FOLLOW US: facebook twitter

Σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας για τη σωστή διαχείριση του φράγματος Αλφειού

Ημερομηνία: 10-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

alfeios-syskepsi1

  Να γλιτώσουν τις πλημμύρες στον Αλφειό – Συστήνεται επιτροπή

 Στη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει την ορθή διαχείριση του φράγματος του ποταμού Αλφειού στο Φλόκα, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Γιάννη Λύτρα και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο θέμα του ποταμού. Ακόμα συμμετείχαν ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Δάγκαρης, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού Νίκος Φάμελος, εκπρόσωποι της ΥΔΡΗΛ και της εταιρίας που διαχειρίζεται το έργο και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιόπουλος εξήγησε πως το πρόβλημα είναι γνωστό χρόνια και απασχολεί και την Περιφέρεια, απειλούν περιουσίες και καλλιέργειες. Η πρωτοβουλία για τη σύσκεψη ελήφθη από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και παρουσία των αρμόδιων φορέων να συζητηθούν όλες οι πτυχές. «Όλοι μαζί θελήσαμε να δούμε το πώς περιπλέκεται το θέμα πως μπορούμε να κάνουμε κινήσεις, είτε άμεσες, είτε μακροπρόθεσμες προκειμένου να δώσουμε προσωρινά ανάσα στα προβλήματα, που μπορεί να τύχουν στο άμεσο μέλλον αλλά και για να αντιμετωπίσουμε οριστικά το θέμα. Αυτό είναι το περιεχόμενο της σύσκεψης και νομίζω ότι είχαμε αποτελέσματα και αυτή τη φορά τουλάχιστον νομίζουμε ότι τα συμπεράσματα της σύσκεψης θα μας δώσουν και ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα αλλά νομίζω ότι πήγαμε καλά και βάλαμε τα πράγματα σε μία σειρά» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος.

alfeios-syskepsi

Όπως τόνισε ο κ. Λύτρας, «η πρωτοβουλία της Π.Ε. Ηλείας μας υποχρεώνει να προβούμε σε άμεσα μέτρα, βραχυπρόθεσμες ενέργειες, αλλά και μακροπρόθεσμες για να δώσουμε οριστική λύση στο πλαίσιο του εφικτού. Πρώτη συνεννόηση, στην οποία συμπέσαμε όλοι, είναι να μπορέσουμε με ενέργειες να κρατήσουμε τη στάθμη του φράγματος στο ύψος του καλοκαιριού. Εκτιμήθηκε ότι αν αυτό το πετύχουμε ή το προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα, θα αποφύγουμε διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα ή δυσλειτουργίες». Ο κ. Λύτρας τόνισε ότι θα εξεταστεί πώς λειτουργεί η αποστράγγιση για να μην υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, να γίνει καθαρισμός και να εξεταστεί η λειτουργία των αντλιοστασίων. Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα σχετικά ζητήματα, θα εξεταστούν από την επιτροπή που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό και άμεσα θα προχωρήσει στη δρομολόγηση λύσεων και παρεμβάσεων.  Ο κ. Λύτρας επισήμανε πως στη σύσκεψη αναφέρθηκε πως οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και άμεσες. «Αν δε λειτουργήσουμε συντεταγμένα και σε ενιαία κατεύθυνση όλοι οι συναρμόδιοι, το πρόβλημα θα μετατίθεται διαρκώς. Ως ΠΔΕ αναλάβαμε την ευθύνη να προχωρήσουμε σε πιο άμεσες λύσεις». Στη σύσκεψη κατατέθηκαν επιστημονικές προσεγγίσεις του θέματος, αλλά και η εμπειρία σε επιμέρους ζητήματα από τους τεχνικούς της ΠΔΕ που γνωρίζουν το φράγμα ώστε να ακολουθηθούν οι σωστές κατευθύνσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ΥΔΡΗΛ και τη λειτουργία της σε σχέση με το φράγμα ανέφερε πως θα συνεργαστεί στο δικό της κομμάτι, ενώ επισημάνθηκε πως δεν θίγεται άμεσα από τη λειτουργία του φράγματος. Τέλος για τον καθαρισμό της λεκάνης του φράγματος ειπώθηκε πως θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες αδειοδοτήσεις, ώστε να προχωρήσει το έργο νόμιμα.

Τέλος ο κ. Λύτρας σχολίασε και για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ το οποίο οι καιρικές συνθήκες έφεραν λίγο πίσω. «Υπάρχει και η εργολαβία 600.000 ευρώ για την προμήθεια υλικού για να κάνουμε τα συρματοκιβώτια, έχει αναδειχθεί ο εργολάβος και περιμένουμε τα δικαιολογητικά για να υπογράψουμε τη σύμβαση. Είναι θέμα ελάχιστων ημερών» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος