FOLLOW US: facebook twitter

Τα χρέη “πνίγουν” την Αμαλιάδα: Κονταροχτυπήθηκαν Χριστοδουλόπουλος-Λυμπέρης

Ημερομηνία: 24-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτική

Πάνω από 6 εκατ. ευρώ χρέη πνίγουν το δήμο Ήλιδας – «Βροχή» οι αγωγές και οι κατασχέσεις

 Η «κληρονομιά Λυμπέρη» και το «πάρτι», το «ΣΔΟΕ» και η «μη κατάθεση οικονομικού υπολογισμού» και οι «κουμπάροι», ήταν μόνο μερικά από τα όσα ακούστηκαν στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας με βασικό θέμα συζήτησης τις οφειλές του δήμου προς τρίτους με βάση δικαστικές αποφάσεις και αγωγές.

Ο δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο προκάτοχός του Γιάννης Λυμπέρης, κονταροχτυπήθηκαν με φόντο τη θηλειά που πνίγει οικονομικά το δήμο. Ο δήμαρχος ξεκίνησε λέγοντας πως στην πόλη ακούγεται πως «προστατεύει» τον κουμπάρο του Γιάννη Λυμπέρη, για να πει και ο τελευταίος αργότερα που κάτι ανάλογο – όπως το ότι τον έβγαλε δήμαρχο – ακούει και ο ίδιος για τον σημερινό δήμαρχο.

Η ουσία του θέματος όπως την παρουσίασε ο κ. Χριστοδουλόπουλος είναι οι απαιτήσεις ιδιωτών προς το δήμο λέγοντας χαρακτηριστικά πως έφτασε εκπρόσωπος εταιρίας να του αναφέρει όταν συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις εκκρεμότητες του είπε πως ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή είναι «φιλοξενούμενοί του» στο δημαρχείο, με το μέγεθος της οφειλής.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος κατηγόρησε τόσο τον κ. Λυμπέρη, όσο και τον αντιδήμαρχό του κ. Ζαχαρόπουλο για τις μελέτες που ανατέθηκαν στο ίδιο μελετητικό γραφείο για πολλά χρόνια κάνοντας λόγο για μελέτες συνολικού ύψους 7-8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο δήμαρχος κατηγόρησε τον προκάτοχό του πως ενώ πλέον από το 2009 είχαν σταματήσει οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, η εκπόνηση μελετών ή συμπληρωματικών μελετών συνεχίστηκε με μεγάλα ποσά. Μελέτες τοπογραφικές, κτηματογραφικές και συγκοινωνιακές που αφορούσαν πολλά έργα στο δήμο Ήλιδας στις ΔΕ Αμαλιάδας και Πηνείας.

Πρόσφατες διαταγές πληρωμής από συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο για μελέτες 3,2 εκατ. ευρώ, έφτασαν στο ποσό των 785.000 ευρώ συν τα δικαστικά έξοδα και προκάλεσαν ασφυξία στα ταμεία του δήμου, που σώθηκε στο παρά πέντε από τα χειρότερα καταθέτοντας αίτηση αναστολής της απόφασης κατά ένα μέρος του ποσού. Τόνισε δε ο κ. Χριστοδουλόπουλος πως αυτές οι οφειλές δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, ώστε να ακολουθούν και κινδυνεύει να τιναχθεί ο δήμος στον αέρα.

Αγωγές, κατασχέσεις και διαταγές πληρωμής είναι καθημερινό φαινόμενο στο Λαζαράκειο είπε ο δήμαρχος, που πλέον αποτελεί στέκι των δικαστικών επιμελητών με τη συχνότητα που επισκέπτονται το δημαρχείο. Και πέραν των μελετών χρήματα διεκδικούν από το δήμο δικηγόροι, η ΣΚΟΣ, το ΤΟΕΒ Σαβαλίων και άλλοι φορείς.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε πως η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να καταθέσει προς έλεγχο τα στοιχεία στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, για να ελεγχθούν αποφάσεις και έργα που υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν προς υλοποίηση.

Εύλογη ήταν η ερώτηση της αντιπολίτευσης για την εμπλοκή του κ. Χριστοδουλόπουλου σε όλα όσα προσάπτει στον κ. Λυμπέρη, καθώς ήταν αντιδήμαρχος για τρεις θητείες. Απάντησε πως αν φέρει και ο ίδιος ευθύνη και έχει υπογράψει σχετικές αποφάσεις, να ελεγχθεί και να λογοδοτήσει.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος χρησιμοποίησε πολλές φορές τους όρους «πάρτι», «κληρονομιά Λυμπέρη» «βιομηχανία έργων και μελετών».

Αντέκρουσε τις κατηγορίες ο Γ. Λυμπέρης

Στον αντίποδα ο κ. Λυμπέρης με στωική ηρεμία, αντέκρουσε τις κατηγορίες του κ. Χριστοδουλόπουλου, αναλύοντας δεδομένα των μελετών και των έργων, τόνισε πως το έργο που έκανε στο δήμο η παράταξη Λυμπέρη θα είναι μνημειώδες και χρησιμοποίησε δύο όρους που προκάλεσαν την έκρηξη και την απάντηση του κ. Χριστοδουλόπουλου.

Πρώτον το «ΣΔΟΕ» όπου ο νυν δήμαρχος με ένταση τόνισε πως δεν μπορεί να τον απειλεί με έλεγχο ο κ. Λυμπέρης, γιατί ήδη έχει ελεγχθεί χωρίς να του προσάπτεται τίποτα, ενώ η έκφραση του κ. Λυμπέρη πως είναι πειθαρχικό αδίκημα η μη κατάθεση οικονομικού απολογισμού, ο δήμαρχος εξερράγη λέγοντας «έχεις να μας πεις κάτι για την ταμπακιέρα». Οι λεκτικές αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα μεταξύ των δύο αλλά και του κ. Ζαχαρόπουλου, με τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να έχουν περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος