FOLLOW US: facebook twitter

Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα

Ημερομηνία: 21-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

«Ποτέ δεν κατάλαβα τους ανθρώπους που επιδιώκουν να προσβάλλουν τον άλλον χωρίς προφανή λόγο»  αναρωτιέται ο κεντρικός ήρωας του Πασκάλ Μπρυκνέρ στο βιβλίο «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα». Για να συνειδητοποιήσει αργότερα ότι ουσιαστικά δεν χρειάζεται προφανής λόγος.

Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από εύλογο σε χώρους ακραίου ανταγωνισμού, όπως εκείνοι των talent shows  μόδας που πλημμυρίζουν τον τελευταίο καιρό τις οθόνες της ελληνικής τηλεόρασης,  τέτοιου είδους συμπεριφορές να εκδηλώνονται ακόμα πιο απροκάλυπτα, αποκτώντας ένα σχήμα κανονικότητας.

Η χυδαιότητα αποποινικοποιείται και τοποθετείται στο απυρόβλητο όχι μόνο ως αναγκαία αλλά και απολύτως δικαιολογημένη. Η κατακραυγή στα social media απλά λειτουργεί ως συμπληρωματικός βραχίονας στην αναμόχλευση του σούσουρου εξυπηρετώντας στο τέλος τις προθέσεις των πρωτεργατών τους.

Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους, τα κάθε λογής “talent shows” όπου ένα πάνελ σπουδαιοφανών κριτών συναγωνίζεται, προς χάρη της τηλεθέασης, για το ποιος θα ταπεινώσει περισσότερο τους διαγωνιζόμενους δεν αποτελεί  ελληνική πατέντα.  Οι «κουτόφραγκοι» μας έβαλαν τα γυαλιά και σε αυτό καθώς τέτοιου είδους εκπομπές μονοπωλούσαν την τηλεθέαση και τις στήλες των κουτσομπολίστικων περιοδικών της “πολιτισμένης Ευρώπης” όταν εμείς ακόμα…τρώγαμε βαλανίδια.

Σε μια χώρα ωστόσο που η καινοτομία αποτελεί είδος προς εξαφάνιση ακόμα και η καφρίλα οφείλει να είναι εισαγόμενη. Οι φωτεινοί παντογνώστες που απαρτίζουν την κριτική επιτροπή των talent show μόδας της ελληνικής τηλεόρασης δεν είναι παρά ζοφερά κακέκτυπα των Δυτικών συναδέλφων τους.

Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι αυτό που προβάλλεται στην τηλεόραση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από την πιστή αντανάκλαση μιας κοινωνίας, που η κρίση την  βύθισε ακόμα περισσότερο στο φθόνο αποσαθρώνοντας τους συνεκτικούς ιστούς της.  Είναι επομένως  τουλάχιστον υποκριτικό να κατακρίνουμε τον καθρέφτη μας

Αν θέλουμε πραγματικά κάτι να αλλάξει, ας κοιταχτούμε καλύτερα μέσα του μήπως και συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή την ασχήμια της ψυχής που καμία φυσιογνωμική ανορθογραφία και κανένα σημάδι κυτταρίτιδας δεν μπορεί να συναγωνιστεί…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος