FOLLOW US: facebook twitter

Συνδύασαν τη γνώση με την τέχνη!

Ημερομηνία: 12-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

vivliothiki-davinci

Εξαιρετική εκδήλωση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου αφιερωμένη στο Leonardo da Vinci

-O Λεονάρντο, ο Μάνος και ο Παυλίδης

Τι μπορεί να συνδέει έναν από τους πιο διάσημους ζωγράφους, με έναν σπουδαίο Έλληνα συνθέτη και μια σοκολατοβιομηχανία; Μα, το διάσημο πορτρέτο που παρήγγειλε στον σπουδαίο ζωγράφο Leonardo da Vinci ο Φρανσέσκο ντελ Τζοκόντο της αγαπημένης του γυναίκα, της Λίζα, της Mona Lisa ή Gioconda.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου αφιέρωσε ένα από τα προγράμματα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας στο Leonardo da Vinci. Εμψυχώτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Νίκη Κατσιάπη, εκπαιδευτικός ΠΕ04, με σπουδές στη Σχολή Ζωγραφικής και Αγιογραφίας Ι. Μ. Πειραιά, καθώς και στη Σχολή Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας, MEd – PhD. Μέσα από παιχνίδι και εικονική πτήση με αεροπλάνο τα παιδιά έμαθαν πολλά και παράξενα για τη ζωή και το έργο του da Vinci, καθώς και για το Μουσείο του Λούβρου, όπως ότι το Βίντσι δεν είναι το επώνυμο του Λεονάρντο, αλλά το χωριό του, ότι ο πίνακάς του, «Άγιος Ιερώνυμος» κόπηκε με πριόνι στα δύο από κάποιον αδαή, προκειμένου να φτιάξει ένα … τραπέζι και ότι η Μόνα Λίζα έχει υποστεί μία επίθεση με οξύ, άλλη μία με πέτρα και αρκετά πρόσφατα (2009) μία ακόμα επίθεση με κούπα σουβενίρ! Έτσι εξηγείται γιατί, τώρα πια μας χαμογελά πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι.

vivliothiki-davinci-dimitra

Ακόμα έμαθαν, ότι ο Λεονάρντο εκτός από ζωγράφος ήταν και αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός, διπλωμάτης, εφευρέτης, συνθέτης, ποιητής, μουσικός, μηχανικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, ανατόμος, μαθηματικός και γλύπτης καθώς επίσης ότι όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τρία έργα μεταφέρθηκαν από το Λούβρο στο Château de Valençay για το φόβο των βομαρδισμών. από αυτά, τα δύο είναι ελληνικά: η Νίκη της Σαμοθράκης και η Αφροδίτη της Μήλου. Επιπλέον ότι το Λούβρο δεν είναι και το πλέον ασφαλές μέρος για τόσο πολύτιμα έργα, καθώς όταν έχει κακοκαιρία- όπως συνέβη. τον περασμένο Ιούνιο-  μεταφέρθηκαν 250.000 ελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα του Λούβρου, σε υψηλότερα επίπεδα, επειδή ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του Σηκουάνα, όπως έγραψε η Liberation.

vivliothiki-davinci-marilia

Στη συνέχεια οι μικροί καλλιτέχνες ζωγράφισαν ο καθένας τη δική του Μόνα Λίζα, μιμούμενοι γνωστούς Έλληνες και ξένους ζωγράφους. Υπέγραψαν τα έργα τους όπως ο Λεονάρντο: γράφοντας κατοπτρικά και χρησιμοποιώντας τη γραμματοσειρά Leonardo που μιμείται το γραφικό του χαρακτήρα. Όλη την ώρα των δραστηριοτήτων η αίθουσα είχε γεμίσει με τις υπέροχες μελωδίες από το έργο “Το χαμόγελο της Τζοκόντα” του μεγάλου μας συνθέτη Μάνου Χατζηδάκη. Τελειώνοντας δημιούργησαν ένα παζλ – αντίγραφο της Mona Lisa που κοσμεί τη Βιβλιοθήκη και φεύγοντας γεύτηκαν -τι άλλο;- ένα σοκολατάκι Gioconda που πρόσφερε με αγάπη το Εργαστήριο Ιατρικών Αναλύσεων του κ. Νικολάου Καραμάνη και της κ. Χριστίνας Χαριτίδου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος