FOLLOW US: facebook twitter

Σύσκεψη στην Περιφέρεια με τους πληγέντες δήμους της Ηλείας για την αποκατάσταση υποδομών και δικτύων

Ημερομηνία: 15-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

saep-apokatastash-upodomwn-diktuwn3

Αγώνας δρόμου για τη ΣΑΕΠ 801

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι δήμοι που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να προλάβουν την ένταξή τους στη νέα Ειδική Συλλογική Απόφαση (ΣΑΕΠ 801) για την αποκατάσταση υποδομών που υπέστησαν καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα. Και αυτό γιατί η σχετική προθεσμία εκπνέει την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία που έχουν στα «χέρια» τους Περιφέρεια και Δήμοι, ώστε να κάνουν σημαντικά έργα αποκατάστασης σε υποδομές που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές έπειτα από τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον  Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, σε σύσκεψη που έγινε χθες στην Πάτρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα των Δήμων Ναυπακτίας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η επίλυση τυχόν ερωτημάτων, για την σύνταξη του σχετικού φακέλου και κατάθεση των προτάσεων από τους Δήμους, ώστε να ενταχθούν στη νέα ΣΑΕΠ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι τέσσερις δήμοι της Ηλείας (Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης) αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία το φθινόπωρο κυρίως λόγω πλημμυρών και ανεμοστρόβιλων, ενώ ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων προβλήματα κυρίως κατολισθητικά από κακοκαιρία και από σεισμό, εστιάζοντας στην περιοχή της Φρίξας.

saep-apokatastash-upodomwn-diktuwn2

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνσε ότι «… η συγκεκριμένη ειδική συλλογική απόφαση, συνιστά μια σημαντική πολιτική κατάκτηση και πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και πρόσθεση ότι «δίνουμε ο ένας στον άλλον ένα χέρι πολιτικής και αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να γίνουν τα έργα που χρειάζονται για την πολιτική προστασία των περιοχών που έχουν πληγεί, για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να προστατευθούν οι κάτοικοι».

Στους δήμους είχε σταλεί σχετική πρόσκληση μαζί με έντυπο οδηγιών και προσχέδιο Τεχνικού Δελτίου Έργου Φυσικών Καταστροφών, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς τους Δήμους που έχουν πληγεί, από τα τέλη Νοεμβρίου και καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προτάσεων είναι η Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά οι προτάσεις θα προωθηθούν για ένταξη στην παραπάνω ειδική συλλογική απόφαση χρηματοδότησης έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Δόθηκαν κατευθύνσεις στους δημάρχους

Ο βασικός σκοπός της σύσκεψης ήταν για να δοθούν σχετικές κατευθύνσεις από τη Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού για την σύνταξη τεχνικών δελτίων και την ολοκλήρωση των φακέλων προτάσεων των δήμων στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκονται. Βασική προϋπόθεση για τη ΣΑΕ είναι η αποκατάσταση υποδομών κυρίως δημοτικών ή αγροτικών δικτύων. Οι προτάσεις θα υποβληθούν μέσω Περιφέρειας προς τα υπουργεία για χρηματοδότηση και έπειτα θα ακολουθήσει δημοπράτηση. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν έως την Παρασκευή, θα συζητηθούν στις 21 Δεκεμβρίου στην Εκτελεστική Επιτροπή και έπειτα στις 29 Δεκεμβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε ευθύς εξαρχής ήταν «σφιχτό» και ο χρόνος περιορισμένος για τους δήμους.

Στη σύσκεψη παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης, οι Δήμαρχοι Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, Ι.Μ. Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πύργου ο Αντιδήμαρχος Α. Σκαρτσιάρης, Αντιδήμαρχοι, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, εκπρόσωποι τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.α.

saep-apokatastash-upodomwn-diktuwn1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος