FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδια Βρυξελλών για μεταφορά κονδυλίων από Κ. Ευρώπη σε Νότο

Ημερομηνία: 23-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Τη μεταφορά δεκάδων δισ. ευρώ του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία) σε χώρες που επλήγησαν σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση -όπως η Ισπανία και η Ελλάδα- φέρονται να σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται να αποτελέσουν ένα επίμαχα σημεία του σχεδίου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, το οποίο θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα και θα σηματοδοτήσει έναν εντυπωσιακό επανασχεδιασμό της «πολιτικής συνοχής» των 350 δισ. ευρώ που στοχεύει στην υποστήριξη λιγότερο αναπτυγμένων μελών της Ένωσης.

Σκοπός των Βρυξελλών είναι να βάλουν ένα τέλος στην πρακτική κατανομής κονδυλίων συνοχής με κριτήριο σχεδόν αποκλειστικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και να το αντικαταστήσουν με πολύ ευρύτερα κριτήρια που θα καλύπτουν και άλλους τομείς, από την ανεργία των νέων, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τη μετανάστευση και την καινοτομία.

Δηλαδή δεν θα αναπροσαρμόσουν μόνο τη «γεωγραφία» της χρηματοδότησης της Ε.Ε., αλλά θα δημιουργήσουν μια νέα λογική για την πολιτική ανακατανομής του πλούτου.

Εκτός από την αναθεώρηση της κατανομής των κονδυλίων, η Επιτροπή επανασχεδιάζει και τους όρους επιλεξιμότητας, συμπεριλαμβανομένων της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου, και εφαρμόζει περισσότερους περιορισμούς όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν τα χρήματα της Ε.Ε.

Πρόκειται για μια αναδιανομή ιδιαίτερα ανησυχητική για τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη, δύο από τις μεγαλύτερες δικαιούχους των ταμείων συνοχής που ήρθαν σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων συζητώνται ακόμη παρασκηνιακά, αλλά διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι η ανακατεύθυνση των πόρων από την Πολωνία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής προς τις χώρες του νότου, όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, ακόμη και σε περιφέρειες της Γαλλίας, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Προσπαθούν να το σχεδιάσουν εναντίον μας», δήλωσε πρεσβευτής στις Βρυξέλλες από κράτος-μέλος της Ε.Ε. που αναμένεται να.. χάσει από τις μεταρρυθμίσεις. «Είναι άλλος ένας τρόπος να χάσουμε χρήματα», πρόσθεσε.

Πηγή: Efsyn


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος