FOLLOW US: facebook twitter

Τα οφέλη της ιππασίας στο παιδί

Ημερομηνία: 23-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

 karaggeli-dentro-gnwsis

Οι ειδικοί λένε ότι ένα παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με το άλογο από πολύ μικρή ηλικία. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως  η ιππασία διαμορφώνει την προσωπικότητα του παιδιού και του προσφέρει πολλαπλά οφέλη.   Παρόλα αυτά οι περισσότεροι γονείς διστάζουν να φέρουν το παιδί τους σε επαφή με ένα άλογο κυρίως επειδή φοβούνται κάποιον πιθανό τραυματισμό. Αντιθέτως, οι γονείς που οι ίδιοι έχουν σχέση με την ιππασία ή που αγαπούν αυτό το άθλημα, ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών φροντίζουν να φέρνουν τα παιδιά τους σε επαφή με τα άλογα.

Αρχικά, η επαφή και σταδιακά το δέσιμό του με το άλογο, ένα ζώο πιστό, αλλά συγχρόνως ελεύθερο και αγέρωχο, που κατά βάση ζει σε αγέλη, έχει πολλά να διδάξει το παιδί. Από την ηλικία των επτά ετών ένα παιδί μπορεί πλέον να ασχοληθεί συστηματικά με το άθλημα της ιππασίας και να εκπαιδευτεί στην ιππική δεξιοτεχνία ή την υπερπήδηση εμποδίων.

paidi-alogo

Πιο συγκεκριμένα, ένα παιδί που θα ασχοληθεί με την ιππασία εκτός από την εκμάθηση της τεχνική θα έχει τα εξής οφέλη:
• Εξασκεί συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες του σώματος
• Αυξάνει τη σωματική του δύναμη
• Εξισορροπεί πάνω στο άλογο .Αυτή η αίσθηση ισορροπίας σταδιακά θα επεκταθεί στον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο του παιδιού δίνοντάς του ορθή κριτική ικανότητα.
• Αναπτύσσει το αίσθημα της ευθύνης για τη φροντίδα του αλόγου και κατ’ επέκταση μαθαίνει να λειτουργεί με υπευθυνότητα σε τομείς που το αφορούν ανάλογα με την ηλικία του.
• Αποκτά την αίσθηση της  κοινωνικότητας, της συντροφικότητας και της καλής συνεργασίας.
• Ενισχύει την αυτοπεποίθησή του.
• Μαθαίνει να  βάζει στόχους που θα πρέπει με συντονισμένες ενέργειες να πραγματοποιεί και
• Κυρίως, μαθαίνει να παίρνει ρίσκα και να αντιμετωπίζει τα απρόβλεπτα της ζωής.

Όταν τα παιδιά πηγαίνουν σ’ έναν ιππικό όμιλο, από τα πρώτα πράγματα που διδάσκονται είναι η φροντίδα του αλόγου τους, το φαγητό του, η καθαριότητά του, η περιποίηση των οπλών του, η ζεστασιά του το χειμώνα. Ένας κλάδος της ιππασίας που βοηθά σημαντικά τα παιδιά με ιδιαιτερότητες είναι η θεραπευτική ιππασία, προσφέροντας οφέλη που αφορούν στην κίνηση, την ψυχολογία, την εκπαίδευση και την κοινωνικότητα των παιδιών.

Πολλοί αποφεύγουν να μυήσουν τα παιδιά τους στον κόσμο της ιππασίας αφενός επειδή πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα άθλημα που απευθύνεται σε μια κοινωνική ελίτ αφετέρου επειδή νομίζουν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο – συχνά και μόνο η θέα των πανύψηλων αλόγων προδιαθέτει σε τέτοιες σκέψεις. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει με τα δίδακτρα πλέον να κινούνται σε πολύ λογικά πλαίσια με αποτέλεσμα να είναι προσιτά σε όλους.

Επίσης, το άθλημα της ιππασίας δεν είναι επικίνδυνο, ακόμη και για τους λιλιπούτειους αναβάτες, αρκεί να φορούν το ειδικό καπέλο, τα σωστά παπούτσια και το σωστό παντελόνι, όπως τους υποδεικνύουν πάντα στην αρχή των μαθημάτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος