FOLLOW US: facebook twitter

Τίμησαν τη Ναυμαχία της Κυλλήνης 192 χρόνια μετά

Ημερομηνία: 27-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Με κάθε επισημότητα οι εκδηλώσεις παρουσία του Γ.Γ Ναυτιλίας Δ. Καλαματιανού

Με κάθε επισημότητα και παρουσία του Ηλείου Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση Καλαματιανού, τιμήθηκε η επέτειος της Ναυμαχίας της Κυλλήνης, το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Επίσημη Δοξολογία, στον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου, όπου χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος. Χαιρετισμό απηύθηναν ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και πρόεδρος του ΔΛΤ Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ και η αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Άννα Γεωργιοπούλου – Κοντόγιωργα, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας ανέγνωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΑΑΝ Ηλείας Τάσος Αράπογλου.

Στη συνέχεια στο χώρο του λιμένα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου και ακολούθως έγινε η ρίψη στεφάνων στη θάλασσα, στη μνήμη των ηρώων από τον Γ.Γ. Ναυτιλίας Διονύση Καλαματιανό, το δήμαρχο Ναμπίλ Μοράντ, τον πρόεδρο του ΕΑΑΝ Ηλείας Ζώη Υφαντή, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η Ναυμαχία της Κυλλήνης,  έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 1825 μεταξύ του Οθωμανικού Στόλου αποτελούμενου από ναυτικές Μοίρες τουρκική, αιγυπτιακή, τυνησιακή κ.α. και τμήματος του Ελληνικού Στόλου που αποτελείτο μόνο από την υδραίικη Μοίρα.

Οι συνθήκες που οδήγησαν στη σύγκρουση δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της πολιορκίας του Μεσολογγίου και της προσπάθειας του Ελληνικού Στόλου να ανεφοδιάσει από θαλάσσης τη δοκιμαζόμενη πόλη.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από κοινού από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης και το παράρτημα της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού στην Ηλεία. Τόσο ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και πρόεδρος του ΔΛΤ κ. Μοράντ, όσο και ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ Ηλείας κ. Υφαντής μίλησαν για την ανάδειξη αυτού του ιστορικού γεγονότος, που τόσα χρόνια δεν είχε καμία εκδήλωση τιμής για τους ήρωες της εποχής εκείνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος