FOLLOW US: facebook twitter

Τετ α τετ με τον Κουρεμπέ οι αγρότες της ΟΑΣΗ για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Ημερομηνία: 04-08-2017 | Συντάκτης:

Πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη οι εκπρόσωποι των αγροτών της ΟΑΣΗ και του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού – Σοπίου, προκειμένου να θέσουν ευθέως το θέμα των αποζημιώσεων και την κάλυψη των ζημιών στις καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες έπεσαν σε «τοίχο» με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να απαντά στα θέματά τους «πατώντας» πάνω στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, για τον οποίο οι αγρότες ζητούν επικαιροποίηση, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Χθες σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση οι αγρότες που συμμετείχαν.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και τα ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί. Στάθηκε στο θέμα του κανονισμού του ΕΛΓΑ που έθεσαν στον πρόεδρο κ. Κουρεμπέ. «Εμείς ζητήσαμε να είναι δημόσιος ο ΕΛΓΑ με χρηματοδότηση του κράτους λόγω των κλιματικών αλλαγών τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα τώρα και οι αγρότες θα πρέπει να καλύπτονται στο 100% και όχι να αφαιρούν το 20% για να αποζημιωθούν. Ζητήσαμε να πληρωθεί το 20% των αποζημιώσεων που χρωστούν για πέρσι στον κόσμο και για τα ΠΣΕΑ για τα αλώνια.

Εμείς δεν συμφωνούμε και θέλουμε να το καλύπτει στο 100% τις αποζημιώσεις γιατί έχουμε κακά παραδείγματα που δεν έχουν πληρωθεί από το 2009 μέχρι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις» σχολίασε. Τόνισε πως ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ βασίστηκε για να απαντήσει στα αιτήματα των αγροτών στον κανονισμό που είναι ανταποδοτικός για να μη συμμετέχει ο ΕΛΓΑ. «Εξηγήσαμε ότι έμπαινε για πελατειακούς λόγους με τους οποίους λειτουργούσαν μέχρι πρότινος οι κυβερνήσεις και τα συστήματα. Εμείς θέλουμε να εισακουστούν οι προτάσεις μας. Μας είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια λόγω των δημοσιονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μας είπε ακόμα ότι το 20% θα το πάρουμε μέχρι 15-30 Σεπτέμβρη. Αυτά βέβαια είναι ψίχουλα» δήλωσε ο κ. Βομπίρης.

Για το θέμα των ΠΣΕΑ οι πληρωμές σύμφωνα με τον κ. Κουρεμπέ θα γίνουν σε 1,5 έως 2 χρόνια με τους αγρότες να κρατούν όπως είπαν μικρό καλάθι για την εξέλιξη αυτή. Στο θέμα του κανονισμού ο κ. Κουρεμπές απάντησε πως θα γίνουν συζητήσεις για αλλαγές το φθινόπωρο ακούγοντας τις προτάσεις των αγροτών.

Ο κ. Βομπίρης σχολίασε πως οι αγρότες θα συνεχίσουν να μάχονται για τα δίκια τους κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλονται με στόχο να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους.

Ο αγρότης Θοδωρής Κοτσώνης, επισήμανε πως τέθηκαν επίσης τα προβλήματα της σταφίδας, της βιομηχανικής τομάτας και των ΠΣΕΑ. «Έθεσα το ερώτημα γιατί να μη γίνεται συμψηφισμός το ποσό που πληρώνουμε εμείς όσον αφορά την ασφάλιση του προϊόντος. Είπε ότι δεν είναι δυνατό και ότι πρέπει πρώτα να πληρώνουμε για να πάρουμε. Κι εμείς δε συμφωνούμε με αυτό. Η συμμετοχή του κράτους είναι μηδαμινή έως καθόλου και είπε ότι μας έχει αναφέρει ο κ. Αποστόλου, ότι το 2017 θα συμμετέχει με κάποιο μικρό ποσό. Περιμένουμε να δούμε τη συμμετοχή του κράτους. Όλο ΘΑ και ΘΑ, δεν είπε κάτι συγκεκριμένο» ανέφερε.

Ο Σωτήρης Μητσόπουλος από τον Καρδαμά, σχολίασε πως το γενικό μοτίβο της συζήτησης ήταν «πληρώστε για να πάρετε», ενώ οι αγρότες ζήτησαν τη συμμετοχή του κράτους, που στον προηγούμενο Κανονισμό ήταν θεσμοθετημένη. Αλλά αντέδρασε και στο θέμα των ΠΣΕΑ, που χαρακτήρισε πως όσα ειπώθηκαν είναι μια «τρύπα στο νερό».

Τέλος ο Διονύσιος Κουρλός μίλησε για το θέμα που τέθηκαν για τους επιχειρηματίες που έχουν μπει στον αγροτικό χώρο και μονοπωλούν κάποια προϊόντα όπως η τομάτα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ακόμα συμπλήρωσε το θέμα της στελέχωσης του ΕΛΓΑ με προσωπικό για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του οργανισμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος