FOLLOW US: facebook twitter

«Το Γεωργικό Επιμελητήριο Ηλείας»: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου στο ΕΒΕ Ηλείας

Ημερομηνία: 07-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 5 Μαΐου η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ηλείας για την παρουσίαση του βιβλίου «Το Γεωργικό Επιμελητήριο Ηλείας», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου.

Το πάνελ συναπαρτίστηκε από τους κ.κ. Ευάγγελο Πρόντζα, Καθηγητή της Κοινωνιολογίας της Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασίλη Κανελλακόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό και διευθύνοντα σύμβουλο της οινοποιίας «Κτήμα Μερκούρη» Α. Ε.,  Διονύσιο (Σάκη) Τραμπαδώρο, Οικονομολόγο και Ιστορικό και συγγραφέα του βιβλίου, καθώς και από τον συντονιστή κ. Αυγερινό Αναστασόπουλο, φιλόλογο.

Η διαδικασία της εκδήλωσης άρχισε με μια σύντομη αναφορά του κ. Αναστασόπουλου στο θέμα της εκδήλωσης, καθώς και στα πρόσωπα των εισηγητών, ενώ ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του οικοδεσπότη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνου Νικολούτσου.

Τη διαδικασία των εισηγήσεων άνοιξε ο Καθηγητής κ. Ευάγγελος Πρόντζας. Το θέμα της εισήγησής του ήταν «Περιφερειακοί θεσμοί στην Ελλάδα: το Γεωργικό Επιμελητήριο Ηλείας από τον ιστορικό Δ. Τραμπαδώρο»

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Βασίλης Κανελλακόπουλος, ο οποίος, αφού εισαγωγικά αναφέρθηκε στην συγκυρία του Μεσοπολέμου, στο θεσμό των Γεωργικών Επιμελητηρίων, καθώς και σε χαρακτηριστικά γεγονότα από τη λειτουργία του Γεωργικού Επιμελητηρίου Ηλείας, επικεντρώθηκε στην προσωπικότητα και τη δράση του εκ μητρός παππού του Λεωνίδα Θ. Μερκούρη, η πολύπτυχη προσωπικότητα του οποίου σφράγισε ανεξίτηλα, εκτός των άλλων, και την λειτουργία  του Γεωργικού Επιμελητηρίου Ηλείας, του οποίου αποτέλεσε ουσιαστικά τον μοναδικό πρόεδρο έως τον θάνατό του, το 1938.

Ο λόγος του κ. Β.  Κανελλακόπουλου χαρακτηρίστηκε από την παρουσία πλειάδας ιστορικών στοιχείων για τη ζωή, τη δράση, αλλά και τον χαρακτήρα του Λεωνίδα Θ. Μερκούρη, ενώ υπήρξαν στιγμές συγκινησιακής φόρτισης, δεδομένου ότι το έργο του τελευταίου έχει σαφείς, ορατές επιπτώσεις και στο παρόν.

Εκτός αυτών, ο κ. Β. Καννελακόπουλος τάχθηκε με θέρμη υπέρ της ανασύστασης του εγχειρήματος της επιμελητηριακής στήριξης των επιχειρήσεων του Πρωτογενούς Τομέα, άποψη η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο ομιλητής ασχολείται, επί δεκαετίες, μέσω του Κτήματος Μερκούρη, με αυτόν τον Τομέα Παραγωγής.

Ο τελευταίος εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Διονύσιος (Σάκης) Τραμπαδώρος, όπου έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο των διεθνών και εθνικών συνθηκών που χαρακτήρισαν την ιστορική συγκυρία κατά την οποία ιδρύθηκαν τα Γεωργικά Επιμελητήρια στη χώρα μας, όπως και στο

ιστορικό ίδρυσης του Γεωργικού  Επιμελητηρίου Αχαϊοήλιδος, καθώς και σε αυτό του Γεωργικού Επιμελητηρίου Ηλείας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από πολλούς από τους παραβρισκόμενους, διαδικασία στην οποία συμμετείχαν και οι εισηγητές, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κ. Νικολούτσος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος