FOLLOW US: facebook twitter

Σύνδεσμος Εργοληπτών-Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Ν. Ηλείας: Ζητούν έλεγχο των επαγγελματικών αδειών

Ημερομηνία: 23-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

ilektrologoi

Την ανάγκη ελέγχου κατοχής επαγγελματικών αδειών σε Εργολήπτες Ηλεκτρολόγους, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εργοληπτών-Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Ν. Ηλείας, επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, λειτουργούν παράνομα με «μαύρη εργασία». Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Λόγο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η οποία χτύπησε σφοδρά την οικοδομική δραστηριότητα, οι επιχειρήσεις των εργοληπτών ηλεκτρολόγων που εκπροσωπούσε η ομοσπονδία από 11000 περίπου το 2008 σήμερα έχουν μειωθεί στον αριθμό των 5200. Μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που έκλεισαν λειτουργούν παράνομα με «μαύρη εργασία» (χωρίς ίδρυση επιχείρησης, έναρξη επιτηδεύματος, χωρίς βιβλία και στοιχεία) σε βάρος των νόμιμα λειτουργούν των επιχειρήσεων του κλάδου, παράγοντας αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά κατασκευής, επισκευής και συντήρησης των ηλεκτρολογικώνεγκαταστάσεων. Το φαινόμενο αυτό χρόνο με το χρόνο εντείνεται λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και οδηγεί τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις των μελών μας σε αδιέξοδο και αναπόφευκτα σε κλείσιμο. Στηρίζουμε την προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας για την πρωτοβουλία της να απευθυνθεί με έγγραφό της, προς τις αρμόδιε υπηρεσίες, διότι και στο Νομό μας αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα.

Παραθέτουμε απόσπασμα του εγγράφου :

«Στην προσπάθεια πού κάνουμε για έλεγχο και εποπτεία της αγοράς χρησιμοποιώντας την ισχύουσα Νομοθεσία και συγκεκριμένα τον Α.Ν 501/1937όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τον Α.Ν. 878/1946, βρίσκουμε την ανταπόκρισητων κατά τόπους Αστυνομικών Αρχών οι οποίες στα πλαίσια των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων όταν υπάρχουν καταγγελίες εφαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο ελέγχοντας αν οι Εργολήπτες Ηλεκτρολόγοι έχουν τις εκ της ισχύουσας νομοθεσίας επαγγελματικές άδειες για να εργάζονται σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις .

Όμως δεν έχουν τη δυνατότητα οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο να διερευνήσουν την φορολογική και ασφαλιστική κατάσταση όσων καλούνται να ελέγξουν μετά από καταγγελίες.

Προκειμένου λοιπόν στις περιπτώσεις καταγγελιών να υπάρχει -εκτός του ελέγχου της Αστυνομικής Αρχής για το αν ο Εργολήπτης Ηλεκτρολόγος έχει την εκτης ισχύουσας Νομοθεσίας (Ν.642211934,Ν39821201 Ι,Π.Δ 108/2013 απαιτούμενη επαγγελματική άδεια και η δυνατότητα ελέγχου από τις συναρμόδιες υπηρεσίες Διεύθυνση οικονομικής Αστυνομίας, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ) ζητάμε τα παρακάτω:

α) Την επικαιροποίηση τον α}σχετικού εγγράφου προς όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, προκειμένου να εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία ( Άρθρο 1τον ΑΝ 541/1937 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από το Άρθρο 10 τον ΑΝ 878/1946) από πλευράς Αστυνομικής αρμοδιότητας και

 β}Την έκδοση εγκυκλίου – οδηγίας προς όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας προς την κατεύθυνση κοινοποίησης των συμβάντων ελέγχου των Αστυνομικών Αρχών οι οποίες αφορούν καταγγελίες για παράνομη εκτέλεση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις ,προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση οικονομικής Αστυνομίας ,ΓΓΔΕ, ΣΕΠΕ)για τον συντονισμό και τον έλεγχο εφαρμογής της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος