FOLLOW US: facebook twitter

Τεράστια καταστροφή στη σταφίδα!

Ημερομηνία: 07-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

katastrofes-vroxi-stafida1

Σε απόγνωση οι σταφιδοπαραγωγοί στα σταφιδοχώρια κυρίως του δήμου Πύργου- Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Η-Ο ζητά άμεσα καταγραφή των ζημιών

Π. Βομπίρης – αντιπρόεδρος ΟΑΣΗ «Από τα αλώνια η σταφίδα βρέθηκε στο… ρέμα»

Τεράστια καταστροφή από την χθεσινή νεροποντή, υπέστη η πλειοψηφία των σταφιδοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής του Πύργου – Χειμαδιό, Σόπι, Ώλενα, Ελαιώνας κλπ αλλά και σε άλλα σταφιδοχώρια της Ηλείας, αφού η σταφίδα αυτές τις μέρες βρισκόταν στην πιο κρίσιμη στιγμή της συλλογής και αποξήρανσής της! Έτσι, άλλοι σταφιδοπαραγωγοί είχαν ήδη τρυγήσει και απλώσει την σταφίδα στα αλώνια για αποξήρανση και άλλοι δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον τρύγο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συνέπειες είναι τραγικές! Όσοι δεν πρόλαβαν να τρυγήσουν, έχασαν τη σταφίδα εντελώς και όσοι την είχαν στα αλώνια και όχι σε αποθήκες, έχουν επίσης μεγάλη ζημιά.

Όπως μας είπε χθες μιλώντας στην Πρωινή ο σταφιδοπαραγωγός από το Σόπι και αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Π. Βομπίρης που υπέστη και ο ίδιος μεγάλη ζημιά στην σταφίδα που είχε απλωμένη στο αλώνι, ότι η καταιγίδα ήταν τόσο έντονη που δεν άφησε τίποτα όρθιο!

«Οι σταφιδοπαραγωγοί έπαθαν μεγάλη ζημιά, οι περισσότεροι βρίσκονται σε απόγνωση. Εκείνοι που δεν είχαν τρυγήσει είναι από χέρι χαμένοι, γιατί η σταφίδα γέμισε νερό και τελείωσε! Πολλοί συνάδελφοι από το Σόπι, το Χειμαδιό και τα γύρω χωριά, είδαν το νερό να παρασέρνει τη σταφίδα από το αλώνι και να πέφτει στο ρέμα! Ζητάμε από την Πολιτεία να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία, να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να ενισχυθούν οι πολύπαθοι σταφιδοπαραγωγοί! Εκτός των άλλων, μετά από αυτήν την καταστροφή θα επωφεληθούν και οι έμποροι που θα ρίξουν κι άλλο τις τιμές σε ότι έχει απομείνει από το προϊόν! Ζητάμε την παρέμβαση της κεντρικής εξουσίας, η σοδειά χάθηκε!»

katastrofes-vroxi-stafida2

Γεράσιμος Καλλιμώρος πρόεδρος ΕΑΣ Η-Ο

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας- Ολυμπίας κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος μετά την χθεσινή καταστροφή της σταφίδας από την καταρρακτώδη βροχή ζήτησε άμεση καταγραφή των ζημιών ώστε στην αποζημίωση να συμπεριληφθούν και ζημιές που υπέστησαν οι σταφιδοπαραγωγοί στην σταφίδα που είχαν στα αλώνια για αποξήρανση και τόνισε:

“Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στις σταφιδικές περιοχές του νομού έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές σε κορινθιακές  σταφίδες, οι οποίες  ήταν έτοιμες για τρύγο είτε βρίσκονταν στα αλώνια προς αποξήρανση.

Οι παραγωγοί  βρίσκονται σε απόγνωση και εκφράζουν την ανησυχία τους, γιατί καταρχάς χάνουν το πενιχρό  εισόδημα που θα τους έδινε το δικαίωμα να ζήσουν τις οικογένειές τους, και δεύτερον ο ΕΛΓΑ σε περίπτωση που η σταφίδα είναι στα αλώνια προς αποξήρανση δεν την αποζημιώνει.

Ζητούμε να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών για άμεση αποζημίωση  και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ ώστε να συμπεριληφθούν στην αποζημίωση και οι ζημιές που υπάρχουν στην σταφίδα προς αποξήρανση.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος