FOLLOW US: facebook twitter

Σωματείο Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας: Συνεχίζει τη διαδρομή του στο χρόνο…

Ημερομηνία: 12-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Με νέο  Διοικητικό Συμβούλιο και Ελεγκτική Επιτροπή το Σωματείο Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη, συνεχίζει τη διαδρομή του στο χρόνο,  την Αμαλιάδα, την Ηλεία. Μια διαδρομή που ξεκινά από παλιούς ξεχασμένους καιρούς,  όταν κάποιοι νέοι της Αμαλιάδας έστησαν το Σωματείο με κίνητρο την αγάπη για το βιβλίο, δίψα για τη γνώση που εκείνα τα χρόνια αποτελούσε «ακριβό» υλικό, και στόχο  φυσικά ο νέος φορέας να υπηρετήσει την πόλη και τους πολίτες της. Έχουν περάσει εξήντα χρόνια από τον Απρίλη του 1957, γενέθλια χρονιά του Σωματείου. Η μακρά αυτή  διαδρομή συνοδεύει την ιστορία της περιοχής, συμπορεύεται με τον τόπο και δημιουργεί διαρκώς ευκαιρίες παραγωγής λόγου και σκέψης, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπήρξαν ενδιάμεσα.

Τα 60χρονα συνοδεύτηκαν φέτος από μια δραματική απώλεια. Αυτήν της επί πολλά χρόνια στελέχους-και προέδρου της τελευταία 10ετία- Εύης Πάλλα Χρονοπούλου. Η αποδημία της άφησε ένα μεγάλο κενό, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να αναπληρώσουμε. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται, η δραστηριότητα του Σωματείου άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια έδωσε και φίλους και «πιστούς» αφοσιωμένους στο έργο και τις δράσεις μας, δεδομένο που αποτελεί εγγύηση για τη συνέχεια.

Στη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου έγιναν εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής, έγινε ο απολογισμός του απερχόμενου οργάνου και εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα της προηγούμενης διετίας,  μαζί με το νέο προγραμματισμό.  Το σώμα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ενδιαφέρουσα εισήγηση, του πρώην πρόεδρου του Δ.Σ και ενός από τα ιδρυτικά του μέλη, Αναστάσιου Καλύβα, για την 60χρονη πορεία του φορέα που χάρη στη δημιουργία του η πόλη απέκτησε το κτίριο της βιβλιοθήκης, μετά τη δωρέα του αείμνηστου Παπαχριστόπουλου για τον ευγενή αυτό σκοπό. Το Σωματείο ως ξεκίνημα, το Κληροδότημα στη συνέχεια, και η Δημοτική Βιβλιοθήκη ως κατάληξη, συνθέτουν  εδώ και χρόνια μια ενιαία οργανική ενότητα, με διακριτούς ρόλους αλλά ενιαίο στόχο. Μἐνει να διασφαλιστεί και λειτουργικά αυτή η σχέση για να αποδώσει τα μέγιστα το σχήμα.

Το σωματείο, ένας Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποτελεί μια πρωτοπόρα ομάδα, που  αποστολή της είναι να λειτουργεί το Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης και το δανειστικό της τμήμα, στο κτίριο του οποίου βέβαια τη λειτουργία και συντήρηση καλύπτει ο Δήμος Ηλιδας.  Το Σωματείο ξεπερνά συχνά τις δυνάμεις του καθώς τα όποια έξοδα για την αποστολή του  καλύπτονται  με τα πενιχρά έσοδα συνδρομών των μελών της και εθελοντική εργασία. Με τη στήριξη εθελοντών και φίλων υλοποιούνται και τα προγράμματά του π.χ. Σχολαρχείο, εργαστήρια, εκδηλώσεις.

Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα… Πεποίθησή μας είναι ότι  οι βιβλιοθήκες, ειδικά οι ανοιχτές στο κοινό τοπικές, αποτελούν αναντικατάστατους θεσμούς παιδείας τους οποίους δεν μπορεί καμιά «ψηφιακή εποχή» να υπερβεί. Ιδιαίτερα οι δημοτικές που είναι ταγμένες να υποστηρίζουν τη λαϊκή εκπαίδευση και οι οποίες μπορεί ν’ αποτελέσουν, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ζωντανούς πολιτιστικούς θεσμούς, στους οποίους να έχουν πρόσβαση, μαθητές, φοιτητές, απλοί πολίτες, εργαζόμενοι αλλά και οι μετανάστες για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. (Υποδείγματα υπάρχουν ήδη στη χώρα, όπως η βιβλιοθήκη της Βέροιας που, με ισχυρή οικονομική στήριξη, αποτέλεσε ένα σημαντικό μορφωτικό θεσμό της πόλης και όχι μόνο).

Με απόλυτη συνείδηση του χρέους και της ευθύνης που μας ανατέθηκε από το σύνολο των τακτικών μελών, των φίλων, των μελών του δανειστικού τμήματος, των συμπολιτών που παρακολουθούν ή διδάσκουν στα εργαστήριά μας, αλλά και των διαδικτυακών φίλων μας στη ηλεκτρονική σελίδα του Σωματείου «Φίλοι της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας»,  ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τα 2000 άτομα, συνεχίζουμε.

Ήδη ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟΥ… Έγινε η πρώτη συνάντηση της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ. Το ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ περιμένει φίλους της ανάγνωσης. άνοιξε και το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ… Σχεδιάζουμε τις γιορτές και τις παρουσιάσεις… Φέτος θα έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις-συναντήσεις. Συνεχίζουμε τη διαδρομή.

 

Το νέο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκάβδη Ελένη

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τσάγκας Παναγιώτης

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κάππου Μαρία

ΤΑΜΙΑΣ: Γεωργιοπούλου Πουλχερία

ΕΦΟΡΟΣ:  Ράλλης Βασίλης

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:

  1. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  2. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
  3. HASA HRISTO

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  1. ΚΡΙΣΠΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  2. ΚΑΨΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  3. ΔΕΡΒΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

Μαζί με όλους μας θέλουμε να ευχαριστούμε θερμά όλους τους υποψήφιους για το Δ.Σ που συμμετείχαν μαζί με τους εκλεγέντες στην τελευταία Τακτική Γεν. Συνέλευση.  Πρόκειται για τις κυρίες Ανυφαντοπούλου Αγγελική, Λαλιώτη Κωνσταντίνα και Τραυλού Σοφία.

Μαζί ευχαριστούμε και τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής που διενήργησε την εκλογική Διαδικασία: Ελένη Σκορδίλη, Ιωάννα Βλάσση, Ιουλία Αλεξανδροπούλου και Νατάσα Χριστοπούλου.

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος

Ελένη Σκάβδη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος