FOLLOW US: facebook twitter

Το θεώρημα Al dente

Ημερομηνία: 31-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Κάποιοι γεννιούνται τυχεροί και κάποιοι άτυχοι. Κάποιοι πλούσιοι και κάποιοι φτωχοί. Κάποιοι νιώθουν την αγάπη από την πρώτη στιγμή που έρχονται στον κόσμο και κάποιοι δεν γνώρισαν ποτέ την θαλπωρή του μητρικού χαδιού.  Κάποιοι ακόμη, γεννιούνται υγιείς και κάποιοι φέρουν εξαρχής μέσα τους αυτό που θα τους προδώσει πρόωρα. Έτσι είναι στη ζωή. Μπορεί να είσαι άξιος, έξυπνος, δουλευταράς, όμορφος άνθρωπος, με όλη την σημασία της φράσης και παρόλα αυτά να καταλήγεις να κόβεις μάρμαρο μέχρι να σου πνίξει τα πνευμόνια η μαρμαρόσκονη.

Τύχη και αναγκαιότητα. Δεν μπορείς να τα βάλεις με το σύμπαν και την κοσμική τάξη πραγμάτων. Δεν μπορείς να τα βάλεις με τις πιθανότητες, με τα γονίδια, με τη ζωή, με τους νόμους που το ανθρώπινο μυαλό αγωνίζεται εδώ και χιλιετίες να κατανοήσει. Κατά συνέπεια, σε μεγάλο βαθμό αυτό που ονομάζουμε μοίρα υπάρχει. Παραδόξως όμως δεν πάντα παντοδύναμη και σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν σου απαγορεύει να την πολεμήσεις με όλες σου τις δυνάμεις. Αναρίθμητοι πολέμησαν ενάντια στη μοίρα τους και αναρίθμητοι την πολεμούν κάθε ώρα και στιγμή. Κάποιοι θα τα καταφέρουν, κάποιοι όχι, συνέχεια η ίδια ιστορία.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα με τα οποία μπορείς να είσαι απόλυτος. Είναι τα μικρά, τα καθημερινά, τα ασήμαντα, κι όμως τόσο ουσιώδη στον μικρόκοσμο μιας ζωής, η οποία θα μπορούσε να συνθηκολογήσει με την μοίρα της, όχι όμως και με τα μακαρόνια. Γιατί όχι με τα μακαρόνια; Γιατί τα μακαρόνια συμβολίζουν όλα εκείνα τα μικροπράγματα με τα οποία δικαιούται κανείς να είναι αδιαπραγμάτευτος. Και τα μακαρόνια πρέπει να είναι al dente, διαφορετικά δεν τρώγονται. Τρώγονται δηλαδή, αλλά γιατί να φας ένα πιάτο ζυμαρικά τα οποία είναι παραβρασμένα, ενώ δεν αντέχεις τα παραβρασμένα ζυμαρικά; Μόνο και μόνο για γεμίσεις το στομάχι σου; Ε λοιπόν όχι. Τα μακαρόνια πρέπει να είναι al dente και μάλιστα σύμφωνα με τον χρόνο βρασμού της αρεσκείας μας και όχι απαραίτητα αυτόν που αναγράφεται στο πακέτο. Γιατί κάποια πράγματα, μπορούμε να τα ορίσουμε εμείς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος