FOLLOW US: facebook twitter

Το μέρισμα των φτωχών

Ημερομηνία: 15-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε  προχθές την επιστροφή 1,4 δισ. ευρώ, σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες, με τη μορφή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος.

Πρόκειται για χρήματα που προέκυψαν από την υπέρβαση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα και κατά συνέπεια για επιστροφή στην κοινωνία χρημάτων που αντλήθηκαν από την ίδια και για την ακρίβεια από τα κοινωνικά στρώματα που συμμετέχουν στον κρατικό προϋπολογισμό αποδίδοντας φόρους.

Από το ποσό των 1,4 δισ., τα 720 εκατ. θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης σε 3,4 εκατ. πολίτες, με προτεραιότητα στους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης, 315 εκατ. από το μέρισμα θα διατεθούν για την επιστροφή της παρακράτησης των εισφορών Υγείας σε συνταξιούχους και 360 εκατ. στη ΔΕΗ, για να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας.

Μια πρώτη παρατήρηση αφορά το γεγονός ότι φέτος το «κοινωνικό μέρισμα» είναι υπερδιπλάσιο του περσινού. Μια δεύτερη προκύπτει από τον τρόπο που διανέμεται. Πρόκειται για μια στοχευμένη διανομή προς εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληρώσει περισσότερο το κόστος της κρίσης και της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής.

Μια τρίτη παρατήρηση αφορά την επιστροφή στους συνταξιούχους της παράνομης, κατά το προηγούμενο διάστημα, παρακράτησης εισφορών Υγείας. Η επιστροφή αυτή δεν συνιστά «κοινωνικό μέρισμα». Είναι η αποκατάσταση μιας αδικίας. Από την υλοποίηση, τέλος, της δέσμευσης ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ ωφελημένο βγαίνει το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας.

Οι προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν προσφέρονται για θριαμβολογίες. Τα χρήματα που θα δοθούν ως «κοινωνικό μέρισμα» είναι χρήματα αυτών που τα δικαιούνται. Καλώς τα παίρνουν και μακάρι να μπορούσαν να πάρουν περισσότερα. Εχουν πληρώσει πολύ περισσότερα από αυτά που θα τους επιστραφούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος