FOLLOW US: facebook twitter

Την διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας ζητά η Υποθηκοφύλακας

Ημερομηνία: 10-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Την διατήρηση του ιστορικού ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας ως υποκαταστήματος του Κεντρικού Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και κυρίως λόγω των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων από άλλες περιοχές του νομού και κυρίως από τον Πύργο, ζητά η Υποθηκοφύλακας Ανδρίτσαινας Χριστίνα Βρύνιου.

Όπως ανέφερε προ ημερών σε ανακοίνωσή της «Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας θα μεταφερθεί στον Πύργο, στην πρωτοδικειακή έδρα του οποίου πρόκειται να συσταθεί το νέο υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου στον Πύργο.

Το ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας Ηλείας, εκτείνεται σε συνολικά τρεις Περιφερειακές Ενότητες ΗλείαςΜεσσηνίας και Αρκαδίας.

Η απόσταση από την Δημοτική Ενότητα Ανδρίτσαινας που εδρεύει το νυν Υποθηκοφυλακείο έως τον Πύργο είναι περίπου 70 χιλιόμετρα που καλύπτεται σε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά και η απόσταση μετ’επιστροφής εκτιμάται στα 140 χιλ.

Περαιτέρω, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η απόσταση από τα ανωτέρω Δ.δ. και τις Τ.κ. της Δ.Ε. Γόρτυνος Π.Ε. Αρκαδίας που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας έως τον Πύργο είναι περίπου 100 χιλ. που καλύπτεται σε δύο ώρες περίπου και η απόσταση μετ’επιστροφής εκτιμάται στα 200 χιλ.

Η απόσταση των Δ.δ. και Τ.κ. της Δ.Ε. Οιχαλίας Π.Ε. Μεσσηνίας είναι περίπου 100 χιλ. έως τον Πύργο που καλύπτεται σε μία ώρα και σαράντα λεπτά περίπου, και υπολογίζοντας την επιστροφή η απόσταση εκτιμάται στα 200 χιλ.

Είναι προφανές ότι η περιφέρεια του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας απέχει πολύ από τον Πύργο.

Τα ανωτέρω μέρη συνδέονται με επαρχιακό δίκτυο, γεγονός που σημαίνει ότι η απόσταση πρέπει να διανυθεί σε δρόμους με προβλήματα πάγου και επικίνδυνης ολισθηρότητας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και περιορισμένης ορατότητας όλο το χρόνο λόγω συνεχών και επικίνδυνων στροφών σε πολλά σημεία.

Βάσει των χιλιομετρικών αποστάσεων, το Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας απέχοντας 70 χιλ. περίπου από τον Πύργο, είναι εκείνο που βρίσκεται περισσότερο μακριά από τα υπόλοιπα Υποθηκοφυλακεία που θα καταργηθούν και θα μεταφερθούν στο νέο υποκατάστημα στον Πύργο.

Εξετάζοντας το ζήτημα και από άλλη σκοπιά, το Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας έχει συσταθεί από το έτος 1857 και λειτουργεί έκτοτε.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα Υποθηκοφυλακεία που υπάρχουν στη χώρα μας και ως εκ τούτου έχει ιστορική σημασία η διατήρησή του εκτός των άλλων.

Η Ανδρίτσαινα ανέκαθεν υπήρξε ένα μέρος με σημαντική επιρροή στα δρώμενα τριών Νομών, ήτοι της περιφέρειας Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, η λειτουργία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας από το έτος 1879, η οποία αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες τόσο σε παλαιότητα βιβλίων όσο και σε σπουδαιότητα συγγραμμάτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου της Ανδρίτσαινας θα επιφέρει επιπλέον οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση στην ήδη δοκιμαζόμενη από την εθνική οικονομική κρίση τοπική κοινωνία της Ανδρίτσαινας και των περιχώρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση της ΔΟΥ Ανδρίτσαινας προ τριετίας και η συνένωσή της με τη ΔΟΥ Πύργου, έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής καθώς και αναπόφευκτου οικονομικού κόστους προκειμένου να διανύσουν 140 χιλιόμετρα και άνω (μετάβαση στον Πύργο και επιστροφή στην Ανδρίτσαινα), ώστε να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους με τη ΔΟΥ.

Σε μια εποχή που η επαρχία έχει υποστεί περισσότερο από άλλα μέρη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να διασωθούν οι κωμοπόλεις και τα χωριά της χώρας μας από την ερήμωση και την εξαθλίωση.

Οι λίγοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, έμποροι) θα βιώσουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της άλλοτε ακμάζουσας Ανδρίτσαινας, με την επικείμενη απομάκρυνση άλλης μίας δημόσιας υπηρεσίας από την περιοχή.

Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας και αποφασίσετε την διατήρηση αυτού ως υποκατάστημα του Κεντρικού Κτηματολογικού Γραφείου που θα συσταθεί στον Πάτρα.»

 

Πηγή: ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος