FOLLOW US: facebook twitter

Το κολυμβητήριο Αμαλιάδας θα υποδεχθεί 800 μαθητές!

Ημερομηνία: 04-11-2016 | Συντάκτης:

kolimvitirio-amaliadas4

Ξεκίνησε το πρόγραμμα κολύμβησης στα σχολεία της Ηλείας

 Οι πρώτοι μαθητές δημοτικών σχολείων της Ηλείας, βρέθηκαν στην πισίνα του δημοτικού κολυμβητηρίου Αμαλιάδας για τα πρώτα μαθήματα κολύμβησης σύμφωνα με το πρόγραμμα που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας σε όλη την Ελλάδα. Το κολυμβητήριο Αμαλιάδας είναι το μοναδικό που λειτουργεί στο νομό και θα καλύψει συνολικά 800 μαθητές της τρίτης τάξης του δημοτικού, οι οποίοι στο πλαίσιο του μαθήματος της γυμναστικής (ενοποίηση δύο ωρών) για τρεις μήνες θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα στην πισίνα. Ο δήμος Ήλιδας σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, λόγω και του υψηλού κόστους λειτουργίας του κολυμβητηρίου, δέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμά. Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο θα καλύψει τις ανάγκες των μαθητών του δήμου Ήλιδας συνολικά, της πόλης του Πύργου και μέρος του δήμου, όπως επίσης τμημάτων των δήμων Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, βάσει του ορίου της απόστασης των 25 χιλιομέτρων του κολυμβητηρίου από τα σχολεία – καλύπτοντας το 70% των σχολείων της Ηλείας.

kolimvitirio-amaliadas3

Σε δηλώσεις του χθες στο κολυμβητήριο ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το χαμόγελο των παιδιών μέσα στη πισίνα τα λέει όλα. Η πρωτοβουλία του υπουργείου να ενταχθεί στο μάθημα της γυμναστικής και η κολύμβηση, πιστεύω ότι ήταν πολύ καλή. Από πέρυσι είχαμε προσπαθήσει να ενταχθούμε στο πιλοτικό πρόγραμμα και φέτος είμαστε από τους λίγους δήμους που προσέφεραν δωρεάν το κολυμβητήριο για να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία και να χαρίσουμε στα παιδιά μας να ακολουθήσουν το πρόγραμμα και να έλθουν σε επαφή με το υγρό στοιχείο και οι καθηγητές να τα εκπαιδεύσουν και να μάθουν σωστά το κολύμπι. Είμαστε σε ένα νομό με θάλασσα και το καλοκαίρι όλοι πρέπει να τη χαίρονται. Έτσι μπορούμε να αποφύγουμε προβλήματα στη θάλασσα». Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε πως τα οικονομικά προβλήματα της εποχής δεν στάθηκαν εμπόδιο να παραχωρηθεί το κολυμβητήριο για το σκοπό αυτό. Γενικότερα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του προγράμματος, καθώς όλα τα παιδιά που συμμετέχουν δείχνουν χαρούμενα για το μάθημα αυτό. Τα έξοδα μεταφοράς καλύπτονται για την ώρα από την Περιφέρεια και σύντομα θα καλύπτονται από το υπουργείο, ενώ τη νέα χρονιά οι σχολικές επιτροπές θα επιδοτηθούν για να συμβάλουν στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας των κολυμβητηρίων. Σχολίασε δε, πως οι μαθητές που θα επισκεφθούν το κολυμβητήριο της Αμαλιάδας θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές για αυτό στην πόλη τους… Τέλος είπε πως η προσπάθεια αξίζει, ενώ συμπλήρωσε τη θετική στάση του προέδρου του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» κ. Μανωλόπουλου στο θέμα.

kolimvitirio-amaliadas2

Σημαντική η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Βασίλης Δημητρέλλος, από την πλευρά του τόνισε πως η νέα αυτή πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και της ΓΓ Αθλητισμού είναι σημαντική. «Και ο νομός μας με την αποδοχή του δήμου Ήλιδας υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα. Η συνεργασία των φορέων και των φυσικών προσώπων είναι προς όφελος της μαθητικής διαδικασίας και της εκπαίδευσης γενικότερα» είπε ο κ. Δημητρέλλος που στάθηκε και στις δυσκολίες που υπάρχουν μέσα σε ένα βαρύ οικονομικό κλίμα. Ευχαρίστησε και την ομάδα φυσικής αγωγής, υπεύθυνης για το πρόγραμμα, που σχεδίασε, προγραμμάτισε, υλοποιεί και αξιοποιεί το πρόγραμμά αυτό. Τόνισε πως το πρόγραμμα βοηθά στην ανεργία και στην συνεργατική διαδικασία, ενώ μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα σε ότι αφορά την επαφή με το υγρό στοιχείο.

Ο διευθυντής του 5ου Δημ. Σχολείου Αμαλιάδας, Παναγιώτης Κλειδέρης, οι μαθητές του οποίου βρέθηκαν πρώτοι στην πισίνα τόνισε πως «η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις θνησιμότητας από πνιγμούς άρα υπήρχε ανάγκη για την υλοποίηση του προγράμματος και την ανάπτυξη κολυμβητικής συνείδησης. Παράλληλα ευχαρίστησε το δήμο Ήλιδας που χαρακτήρισε πρωτοπόρο σε αυτό το πρόγραμμα, ενώ σχολίασε την σημαντική ανταπόκριση που υπάρχει από τους μαθητές».

kolimvitirio-amaliadas1

Τέλος ο καθηγητής φυσικής αγωγής και υπεύθυνος συντονιστής προγράμματος Κολύμβησης, Φώτης Νικολόπουλος, ανέφερε πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες με τα σχολεία του νομού για να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και αυτοί με τη σειρά τους τους γονείς και τους μαθητές για το πρόγραμμα.

Σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας και ειδικότερα η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, η αποφυγή του πνιγμού, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό, η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία, η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος