FOLLOW US: facebook twitter

Τα θραύσματα της ιστορίας

Ημερομηνία: 10-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Στα ίδια μέρη…

Θραύσματα. Μόνο αυτά μας έχουν απομείνει. Θραύσματα και βέβαια κείμενα που μαρτυρούν ότι πριν από χιλιάδες χρόνια, εδώ, σε αυτόν ακριβώς τον τόπο, υπήρξαν κάποιοι άλλοι, τους οποίους συνηθίζουμε με τόση φυσικότητα και ελαφρότητα να συσχετίζουμε με τους εαυτούς μας.

Άπειροι άνθρωποι. Άπειρες ιστορίες. Αργά ή γρήγορα αρχίζεις να αναρωτιέσαι πόσο καλά τους γνωρίζεις και αμέσως μετά, τι είναι εκείνο που πραγματικά σε συνδέει μαζί τους.

Σίγουρα δεν είναι το dna, κατά συνέπεια θα πρέπει να είναι ο τόπος και η «γνωσιακή μετοχή». Ακόμη και ο τόπος όμως δεν είναι κάτι απολύτως δεδομένο γιατί όλοι (ή οι περισσότεροι τέλος πάντων) εδώ γεννηθήκαμε αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι όλοι τον αντιλαμβανόμαστε ή ότι τον εκτιμούμε το ίδιο.

Ακόμη περισσότερο μπορεί να το πει κανείς για τα κείμενα και την προσοχή και τον σεβασμό που ο καθείς τους αποδίδει. Για την ώρα ωστόσο θα αφήσουμε τα κείμενα και θα εστιάσουμε στα θραύσματα που εξακολουθούν να εξάπτουν τη φαντασία μας και να ερεθίζουν την περιέργειά μας. Εκτός των Ελλήνων κανείς δεν τα ήξερε.

Ένα μικρό ελληνικό νησάκι, άγονο και μοναχικό, ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη.

Τα Αντικύθηρα άλλωστε δεν ήταν ποτέ εκ των δημοφιλών προορισμών των ορδών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Ξαφνικά, ένα αναπάντεχο γεγονός έφερε τα Αντικύθηρα στο μπαλκόνι του πλανήτη.

Αιτία δεν ήταν άλλη από τον περίφημο μηχανισμό, τον αρχαιότερο υπολογιστή της αρχαιότητας και το σημαντικότερο εύρημα του ναυαγίου. Μέχρι στιγμής.

Το ναυάγιο συνεχίζει να αποκαλύπτει βαθιά κρυμμένα μυστικά και πτυχές εκείνου του κόσμου. Τα αποτελέσματα των φετινών ενάλιων ερευνών ανέδειξαν μεταξύ άλλων ένα χάλκινο δεξί χέρι που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα. «Ορφανό» μέλος κι αυτό.

Θραύσμα της ιστορίας, που ακρωτηριάστηκε στο χρόνο και τώρα προσπαθεί να πει την δική του ιστορία.

Σα να τείνει στο παρόν.

Σα να θέλει να χαιρετίσει το νέο του μέλλον.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος