FOLLOW US: facebook twitter

Σχολικά κτίρια με ιστορία: Κοινές δράσεις από το 1ο Γυμνάσιο και το Εσπερινό Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 15-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
Από την επίσκεψη στην Πάτρα

 

Κοινές δράσεις έχουν αναπτύξει το 1ο Γυμνάσιο και το Εσπερινό Γυμνάσιο Λύκειο Αμαλιάδας και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν εκδρομή πολιτιστικού χαρακτήρα σε Πάτρα και Αθήνα.

Οι εκπαιδευτικοί (υπεύθυνοι του προγράμματος) από τα δύο σχολεία, Γ. Τσίτσος, Αθ. Θεοδωρακόπουλος, Γ. Στασινόπουλος και Μ. Μπαχού, συνόδευσαν και ξενάγησαν τα παιδιά, δίνοντας ουσία στην πορεία του προγράμματος : «Γυμνάσιο Αμαλιάδας-από το Μεσοπόλεμο στο σήμερα».  Σ’ αυτό το σημείο κρίνεται σκόπιμο και από τα δύο σχολεία, να ευχαριστήσουν τον κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο (TURBOMENT) για την κάλυψη των εξόδων μετάβασης και την εν γένει βοήθειά του στην πραγμάτωση του προγράμματος.

Τα παιδιά επισκέφτηκαν το 3ο και 7ο Γυμνάσιο και Εσπερινό Γενικό Λύκειο Πατρών και ξεναγήθηκαν στους χώρους του από τη Δ/ντρια κα Χαραλαμπίδη, συνέλεξαν πληροφορίες για το κτήριο και φωτογράφησαν κομμάτια της ιστορίας του, αφού αποτελεί κι αυτό, δείγμα της αρχιτεκτονικής σχολής που δημιούργησε και το δικό τους σχολείο στην Αμαλιάδα.  Εκεί λοιπόν στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, σύγκριναν τα κτήρια, που ο δημιουργός Κυριάκος (Κούλης) Παναγιωτάκος, με τόσο μεράκι, δημιούργησε, εδώ και 90 χρόνια περίπου, με την αρχιτεκτονική του ομάδα.

Από το Μουσείο Μπενάκη

 

Στη συνέχεια όλοι μετέβησαν στην Αθήνα και επί της οδού Πειραιώς, στο Μουσείο Μπενάκη, ήρθαν σε επαφή με το τμήμα Αρχιτεκτονικών Αρχείων.  Εκεί αναζήτησαν νέες πληροφορίες, ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη κα Κρόκου, είδαν μακέτες και σχέδια και πλούτισαν τις πνευματικές τους αποσκευές από την παρουσίαση που επιμελήθηκε η καθηγήτρια κα Καρδαμίτση (ανηψιά του αείμνηστου Κ. Παναγιωτάκου).  Μέσα από ένα ζωντανό διάλογο, που περιείχε ερωταπαντήσεις αλλά και εισηγητικά σχόλια, οι μαθητές μυήθηκαν από τους ειδικούς, στον κόσμο της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και αποκόμισαν σπουδαίες εμπειρίες.  Μετά το πέρας της επίσκεψης και της μικρής ξενάγησης στο υπόλοιπο μέρος του Μουσείου, ακολούθησε επίσκεψη-περίπατος στο κέντρο της κλασικής Αθήνας, για να γίνει το επιδιωκόμενο «πάντρεμα» από αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής πλευράς του αρχαίου με το νέο (το μοντέρνο).

Οι μαθητές και οι καθηγητές τους, αναδεικνύουν μέσα από την εργασία τους, την αγάπη τους για το σχολικό τους κτήριο και φέρνουν στο φως και το προσκήνιο, τους ξεχασμένους δημιουργούς του. Η προσπάθεια συνεχίζεται με προσδοκία παρουσίασης του προγράμματος που εκτελείται, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας, στο τέλος του σχολικού έτους.  Είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα σχολικής δραστηριότητας που πραγματοποιούν συνεργαζόμενα δύο σχολεία, στον τομέα πολιτιστικών θεμάτων και μέσα από τη θεματολογία της Τοπικής Ιστορίας (σχολικά κτήρια με ιστορία) και σίγουρα αξίζουν συγχαρητηρίων.

Ο στόχος των συντελεστών του είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια περαιτέρω και τη νέα σχολική χρονιά, με πιθανή κατάληξη, την έκδοση πονήματος, ενώ θα γίνει και απόπειρα διασύνδεσης πανελλαδικά όλων των υπαρχόντων σχολείων της παραπάνω αρχιτεκτονικής σχολής, ώστε οι εμπειρίες όλου αυτού του εκπαιδευτικού κόσμου να συναντηθούν και να δώσουν ευρύτερους καρπούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος