιάννης Ρήγας που είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον κ. Αποστόλου, στον οποίο παρέδωσε και το χθεσινό φύλλο με άρθρο παρέμβαση της εφημερίδας. Παράλληλα τοποθετήθηκε δημόσια για το θέμα της στήριξης του αγροτικού τομέα στην Ηλεία.

«Πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός με την ευκαιρία των εγκαινίων τμήματος της Ολυμπίας Οδού, έδειξε δυτικά για να διαπιστώσει μια μεγάλη αλήθεια. Ότι η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, είναι η πιο αδικημένη περιοχή της χώρας. Θα ήθελα σήμερα να προσθέσω, μια επίσης μεγάλη αλήθεια. Ότι η Ηλεία είναι διπλά αδικημένη, γιατί αποτελεί το πιο αδικημένο κομμάτι της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Και αυτό γιατί τον ευλογημένο, όπως αποκαλούν όλοι αυτόν τόπο, η πολιτεία των έχει ξεχάσει διαχρονικά. Κύριε Υπουργέ, δεν είμαστε το μόνο μέρος της χώρας που υπέστη καταστροφές, από την πρόσφατη θεομηνία. Όμως ειλικρινά, αυτό που βιώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν πρωτόγνωρο. Οι ζημιές στα αγροτικά προϊόντα και στις υποδομές είναι τεράστιες. Ρήμαξε ο τόπος μας. Για αυτό απαιτούμε οι αποφάσεις που θα πάρετε να είναι γενναίες. Ίσως να ακούγεται αλαζονικό, αλλά πιστέψτε με, είναι κραυγή αγωνίας για την επιβίωσή αυτής της κοινωνίας. Για εμάς κ. Υπουργέ ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Ή θα σταθούμε στα πόδια μας με τη συνδρομή σας, ή η Ηλεία θα πάψει να ανήκει στους γεωργικούς νομούς της πατρίδας μας. Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

apostolou-suskepsi4

Στον τόπο της καταστροφής

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου την πρώτη γεύση των καταστροφών την πήρε ερχόμενος στην Ηλεία και μπαίνοντας στη Βουπρασία. Η πρώτη στάση και εκτός προγράμματος, έγινε σε θερμοκήπια στην περιοχή της Μανωλάδας. Έχοντας αυτή την πρώτη εικόνα των πληγεισών περιοχών, πήγε στην πρώτη σύσκεψη στο Βαρθολομιό. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα θερμοκήπια του κ. Τσεκούρα που ισοπεδώθηκαν από τη θεομηνία λίγο πριν γίνει η σπορά και αφού είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την προετοιμασία της μονάδας. Εκεί άκουσε τα παράπονα του ιδιοκτήτη που επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στην στήριξη αυτών των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. Στη συνέχεια μετέβη στη Μυρσίνη σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων έκτασης 130 στρεμμάτων του ιδιοκτησίας του κ. Μπέτση. Και εκεί έμεινε έκθαμβος με το μέγεθος της καταστροφής αλλά και της ποιοτικής εγκατάστασης που λύγισε η θεομηνία.

Πέρα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τα στελέχη του οργανισμού, τον κ. Αποστόλου στην περιοδεία του στην Ηλεία συνόδεψαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάκης Μπαλαούρας, ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, Οικονομικών Λάμπης Αριστειδόπουλος, παράγοντες της αυτοδιοίκησης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος