FOLLOW US: facebook twitter

Το δημοτικό σχολείο Επιταλίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου: Ταξίδι στην τοπική μας ιστορία…

Ημερομηνία: 08-06-2018 | Συντάκτης:

Τα χειμερινά εκπαιδευτικά προγράμματα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου έκλεισαν Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 με τον πιο όμορφο τρόπο.

Με ένα καταπληκτικό σχολείο, μα κυρίως με δυο εκπαιδευτικούς που εργάζονται με αυταπάρνηση και καταθέτουν καθημερινά την ψυχή τους με ανιδιοτέλεια, μεράκι και ευσυνειδησία.

Μιλάμε για τα 15 παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης από το Δημοτικό Σχολείο Επιταλίου. Τους συνόδευσαν οι εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί Σπύρος Σιδηροκαστρίτης και Αγνή Παρασκευά.

Ταξίδεψαν όλοι μαζί στο χώρο και στο χρόνο, στη Μυθολογία και την Ιστορία. Κολύμπησαν στα νερά του Ιονίου παρέα με τον Αλφειό και από κει μαζί με την αγαπημένη του Αρέθουσα περιδιάβηκαν μέσω της τέχνης στα πιο μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπου η Μυθολογία μας ενέπνευσε τους μεγάλους καλλιτέχνες όλων των αιώνων.

Αναγνώρισαν σε τέσσερα νομίσματα (αρχαία και σύγχρονα) το πρόσωπο της Αρέθουσάς μας, έτρεξαν στις ιπποδρομίες μαζί με τον Οινόμαο και τον Πέλοπα, άγγιξαν τον κότινο πάνω στο κεφάλι του Κόροιβου …

Κι ύστερα διάβηκαν το κατώφλι του πύργου που έχτισε ο Γιώργης Τσερνωτάς, προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους στα Κανούλια, κι από κει παρέα με το Γ. Σισίνη και τον μαρτυρικό Μητροπολίτη Ηλείας Φιλάρετο, έφυγαν για την Τριπολιτσά, τόπο μαρτυρίου του Δεσπότη μας …

Επιβιβάστηκαν βιαστικά στο βαρυφορτωμένο με σταφίδα τρένο για το Κατάκολο και γεύτηκαν όλες τις ανέσεις του Πύργου της belle epoque, σιγοτραγουδώντας το “η Μαργαρίτα η Μαργαρώ” του μεγάλου μας Μίκη Θεοδωράκη.

Επόμενος σταθμός, η Αδριατική, καθηλωμένοι σε ένα υποβρύχιο, με 87 βόμβες βυθού να σφυρίζουν δίπλα τους, παρέα με το Μίλτωνα  Ιατρίδη. Κι ύστερα γονατισμένοι, αλλά όχι απελπισμένοι κάτω από τη μπότα του κατακτητή, δίπλα σε ηρωικές μορφές σαν τον Τάση Καζάζη και τον Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο.

Το ταξίδι τους τελείωσε στην κεντρική πλατεία παρέα με τη θρυλική μορφή του Σάκη Καράγιωργα, δακρυσμένοι όχι μόνο από το γράμμα του παιδιού του στη φυλακή, όσο από την ανιδιοτελή αγάπη του στην πατρίδα μας.

Ο αναμνηστικός σελιδοδείκτης έκπληξη ήταν ο επίλογος της όμορφης εμπειρίας και ταυτόχρονα η διαρκής υπόμνηση του χρέους όλων για τον τόπο μας .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος