FOLLOW US: facebook twitter

Τίμησαν την 77η επέτειο της Μάχης της Κρήτης: Διήμερο εκδηλώσεων και Κρητικό γλέντι στον Πύργο από τον Σύλλογο Κρητών Ν. Ηλείας

Ημερομηνία: 04-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Την 77η ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης, τίμησε για μια ακόμα χρονιά με διήμερες εκδηλώσεις, με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και Κρητικό γλέντι,  που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ηλείας, το Σαββατοκύριακο. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία του Πύργου, με την παρουσίαση του χρονικού της μάχης, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και ομιλίες. Με την ονομασία Η Μάχη της Κρήτης,  έμεινε στην ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαίου 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά, την1η Ιουνίου , με την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχεςτου Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Μετά τις ομιλίες, το κρητικό συγκρότημα του Πέτρου Σαριδάκη, πλαισίωσε μουσικά τα χορευτικά της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου – Δραπετσώνας ”Το Αρκάδι” και του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ηλείας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι κρητικοί προσέφεραν κεράσματα με τσικουδιές και γεύσεις της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων της επικής μάχης και έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων.
Το μεσημέρι της ίδιας τα μέλη του συλλόγου και οι φίλοι της Κρήτης, συμμετείχαν σε  συνεστίαση, με Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Πέτρου Σαριδάκη στο κέντρο ”ROTONTA” στον Πύργο.

Ο πρόεδρος του Σύλλογος Κρητικών Ν. Ηλείας Αντώνης Χατζηδάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην εκδήλωση που έχει καθιερωθεί στον Πύργο από το σύλλογο για να τιμηθούν οι πεσόντες και όσοι πάλεψαν στη μάχη της Κρήτης για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Ευχαρίστησε δε, το σύλλογο του Κερατσινίου για τη συμμετοχή του, όπως και το συγκρότημα του Πέτρου Σαριδάκη.

Στη συνέχεια στο ιστορικό της Μάχης της Κρήτης, αναφέρθηκε σε ομιλία της η κα Νταμουράκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος