FOLLOW US: facebook twitter

Το έγκυρο Politico δεν μιλάει για σκευωρία!

Ημερομηνία: 05-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ο έγκυρος ενημερωτικός δημοσιογραφικός όμιλος Politico, που διαθέτει δεκάδες ΜΜΕ σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δημοσίευσε, χθες, αναλυτικό ρεπορτάζ για το σκάνδαλο της Novartis, τις έρευνες του FBI και τις αντίστοιχες έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Δημοσίευσε, ακόμα, τμήματα των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων από τις αρχές και των δύο χωρών, ενώ γνωστοποίησε ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας του ελληνικού τμήματος, Κ. Φρουζής, βρίσκεται ήδη κάτω από τον φακό της Δικαιοσύνης.

Με δύο λόγια, το Politico, που έχει φιλοξενήσει συνεντεύξεις Ελλήνων πολιτικών, όπως πρόσφατα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρεται στη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς και διαπλοκής και στις ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες.

Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει όλα όσα έχουν ήδη δημοσιευτεί στην «Εφ.Συν.» και σε άλλες εφημερίδες και ειδικά όλα όσα αναφέρονται στα ημερολόγια του Κ. Φρουζή, στις αξιολογήσεις και στις επιδιωκόμενες «στενές» σχέσεις της Novartis με τους υπουργούς: «Ενα φαρμακευτικό σκάνδαλο ταράζει την πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των επόμενων εκλογών μπορεί να βρεθούν τρεις καταθέσεις μαρτύρων που κατηγορούν σημαντικούς πολιτικούς της χώρας με την κατηγορία ότι χρηματίστηκαν από ελβετικό γίγαντα του χώρου του φαρμάκου. “Δεσμίδες μετρητών” φέρονται ότι προσφέρθηκαν για να ανεβάσουν τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Πολιτική καταιγίδα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ισχυρισμοί για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο -σε μια εποχή που τα νοσοκομεία ξέμεναν από γάζες και καθαρά σεντόνια- έχουν σηκώσει πολιτική καταιγίδα και έχουν διχάσει τη χώρα που έχει πληγεί από την κρίση, καθώς οδεύει προς γενικές εκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο.

Για τους αξιωματούχους του κυβερνώντος αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποδείξεις εγκληματικών πράξεων των δεξιών προκατόχων τους.

Για τους υπό διερεύνηση πολιτικούς, οι οποίοι αρνούνται όλες τις κατηγορίες, η έρευνα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να στηθούν οι επόμενες εκλογές δυσφημώντας τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της, η Novartis αναφέρει ότι ξεκίνησε τη δική της έρευνα και δεν σχολιάζει.

Το Politico αναφέρεται ονομαστικά στους 10 πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους που ερευνώνται.

«Αν οι εισαγγελείς καταφέρουν να απαγγείλουν κατηγορίες σε έναν πρώην πρωθυπουργό ή άλλους ανώτερους αξιωματούχους, θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την αντιπολίτευση στην Ελλάδα» δήλωσε στον ιστότοπο η Μαρία Γαβουνέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον ιστότοπο. «Αν όμως κανείς δεν διωχθεί, θα θεωρηθεί αναξιόπιστη η σημερινή κυβέρνηση».

«Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους των κατηγορουμένων, αλλά υπάρχει σίγουρα μια πολιτική ατζέντα σε όσα λέγονται ως μέρος αυτών των μαρτυριών», είπε στο ίδιο δημοσίευμα ο Στέφανος Κομνηνός, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας από το 2009 έως 2014.

Ο κ. Κομνηνός, συνεχίζει το ρεπορτάζ, δεν είναι ένας από τους 10 πολιτικούς υπό έρευνα, αλλά το όνομά του εμφανίζεται σε μία από τις ανώνυμες μαρτυρίες -που διαθέτει και το Politico- και κατηγορείται ότι δέχτηκε δωροδοκία από τη Novartis με τη μορφή «δεσμίδων μετρητών τυλιγμένων σε πορτοκαλί χαρτοταινίες».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, αρνήθηκε τον ισχυρισμό και είπε ότι εργάστηκε για να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων στη διάρκεια της θητείας του.

Οι ένορκες μαρτυρίες περιέχουν αρκετές άλλες παρόμοιες περιγραφές κυβερνητικών αξιωματούχων που λάμβαναν δωροδοκίες με τη μορφή δεσμίδων μετρητών.

«Δεσμίδες χαρτονομισμάτων»

Το ρεπορτάζ αναφέρεται, βέβαια, και στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων: Κατάθεση της μάρτυρα με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέση» περιγράφει σκηνή στα μέσα του 2013, όταν ο τότε αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς, Κωνσταντίνος Φρουζής, επισκέφθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο τον Αντώνη Σαμαρά, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2012 – 2015.

«Αυτός [ο Φρουζής] είχε μαζί του μία μαύρη τροχήλατη Samsonite, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες με μοβ, κίτρινα και πράσινα μετρητά και την έδωσε στον Αντώνη Σαμαρά» αναφέρει η μαρτυρία που επικαλείται το Politico.

Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε ψεύτικους μάρτυρες για να αμαυρώσει τους αντιπάλους της.

Μια άλλη κατάθεση στους Ελληνες εισαγγελείς επικεντρώνεται σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Φρουζή και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προηγουμένως ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2012 έως το 2014.

Ο Στουρνάρας φέρεται να έλαβε «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια ως δώρο», σύμφωνα με την κατάθεση που έχει στη διάθεσή του το Politico.

«Οι μαρτυρίες είναι εξ ολοκλήρου εντελώς ψευδείς», είπε ο Στουρνάρας στη Βουλή στις 21 Φεβρουαρίου και το επισημαίνει το Politico, το οποίο ωστόσο δεν αναφέρεται στην εμπιστευτική σύμβαση του Γ. Στουρνάρα με τη Novartis, πριν ο ίδιος αναλάβει το ΥΠΟΙΚ, το διάστημα που ήταν πρόεδρος του ΙΟΒΕ.

«Ξέπλυμα» και δωροδοκίες

«Ο Φρουζής αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας από το FBI, το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με το εάν η Novartis παραβίασε τον αμερικανικό νόμο περί αλλοδαπών πρακτικών.

Εκθεση του FBI που μοιράστηκε στη Βουλή των Ελλήνων και που έχει στην κατοχή του το Politico αποκαλύπτει στοιχεία ότι η Novartis δωροδόκησε γιατρούς που συνταγογραφούσαν τα προϊόντα της και κατέστρεψε τα έγγραφα για να αποκρύψει τις δραστηριότητές της από τις ελληνικές αρχές.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο Φρουζής χρησιμοποίησε μια σειρά ελληνικών εταιρειών δημοσίων σχέσεων για να ξεπλύνει μετρητά και να καταβάλει δωροδοκίες σε γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα ελληνικά υπουργεία Οικονομικών, Αμυνας, Εκπαίδευσης, Υγείας και Ανάπτυξης.

Η εταιρεία PR που έλαβε το μεγαλύτερο κομμάτι του ξεπλύματος μετρητών που φέρεται ότι κατέβαλε η Novartis για να κερδίσει τους Ελληνες πολιτικούς ήταν εκείνη του κ. Βουλκίδη, σύμφωνα με την έκθεση του FBI και τον δημοσιογραφικό όμιλο.

Σε μια περίπτωση που επισημάνθηκε από τους ανακριτές, η εταιρεία παρήγαγε μια διαδικτυακή διαφήμιση ποδοσφαίρου για τη Novartis, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη εδώ και χρόνια.

Ο κ. Βουλκίδης δεν απάντησε στα αιτήματα του Politico για σχολιασμό.

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώθηκαν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και για την προστασία τους από τις μειώσεις των τιμών», συνεχίζει η έκθεση που παραθέτει ο ιστότοπος, ο οποίος απευθύνθηκε και στον Κ. Φρουζή, χωρίς να αποσπάσει σχόλιό του: «Λόγω του πολύ πρώιμου σταδίου της έρευνας στην ελληνική επικράτεια, προτιμώ να απέχω από την έκφραση γνώμης και άποψης για το θέμα».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος