FOLLOW US: facebook twitter

Ταϊλάνδη: Συγκλονιστικά γράμματα από τα εγκλωβισμένα παιδιά-Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες

Ημερομηνία: 07-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Συγγνώμη από τους γονείς των παιδιών ζητά ο προπονητής ποδοσφαίρου, που συνοδεύει τους 12 μαθητές που παραμένουν αποκλεισμένοι στο πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, με επιστολή που τους έστειλε μέσω των δυτών. Τα δικά τους σημειώματα έστειλαν και τα παιδιά στις οικογένειές τους, δίνοντάς τους κουράγιο. Την ίδια ώρα, οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο.

Μετά τη δημοσιοποίηση δύο βίντεο, το πρώτο από την ανακάλυψη της ομάδας το βράδυ της Δευτέρας από βρετανούς δύτες και το δεύτερο γυρισμένο την περασμένη Τρίτη, κανένα άλλο βίντεο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Επίσης η τηλεφωνική σύνδεση που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν οι αρχές, ξετυλίγοντας χιλιόμετρα καλωδίου μέσα στο σπήλαιο, ουδέποτε λειτούργησε.

Όμως σήμερα οι διασώστες έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολές που έχουν γράψει τα παιδιά προς τις οικογενειές τους και οι οποίες αποτελούν τις πρώτες – μετά την Τρίτη δημόσιες – αποδείξεις ότι βρίσκονται στη ζωή.

«Προς όλους τους γονείς, τα παιδιά τώρα είναι εντάξει. Υπόσχομαι να τα φροντίσω όσο καλύτερα μπορώ. Σας ευχαριστώ όλους όσοι ήρθατε να βοηθήσετε. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη από τους γονείς. Γιαγιά, είμαι καλά, είμαι εντάξει. Μην ανησυχείς για εμένα υπερβολικά. Και φρόντισε τον εαυτό σου. Θεία, πες στη γιαγιά να μαγειρέψει νουμπάκ (σ.σ. ένα πιάτο με λαχανικά) και χοιρινό για μένα. ‘Οταν βγω, θα πάω να φάω. Σας αγαπώ», γράφει ο προπονητής των παιδιών.

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο. «Μαμά και μπαμπά μην ανησυχείτε για εμένα, είμαι εντάξει. Πείτε στον αδελφό μου να είναι έτοιμος να μου φέρει τηγανητό κοτόπουλο. Σας αγαπώ», γράφει ο Ταν.

«Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα. Είμαι ασφαλής. Σας αγαπώ», γράφει ο Πονγκ, ενώ ο Νικ έστειλε τους γονείς του αυτό το μήνυμα: «Μαμά, μπαμπά, ο Νικ αγαπά τη μαμά, τον μπαμπά και τα αδέλφια του. Αν μπορέσω να βγω, μπαμπά και μαμά παρακαλώ φέρτε μου μουκάτα για να φάω».

«Μην ανησυχείτε για εμένα. Μου λείπετε όλοι. Παππού, θείε, θεία, μαμά, μπαμπά, αδέλφια, σας αγαπώ όλους. Είμαι μέσα και χαρούμενος. Οι δύτες με φροντίζουν πολύ καλά. Σας αγαπώ όλους», λέει ο Μικ. Και ο Ντομ γράφει: «Είμαι καλά. Αλλά ο καιρός είναι λίγο κρύος. ‘Ομως μην ανησυχείτε για εμένα. Αλλά μην ξεχάσετε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων μου».

«Τώρα μην ανησυχείτε για εμάς. Μου λείπετε όλοι. Θέλω πραγματικά να γυρίσω όσο πιο γρήγορα γίνεται», γράφει ο Αντούλ και ο Νάιτ: «Αγαπώ τη μαμά, τον μπαμπά και τη μεγάλη μου αδελφή. Μην ανησυχείτε για εμένα».

«Μου λείπει η μαμά, ο μπαμπάς και ο παππούς. Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα, μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου», γράφει στο σημείωμά του ο Τερν, ενώ ο Τι αναφέρει: «Μην ανησυχείτε, είμαι τόσο χαρούμενος».

Μάχη με το χρόνο 

Στο μεταξύ, οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση των παιδιών που όπως αποδεικνύεται δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Χθες το βράδυ ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, δήλωσε πως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους μέσω της κατάδυσής τους στα νερά.

Πολλά από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση, πράγμα που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις.

Προς το παρόν, ένας πεπειραμένος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει χάρη στα ρεύματα.

Επιπλέον, ένας πρώην δύτης του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού έχασε τη ζωή του χθες Παρασκευή στη διάρκεια επιχείρησης ανεφοδιασμού των παιδιών. Αυτό κατέδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαδρομή.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο» να βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας Ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. «Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;», πρόσθεσε.

Μειώνονται τα επίπεδα του οξυγόνου

Στο μεταξύ, τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί στον θάλαμο όπου βρίσκονται τα παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο Οσοτανάκορν. Ένας γιατρός βρίσκεται μαζί με την ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους.

Παράλληλα, οι διασώστες αναζητούν  μια πρόσβαση από την κορυφή του λόφου, ένα φυσικό φρεάτιο που θα μπορούσαν να το διανοίξουν για να φτάσουν στη σπηλιά και να βγάλουν έξω τους εγκλωβισμένους.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από εκατό κάθετες γεωτρήσεις, με στόχο να απομακρύνουν τα παιδιά από ψηλά και όχι με κατάδυση. «Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους», δήλωσε ο Οσοτανακόρν.

Τα σχέδια διάσωσης απειλούν οι προβλέψεις για νέες σφοδρές βροχοπτώσεις στην περιοχή. Επιπλέον εκφράζονται φόβοι ότι με τη διάνοιξη μιας κάθετης διόδου τμήματα του σπηλαίου μπορεί να καταρρεύσουν πάνω στα αγόρια ή να κλείσουν εντελώς τα περάσματα, εγκλωβίζοντάς τα μέσα.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος