FOLLOW US: facebook twitter

Το δράμα στα νοσοκομεία «σμπαραλιάζει» το κυβερνητικό αφήγημα

Ημερομηνία: 06-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
koronoios
Η επαπειλούμενη πλήρης λειτουργική κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στην Αττική που δέχεται αφόρητες πιέσεις, φανερώνει πως καμία προετοιμασία και κανένα ουσιαστικό σχέδιο δεν υπήρξε από την κυβέρνηση για το τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.

Η αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεν καθησύχασε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους λοιμωξιολόγους που εκφράζουν την αγωνία τους και επισημαίνουν τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία.

Με μελανά χρώματα ο διευθυντής της Παθολογικής του «Αγία Όλγα», λίγες μόλις ώρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και το «χαλαρό μήνυμα του πρωθυπουργού πως η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία, σε μια επιστολή γεμάτη αγωνία κάνει λόγο για γιατρούς στα όρια της παραφροσύνης, ασθενείς σε αναμονή και αφόρητη πίεση και σχολιάζει ότι «αυτό δεν αποτελεί ακριβώς επίτευγμα σχεδιασμού, αλλά πλήρη αποτυχία και άγνοια των πραγματικών συνθηκών».

Τέλος, ενημερώνει ότι «με θλίψη και ντροπή» υποβάλει την παραίτησή του επισημαίνοντας ότι «ούτως ή άλλως μόνο διακοσμητικό ρόλο παίζω».

Στο νοσοκομείο Νίκαιας οι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Παθολογικού Τομέα και Χειρουργικού Τομέα «επέδωσαν έγγραφό τους στον διοικητή όπου αναφέρουν πως είναι αδύνατον λόγω ελλείψεων σε στελέχωση και σε υποδομές το νοσοκομείο να νοσηλεύει πάνω από 100 ασθενείς COVID-19» ανέφερε ο νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και μέλος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Κραυγή αγωνίας και για το Ασκληπιείο της Βούλας όπου «κλείνουν μονάδες ΜΕΘ άλλων νοσημάτων για να τις μετατρέψουν σε μονάδες covid» όπως αναφέρει η δημοτική παράταξη «Ανατροπή στη Γλυφάδα» και «μεθόδευση μετατροπής της Μονάδας Εμφραγμάτων του Ασκληπιείου (της μοναδικής δημόσιας καρδιολογικής μονάδας στα Νότια) σε μονάδα covid-19».

Μαρτυρία εργαζομένης από το «Αττικόν»

Με μελανά χρώματα περιγράφει στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενη του «Αττικό» την επικίνδυνη κατάσταση στο νοσοκομείο αναφοράς, η οποία «πάει από το κακό στο χειρότερο» με την εφημερίδα να γίνεται πάλι με ράντζα.

Όπως αναφέρει η Ν.Π. (τα στοιχεία της γυναίκας είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας). στην πτέρυγα που νοσηλεύει χειρουργημένους ασθενείς (ορθοπεδικής αλλά και καρδιοχειρουργικής)  έχουν βρεθεί θετικά στον covid-19 άτομα με αποτέλεσμα οι συνθήκες είναι επισφαλείς για ασθενείς
και προσωπικό.

Σύμφωνα με την ίδια, ο διοικητής του νοσοκομείου ενημερώνει καθημερινά το διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλό, ο οποίος όμως από ότι φαίνεται δεν κάνει τίποτε
άλλο από το να πιέζει το διοικητή του νοσοκομείου κι αυτός με τη σειρά του εργαζόμενους και καταστάσεις.

Η εργαζόμενη καταγγέλλει ότι «μέσα σε όλα αυτά προσπαθούν να αποδώσουν ευθύνες στο προσωπικό» και ότι «οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης πληρώνονται, αλλά δυστυχώς την πληρώνουν αυτοί που δε φταίνε…»

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινούν εφημερία νοσοκομεία με ελάχιστα κενά κρεβάτια όπως το «Αττικόν» και το «Αγία Όλγα» και την αγωνία να χτυπά κόκκινο για την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το «Γεννηματά» γέμισε χθες στην εφημερία του με 38 εισαγωγές ασθενών κορονοϊού ενώ συνολικά νοσηλεύει 88 ασθενείς με κορονοϊό.

Το «Τζάνειο» στην χθεσινή του εφημερία εισήγαγε 50 περιστατικά κορονοιού και νοσηλεύει 110 συνολικά.

Την ίδια ώρα, 45 και πλέον ασθενείς που είναι γενικά παθολογικά περιστατικά διακομίσθηκαν στο «ΝΙΜΙΤΣ»  για να αδειάσουν κλίνες για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού από νοσοκομεία του κέντρου.

«Αυτό δεν είναι σχεδιασμός» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την Αττική σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στα μέτρα για τα νοσοκομεία και τις ανακοινώσεις για νέες κλίνες ΜΕΘ, τόνισε χθες ότι «δεν αρκεί να δημιουργούνται νέες ΜΕΘ αν δεν αυξάνεται το προσωπικό, αν η φροντίδα των ασθενών γίνεται από το ίδιο προσωπικό».

Πρόσθεσε δε ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους, «δεν αντέχουν» και ότι αυτό που ζουν τα νοσοκομεία αυτές τις δύο εβδομάδες «δεν περιγράφεται».

Σχολιάζοντας το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το σύστημα υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής που έχουν περάσει προ πολλού το «κόκκινο», τόνισε ότι «οι αλλαγές αυτές έγιναν χωρίς αύξηση προσωπικού» και ότι οι νέες ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν «με το ίδιο προσωπικό που βρίσκεται σε καραντίνα, που νοσεί, με το ίδιο προσωπικό που κάνει εμβολιασμούς».

«Δεν υπήρχε αύξηση προσωπικού στις ανακοινώσεις», πρόσθεσε και σημείωσε:

«Μακάρι να παραδοθούν αύριο-μεθαύριο οι 12 κλίνες του στον “Ευαγγελισμό” και οι 35 κλίνες στο ΚΑΤ», τονίζοντας ότι εκτός από τους ασθενείς με Covid-19 υπάρχουν και οι άλλοι ασθενείς, που έχουν σοβαρά νοσήματα, με πολλά προβλήματα και επιπλοκές.

«Εντελώς ατελέσφορα τα μέτρα»

Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Σκουτέλης, που μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 αναρωτήθηκε με εμφατικό τρόπο: «Πού είναι μέτρα; Δεν βλέπω μέτρω», και συμπλήρωσε ότι «δεν βλέπει έξυπνες λύσεις», χαρακτηρίζοντας «εντελώς ατελέσφορα» τα νέα μέτρα.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με την άποψή του οι κυβερνητικές ανακοινώσεις «δεν χτυπούν το πρόβλημα εκεί που είναι».

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα την ώρα που έχουμε 2.000 κρούσματα, ανθρώπους να πεθαίνουν και το Σύστημα Υγείας να πιέζεται τόσο», είπε, να «δημιουργούμε παζλ και γρίφους» στους πολίτες, ή να τους βάζουμε υπολογίζοντας «με τη μεζούρα» πού και πόσο θα κινηθούν.

► Από το «Θριάσειο Νοσοκομείο», το οποίο επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε: «Αυτήν τη φορά δεν μπορούν να υπάρξουν δικαιολογίες για το γεγονός ότι δεν υπήρχε προετοιμασία και σχέδιο», ενώ μίλησε για «αποτυχημένο lockdown» τεσσάρων μηνών.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος