FOLLOW US: facebook twitter

Συνταγες μαγειρικης

Ημερομηνία: 29-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

gynaika-mageireuei-kouzina

Πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων

 Τι μπελάς κάθε μέρα κι αυτό το μαγείρεμα, σκέφτονται οι περισσότερες νοικοκυρές, γιατί όσο και να σου αρέσει η μαγειρική δεν μπορεί πάντα να το βλέπεις ως δημιουργία κυρίως όταν σε πιέζει ο χρόνος και κάθονται όλοι πάνω από το κεφάλι σου γκρινιάζοντας και περιμένοντας πότε θα γίνει το φαγητό. Γι αυτό και για να σας… ιντριγκάρω σήμερα, αποφάσισα να σας δώσω την δική μου συνταγή κοτόπιτας που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και δεν θέλει πάνω από 20 λεπτά προετοιμασία. Το μεσημέρι θα την έχετε έτοιμη ψημένη και απλά θα στρώσετε τραπέζι.  Είναι χορταστικό πιάτο γιατί έχει πλούσια υλικά και την πρωτεϊνη του βέβαια και μπορείτε κάλλιστα να την σερβίρεται με μια σαλάτα πράσινη ως κύριο γεύμα. Πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων, με διάφορες σαλάτες, λιαστή ντομάτα και κουκουνάρια που κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη γεύση της ενώ το πετιμέζι που είναι και της εποχής,  προσθέτει κι αυτό τα αρώματά του. Μαζί με το ξύδι- απλό η μπαλσάμικο, κάνει θαύματα. Και μετά τα χρώματα και τα αρώματα, ετοιμάστε μόνοι σας λουκουμάδες με τον παραδοσιακό τρόπο και επιλέξετε μόνο ένα καλό εγγυημένο μέλι, όχι εμπορίου αλλά από έναν ντόπιο μελισσοκόμο, γιατί αυτό κάνει τη διαφορά. Αν τα πιτσιρίκια λατρεύουν τη σοκολάτα, κάντε σάλτσα σοκολάτας και περιχύστε τους λουκουμάδες. Όπως και να’ χει, όλοι θα γλύφουν τα δάχτυλά τους.

kotopita-2

 Κοτόπιτα

Ι φιλέτο στήθος κοτόπουλο περίπου 400 γραμ

1 κρεμμύδι

Ελαιόλαδο

1 ποτηράκι κρασί

Πιπεριές πολύχρωμες – προαιρετικές-

5 φέτες μπέικον

Αλάτι- πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

½ κιλό γάλα

2 κ.σ. βούτυρο

1 αυγό

5 κ.σ αλεύρι

Τυρί τρίμμα- φέτα, κασέρι- ρεγκάτο ότι θέλετε με προτίμηση το μείγμα τεσσάρων τυριών-

Φύλλο σφολιάτα

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια η ζουλιέν και μαζί με το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε ροδέλες τσιγαρίζουμε  με ελαιόλαδο σε τηγάνι και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις πιεί τα υγρά του αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο νεράκι, σιγοβράζουμε για ένα δεκάλεπτο και μόλις στεγνώσει ρίχνουμε σε κομματάκια το μπέικον. Μόλις κρυώσει με τα χέρια μας ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο να γίνει πολύ μικρά κομμάτια αν δεν είναι ήδη. Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε την… ψευτομπεσαμέλ για να δέσουμε το μίγμα. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά, γάλα, αυγό, αλεύρι και βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα στη φωτιά για να μη σβολιάσει. Δεν θέλουμε να γίνει πολύ πηχτή η μπεσαμέλ γι αυτό αραιώνουμε με λίγο γάλα αν δούμε ότι έχει σφίξει πολύ. Προσθέτουμε το τυρί που έχουμε επιλέξει, όχι περισσότερο από μια φούχτα, και το μείγμα με το κοτόπουλο. Στρώνουμε ένα φύλλο σφολιάτα σε βουτυρωμένο πυρέξ, ρίχνουμε τη γέμιση και στρώνουμε από πάνω και το δεύτερο φύλλο. Ραντίζουμε με λίγο γάλα τη σφολιάτα, τρυπάμε κοντά- κοντά με ένα πιρούνι ή ένα καλαμάκι για να μην φουσκώσει πολύ και χαράσσουμε με το μαχαίρι. Ψήνουμε στους 200ο σε αέρα για περίπου 30- 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κι αν χρειαστεί συνεχίζουμε λίγο ακόμα να ψηθεί καλά και η βάση. Οι παραπάνω ποσότητες βγάζουν 6 μερίδες, αν θέλουμε περισσότερο διπλασιάζουμε τα υλικά της συνταγής.

-Η συνταγή είναι από τα συνταγολόγιά μου χιλιοδοκιμασμένη   

salata-2

Πολύχρωμη σαλάτα με πετιμέζι

200 γραμ. ποικιλία από σαλάτες (μαρούλι , iceberg , μωβ και πράσινη λόλα , ρόκα κ.λ.π. υπάρχουν και έτοιμες)

1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
3-4 λιαστές ντομάτες κομμένες σε λωρίδες

Αβοκάντο- προαιρετικά-
1 -2 κ.σ κουκουνάρια

Μια φούχτα καρύδια

Καλαμπόκι κονσέρβα – ή εναλλακτικά ρόδι

Ανθότυρο η παρμεζάνα σε ξύσμα

Κρουτόν από ξερό ψωμί

Αλάτι

Για τη σως:
6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
2 κ.σ.(κοφτές) πετιμέζι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζω και πλένω τα λαχανικά μου πολύ σχολαστικά και τα στεγνώνω. Τα αλατίζω σε λεκάνη και τα μεταφέρω στη σαλατιέρα μου. Καθαρίζω και κόβω το αβοκάντο σε λεπτές μικρές φέτες.  Προσθέτω τις λιαστές ντομάτες, τα καρύδια και  τα κουκουνάρια τα οποία αν θέλω καβουρδίζω . Χτυπάω στο σέικερ τα υλικά για τη σως και περιλούζω ομοιόμορφα τη σαλάτα μου λίγο πριν σερβίρω. Μπορώ αντί για καλαμπόκι να χρησιμοποιήσω ρόδι τώρα που είναι της εποχής αλλά όχι και τα δυο μαζί, εναλλακτικά. Προσθέτω σε κομμάτια το ανθότυρο ή ξύσμα παρεμεζάνας.

loukoumades-2

Λουκουμάδες με μέλι

Υλικά

5 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού  περίπου αλάτι
νερό χλιαρό όσο πάρει να γίνει ένα ελαστικό μίγμα
μέλι

Κανέλα

Σουσάμι
καλαμποκέλαιο για το τηγάνι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπόλ το αλεύρι,το αλάτι,και την μαγιά ,ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό [προσοχή νά είναι χλιαρό γιατί ζεστό θα κόψει η μαγιά και δεν θα φουσκώσουν].
Προσθέτουμε τόσο νερό ,ώστε να γίνει το μίγμα μας παχύρευστο,το σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει .
Ρίχνουμε σε ένα βαθύ κατσαρολάκι πολύ λάδι σχεδόν το μισό μπουκάλι και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά .
Με το χέρι βουτάμε μέσα στο μίγμα το κλείνουμε και αυτό που θα βγεί από πάνω το παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας και το ρίχνουμε μέσα στο λάδι ,έτσι γίνετε μπαλάκι. Υπάρχει βεβαίως και ένα ειδικό εργαλείο που βγάζει στρογγυλούς τους λουκουμάδες, αλλά παραδοσιακά οι μαμάδες μας χρησιμοποιούσαν την πρώτη τεχνική.
Εχουμε κοντά μας ένα ποτήρι με νερό να βουτάμε μέσα το κουτάλι μας  να μην κολάει και μία τρυπητή κουτάλα να τους γυρνάμε γρήγορα και να τους βγάλουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας .
Σερβίρουμε με μέλι και κανέλα και να μας αρέσει σουσάμι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος